Příspěvek
od hilda4sea » 24 říj 2014, 20:34
Pokud se nepletu, tak sférická aberace je spíše problémem dalekohledů a možná na telezoomech Fuji se nějaká projevuje.
Monofokální objektivy Fuji, zejména ty z top řady, mají v testech většinou skvělá hodnocení. Osobně mám praktickou zkušenost jen s XF 23 a XF 56. Zde jsem zatím žádnou vadu nepozoroval. Chromatická aberace je zanedbatelná a pouhým okem neviditelná. Nějaká zkreslení jsem nepozoroval. Pravda je, že mám nekonfliktní ohniska (35 a 85 mm FF).
Co ale mohu vyvrátit je tvrzení ephotozine.com, že u XF 56 je zásadní rozdíl ostrosti mezi rohem a středem obrázku na plnou díru. Rozdíl tam sice je, ale je tak minimální, že se člověk musí soustředit na nalezení rozdílu (ephotozine ovšem dělal testy s X-Pro1 a já s X-T1, což může být důvodem v rozdílu - čipy nejsou totožné).
Je pravda, že Fuji X-T1 je vybavena fíčurou, která provádí SW korekci sférického zkreslení a opravu difrakce na vysokých clonových číslech. Já ji mám ale vypnutou.
Na Photozone je testováno 9 objektivů XF (7 monofokálních) a z nich celkem 5 monofokálů má nejlepší hodnocení - zelený palec.
Moje dosavadní delší zkušenost s mými objektivy 23/56 a jedna kratičká s XF 10-24/4 mně přesvědčila, že právě špičková kvalita těchto objektivů (a ještě XF 14/2,8 a XF 35/1,4 podle zkušeností jiných) představuje skutečnou konkurenční přednost systému Fuji.
Bayerova maska 6x6 systému Fuji je pro mně zatím hendikep, protože jsem dosud nenašel uspokojivý SW pro editování snímků RAW (bohužel upgrade Capture One Pro jsem s Pentaxem zanedbal). LR to sice nějak zvládá, ale JPEG z X-T1 je obvykle lepší.
Více toho zatím nemohu napsat, protože jsem zdaleka nevyčerpal použití všech možností systému.