Pentax - drby a dalsi
Moderátor: Moderátoři
Re: Full frame Pentax - drby a dalsi
tak teda skúsim zájsť do knižnice, či náhodou nemajú...
Člověk by pomalu získal pocit, že je FF něco zázračnýho. Což mně, majiteli 6x7 až tak nepřipadábedo. píše:Mňa by v tejto súvislosti naozaj zaujímalo, koľko ľudí pociťuje, že ich APS-C v niečom obmedzuje a chcelo by FF. Alebo kvôli hocijakému inému dôvodu.

Možná stojí za to si připomenout, že se pořád jedná "pouze" o změnu velikosti senzoru (a navazujících částí).
Nic víc ale také nic méně.
O tom, jaké to má dopady na technickou stránku fotografie, (tj. např. kde může APSC být ekvivalentní náhradou a kde ne) pojednává nedávno diskutované vlákno Ekvivalence. Každý si může poměrně snadno udělat závěr, jak moc mu FF chybí.
Jeden z velkých handicapů APSC, tj. světelný širokáč, se snad podaří sigmě vyřešit s 18-35/1.8
Pokud by Sigma (na Pentax si ani netroufám pomyslet

Těžko se vyjadřovat k informacím od Pentaxu. Plně souhlasím s cportem, že budou mlžit do poslední chvíle. Těm manažerům z Japonska nevěřím ani nos mezi očima. Je to jako s poskytováním informací před měnovou reformou... Ale trh se posouvá, oba poslední FF, jinak dost rozdílný produkty, tj. A7 i Df si přitáhly poměrně velkou pozornost a patrně i zákazníky. Podle mě nemůže Pentax tento trend dlouhodobě ignorovat. Takže můj názor je, že si na tom v tichosti pracují.
Už se ani netrápím tím, jaká skla kupovat s ohledem na případnou FF kompatibilitu. Vše je za určitou cenu prodejný. Navíc skla hodnotu příliš neztrácí. A zájemců o Pentax je překvapivě hodně.
Jan67
To je myslím podstata věci. K čemu by člověk měl potřebovat sérii např. 20 fotek?BenaCZ píše: Test ktery tady s K3 probehl na protijedouci auto s rozsvicenymi svetly na nejakych 8fps je nesmyslny. Zaprvy ty rozsviceny svetla v poloseru strasne senzory matou a za druhy neni potreba na priblizujici se objekt vymlatit celou kartu. Staci udelat par snimku s rozvahou a to funguje naprosto bez problemu ...
Abych si rozfázoval skok o tyči ? Díky, nikdo z mýho okolí neskáče.
Nebo abych získal 20 variant vyplazenýho jazyka mýho běžícího psa (ditěte, manželky - doplňte si dle Vaší potřeby...)?
Takže i kdyby K3 perfektně zaostřila 20 záběrů z 20, asi bych to nechal nadále vypnutý...
Jan67
a jo, to je pravda. Túto oblasť ja úspešne ignorujem, keďže širokáče celkovo (a tobôž svetelné) ma akosi nezaujímajú (aspoň zatiaľ). Ale inak by ma celkom zaujímalo využitie takého skla...Jan67 píše:Jeden z velkých handicapů APSC, tj. světelný širokáč, se snad podaří sigmě vyřešit s 18-35/1.8
Pokud by Sigma (na Pentax si ani netroufám pomyslet) časem přinesla trochu menší a přesto kvalitní 24mm/1.8, pak by se rozhodování stalo ještě zajímavější.
OKAtrej píše:Asi sme každý reagovali na niečo iné![]()

Rozumim tomu, že to člověku, který mě nezná osobně a nemá přečtené všechny moje posty, takhle asi připad může. Nicméně ve skutečnosti řeším podobné věci mnohem méně, než se asi na první pohled může zdátAtrej píše:Nič v zlom, ak sa zajtra rozhodnem že si kúpim napr. D800 tak si ju kúpim a neriešim to tu donekonečna.

U Pentaxu jsem proto, že jsem fanoušek této značky. Zda u něj zůstanu a jak dlouho... to ještě nevím.
Paralelně k tomu "mám" už několik let "profi" systém od Canonu. To mám jsem dal do uvozovek, protože jsem svoje poslední Canon tělo shodou okolností před týdnem prodal... takže budu začátkem roku rozsekávat, co dál.
Možná koupím K3 a nákup "profi těla" o nějaký čas odložim... možná koupim D800, uvidíme. To ale v kontextu téhle debaty neni asi ani důležité.
-
- Pokročilý uživatel
Právě jsem se vrátil z koncertu dvou folkových kapel (Pocity a Devítka) v kapli v Křižanově. Protože jsem sebou neměl foťák - požádal mě kamarád abych mu to nafotil jeho Canonem 7D s nazutým L 24-70/2,8 ... Takže můžu srovnat se svojí zhruba stejně starou K5. Ostření neskutečně rychlé - nicméně přesnost zhruba podobná jako když na 2,8 přicloním svoji 55/1,4 ... na ovládání jsem si chvíli zvykal ... hledáček velký - ale neumí mých -2,5 dioptrií - to mě tedy vadilo hodně ... Způsob změny ISO na 7D je noční můra - to se Canonu fakt nepovedlo.
Jako perličku: 7D je stále podle mnohých "NEJ" model Canonu v APS-C třídě - ale - jeho majitel si na ostření permanentně stěžuje a obdivuje fotky z K5. Stejně tak si stěžuje na šum, který na ISO 1600 subjektivně působí opravdu hůř než stejná hodnota u K5. Po mých pokusech (focení 2 hodiny) si myslím, že v šeru a protisvětle v kapli je rozdíl jen v rychlosti ostření - jinak v ničem - a až tam pojedu příště, raději si vezmu opět svoji starou K5.
FF je obrovské téma - myslím (stále ještě jak jsem tu kdysi psal), že přijít musí už jen z principu. Také kvůli marketingu - neb dnes C/N i Sony pomalu přesvědčují veřejnost, že FF je nutnost. Pomiňme fakt, že většina lidí ho nepotřebuje nebo nevyužije. Sám za sebe můžu říci, že mě na FF lákají jen 2 věci - předpokládaný větší hledáček a menší šum či větší dynamický rozsah pokud zůstane stejné rozlišení jako u APS-C. Možná i na to moje noční focení města - kolikrát je mi 21ltd moc dlouhá - a sehnat FA20 by neměl být zas tak neskutečný problém. Vyřešilo by mi to spoustu starostí s některými záběry. Ale nehrozí to kvůli penězům - nejsem v situaci, kdy by u mě cenový rozdíl nehrál roli. Na druhou stranu - můžu si to pak koupit po nějakém roku z druhé ruky za rozumný peníze. Kdybych měl C/N systém, asi bych zvažoval jestli kupovat (čekat) na novou 7D II nebo D400 - nebo koupit třeba zachovalou 5D II či D700, jejíž cena je dnes už pod cenou nového špičkového APS-C těla. Věřím tomu, že FF si kupce najde a nebude to zdaleka takový propadák jako svého času Sony A850.
Jako perličku: 7D je stále podle mnohých "NEJ" model Canonu v APS-C třídě - ale - jeho majitel si na ostření permanentně stěžuje a obdivuje fotky z K5. Stejně tak si stěžuje na šum, který na ISO 1600 subjektivně působí opravdu hůř než stejná hodnota u K5. Po mých pokusech (focení 2 hodiny) si myslím, že v šeru a protisvětle v kapli je rozdíl jen v rychlosti ostření - jinak v ničem - a až tam pojedu příště, raději si vezmu opět svoji starou K5.
FF je obrovské téma - myslím (stále ještě jak jsem tu kdysi psal), že přijít musí už jen z principu. Také kvůli marketingu - neb dnes C/N i Sony pomalu přesvědčují veřejnost, že FF je nutnost. Pomiňme fakt, že většina lidí ho nepotřebuje nebo nevyužije. Sám za sebe můžu říci, že mě na FF lákají jen 2 věci - předpokládaný větší hledáček a menší šum či větší dynamický rozsah pokud zůstane stejné rozlišení jako u APS-C. Možná i na to moje noční focení města - kolikrát je mi 21ltd moc dlouhá - a sehnat FA20 by neměl být zas tak neskutečný problém. Vyřešilo by mi to spoustu starostí s některými záběry. Ale nehrozí to kvůli penězům - nejsem v situaci, kdy by u mě cenový rozdíl nehrál roli. Na druhou stranu - můžu si to pak koupit po nějakém roku z druhé ruky za rozumný peníze. Kdybych měl C/N systém, asi bych zvažoval jestli kupovat (čekat) na novou 7D II nebo D400 - nebo koupit třeba zachovalou 5D II či D700, jejíž cena je dnes už pod cenou nového špičkového APS-C těla. Věřím tomu, že FF si kupce najde a nebude to zdaleka takový propadák jako svého času Sony A850.
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...
Teraz som trochu pozeral po webe a u Sigmy sa poslednú dobu hovorí o pripravovaných novinkách
Sigma 24mm f/1.4 Art
Sigma 24-70mm f/2 OS Art
Sigma 50mm f/1.4 Art
Sigma 135mm f/1.8 OS Art
Sigma 300mm f/2.8 OS Sports
Sigma 400mm f/2.8 OS Sports
Sigma 500mm f/4 OS Sports
Sigma 600mm f/4 OS Sports
Ja začínam pomaly šetriť, len nech to hned oznámia aj s PX bajonetom
Zrovna stará 50mm bola teraz v akcii za 350USD http://sigma-rumors.com/2013/12/ending- ... -f1-4-349/ tak že príchod novej 50mm je na blízku a tiež tu dnes niekto spomínal pevnú 24mm. Čo ma ale najviac udivuje, že idu do tých extra dlhých teleskiel, tomu hovorím odvaha. Ale zasa ked si Pentax trúfol vyrobiť pevnú DA 560mm, kto vie kolko kusov sa predalo
Sigma 24mm f/1.4 Art
Sigma 24-70mm f/2 OS Art
Sigma 50mm f/1.4 Art
Sigma 135mm f/1.8 OS Art
Sigma 300mm f/2.8 OS Sports
Sigma 400mm f/2.8 OS Sports
Sigma 500mm f/4 OS Sports
Sigma 600mm f/4 OS Sports
Ja začínam pomaly šetriť, len nech to hned oznámia aj s PX bajonetom
Zrovna stará 50mm bola teraz v akcii za 350USD http://sigma-rumors.com/2013/12/ending- ... -f1-4-349/ tak že príchod novej 50mm je na blízku a tiež tu dnes niekto spomínal pevnú 24mm. Čo ma ale najviac udivuje, že idu do tých extra dlhých teleskiel, tomu hovorím odvaha. Ale zasa ked si Pentax trúfol vyrobiť pevnú DA 560mm, kto vie kolko kusov sa predalo
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
fiha, ta sigma 24/1,4 art ma zaujala, na APS-C by to bol super siroky zaber na reportaz s oddelenim pozadia vdaka f1,4. otazne je aku velku ju vyrobia. taketo moderne svetelne sklo mi od pentaxu chyba.
ivan: inak na inych trhoch moze byt predajnost pentaxu ovela vyssia (ako si to tu u nas my ratame), takze aj DA560 sa moze viac predavat (v USA ma Pentax stale slusne meno).
ivan: inak na inych trhoch moze byt predajnost pentaxu ovela vyssia (ako si to tu u nas my ratame), takze aj DA560 sa moze viac predavat (v USA ma Pentax stale slusne meno).
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Ta 135/1,8 by byla laskomina.
Ale takovéhle sklo bude za ranec.
24/1,4 by se taky hodilo dovnitř.
No - máme se na co těšit.
Ale takovéhle sklo bude za ranec.
24/1,4 by se taky hodilo dovnitř.
No - máme se na co těšit.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Mna zaujímajú v podstate prvé tri, prípadne aj vydaná 24-105/4, telezoom zatial neponúkli žiaden až na 120-300/2,8 , mne by stačil aj facelift ukončenej 100-300/4
Pri tých dlhočizných a navyše svetelných sklách musia mať u Sigmy istotu že sa to bude predávať, lebo profíci, ktorým techniku dotujú, kúpia skôr originál sklo a nebudú velmi riešiť ušetrených 1000€ za Sigmu a celkove platí že tie rozsahy nad 200mm využíva omnoho menej ludí ako do 200mm. Keby urobili na skúšku nejaké dve sklá a počkali akú to bude mať odozvu tak by som to pochopil, ale uviesť takú paletu monofokálov je naozaj odvaha a to si myslím že ešte pribudnú zoomové teleobjektívy. Nič mi nerobí väčšiu radosť ako práve Sigma, lebo je vidieť, že chcú byť skrátka na vrchole.
Pri tých dlhočizných a navyše svetelných sklách musia mať u Sigmy istotu že sa to bude predávať, lebo profíci, ktorým techniku dotujú, kúpia skôr originál sklo a nebudú velmi riešiť ušetrených 1000€ za Sigmu a celkove platí že tie rozsahy nad 200mm využíva omnoho menej ludí ako do 200mm. Keby urobili na skúšku nejaké dve sklá a počkali akú to bude mať odozvu tak by som to pochopil, ale uviesť takú paletu monofokálov je naozaj odvaha a to si myslím že ešte pribudnú zoomové teleobjektívy. Nič mi nerobí väčšiu radosť ako práve Sigma, lebo je vidieť, že chcú byť skrátka na vrchole.
Pentax K-30, Metz 48
Výdaje na marketing souvisí s velikostí firmy.Canikoni jsou proti Pentaxu gigantické firmy,a tak tomu i odpovídají marketingové kampaně. Ale to všichni víme, a právě proto ty reakce. V podstatě je to opakování faktů skupině lidí,která je zná.hilda4sea píše:Sorry, ale já jsem si ani nestěžoval ani nepomlouval. Jen jsem napsal o marketingové výhodě Canikon a jejich nabídce malých, lehkých a levných zrcadlovek.
.....
Ano, kdyby měla K-3 takový AF jako má Canon EOS 1100D tak tady všichni ....... blahem.
A co se AF týká, tak nechápu co se tu pořád řeší. S K5II se dá vyfotit naprosto cokoli s odpovídajícím objektivem. Pochybuju,že K3 je na tom hůř. Zbytek je v rukách. Doporučil bych sérii videí z kanálu DigitalRev na youtube: Pro photographer, cheap camera chalenge kde je krásně vidět,že výsledek nezáleží na foťáku. Obzvlášt se mi líbilo to s Chasem Jarvisem.
Neříkám, že trocha pohodlí při focení je na škodu,ale co je na škodu,a co háže klacky pod nohy už tak slabému marketingu Pentaxu jsou příspěvky,které podávají současné těla Pentaxu jako nepoužitelné kvůli AF, což je samozřejmě nesmysl.
Takže nakonec nereaguju ani tak na konkrétní příspěvky konkrétních lidí, jako spíš na blbou náladu,která do některých příspěvků prosakuje (ať už ji tam autor nacpal vědomě či nikoli).
Buďme rádi,že komunita Pentaxu ve světě (soudě podle mezinárodního Pentaxforums) není tak pesimistická,jako někteří zdejší členové. Taky si myslím, že spokojená většina pentaxfriends už prostě nemá sílu donekonečna vést debaty,kde se přesně cituje kdo měl co napsat a pitvat se v prdu. Nejde o slovíčkaření, ale o celkovou náladu na fóru.
A upřímně si myslím, že pokud sem zavítá potenciální kupec Pentaxu, tak nekonečné vlákna o problémech pár kusů těl, a vymyšlené nedostatečnosti AF či jiných nesmyslů ho skoro určitě od koupě odradí.
Pohodový konec roku,hodně štěstí a zdraví do nového roku a dobré světlo všem.
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
Naprosto souhlasim s Kolistou. To vecne haneni novych modelu a vecny pesimismus bylo prave to co me prinutilo reagovat. Jinak se do techto debat moc nezapojuji, radeji vezmu fotak a udelam par snimku. To je rekl bych prospesnejsi ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Nakonec jsem rád za K-30, která na rozdíl od looserů K-5 II a K-3 ostří perfektně. To co nezaostří stejně pokládám za vlastní chybu.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Můj původní post pouze přitakával výše uvedenému příspěvku od Duvese. Je zajímavé, ža BenaCZ nenapadl Duvese, ale mně za totéž co říkal Duves a pak tady rozvinul konspirační teorie podepřené tutorským pokáráním za podpory několika epigonů.duves píše:No hlavne aby to bolo až dotiahnu naskok canikonu v ich systemoch AF.zirecek píše:Tipuju, ze FF bude v 2015. Kdyz oznamili facelift FA skel, tak jsem o tom presvedcen,.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
Kluci... já zopakuju znova to, že to prostě moc řešíte
.
Pak se má člověk divit tomu, že jsou nějaké války... když se jsou schopní lidi takhle hádat i kuli tomu, že někdo neni asi dostatečně velkej fanoušek označení, pod kterým nějací výrobci prodávají potřeby pro fotografování.
Tohle je rumorové vlákno... takže dle mého názoru sem určitě patří rumory a i nejšílenější úvahy nad tím, zda bude a jak bude vypadat Pentax FF. Stejně tak, jako sem patří úvahy, že FF Pentax nebude a proč (třeba to, co jsem sem psal já).
Ale určitě by sem nemělo patřit cokoliv, co je jakkoliv osobně namířené. Jestli někdo cítí potřeby si vybít nějakou energii, ať si jde zaboxovat na pytel. Udělá mu to určitě lépe, než tu smolit celé odpoledne komentáře zamířené proti někomu s jiným názorem
.

Pak se má člověk divit tomu, že jsou nějaké války... když se jsou schopní lidi takhle hádat i kuli tomu, že někdo neni asi dostatečně velkej fanoušek označení, pod kterým nějací výrobci prodávají potřeby pro fotografování.
Tohle je rumorové vlákno... takže dle mého názoru sem určitě patří rumory a i nejšílenější úvahy nad tím, zda bude a jak bude vypadat Pentax FF. Stejně tak, jako sem patří úvahy, že FF Pentax nebude a proč (třeba to, co jsem sem psal já).
Ale určitě by sem nemělo patřit cokoliv, co je jakkoliv osobně namířené. Jestli někdo cítí potřeby si vybít nějakou energii, ať si jde zaboxovat na pytel. Udělá mu to určitě lépe, než tu smolit celé odpoledne komentáře zamířené proti někomu s jiným názorem