Njn... tohle je právě ale obrovský fail. Koupíte objektiv Sigma a nemáte s HSM problém, koupíte ultrapředražený (pozn. ony jsou fakt ultra předražené - *55 stojí téměř 2x tolik co ekvivalentní Canon, obrazově je na tom dost podobě, ostří 2x pomaleji + všechny issue s AF okolo) špičkový objektiv a nemáte AF v pořádku. Už jsem se tady k tomu několikrát vyjadřoval...
Jinak... K5II jsem měl doma 3 dny a opravdu tenhle problém výrazně řeší. To zplešení je naprosto markantní. Nicméně ani tak nedosahuje spolehlivost K5II třeba při F1,4 úrovně, kterou má i blbé entry Canon 550D. Tam prostě zamíříte na kontrastní bod, uděláte 10 fotek a minimálně 9 jich máte zaostřených úplně správně nebo v rámci tolerance. U K5II jich někdy je taky 9-10/10, ale v jiné situaci tam ten odpad úplně klidně je. U K5 (1) je to loterie. Z 10ti fotek často není zaostřená správně ani jedna

.
Ale za nejsmutnější považuju to, že problém 4x řešíte se servisem a dělají z vás kreténa... že to je v pořádku, že to je normální, že si máte nejdřív nastudovat jak vůbec AF funguje a že spolehlivost je u nižších clon vždy nižší... atd. atd. A pak přijde oprava tohodle bugu formou nového modelu

.
Je to k pláči. Ono těžko má k Pentaxu člověk uchovávat nějakou loajalitu a fanouškovství, když se ke svým zákazníkům chová takto.
To je pak i odpověď na to, že lidi chtějí znát budoucnost Pentaxu... chtějí vědět, jak bude vypadat další model, mají prostě strach, co bude dál. Zcela narovinu... když vezmu X posledních let u Pentax, tak
- K10D, naprostá spokojenost
- Přichází K7 a končí KxxD řadu... jsem naštvanej, protože KxxD řada se mi líbila mnohem více
- Přesvědčuju se jít do K7, vracim v 14d... obratem zjišťuju, že fakt není pro mě a kupuju systém Canon
- Odchází mi SDM v 50-135/2,8, autorizovaný servis v DE opravu vyčíslí na cca 12tis v přepočtu
- Kupuju K5... 11x reklamuju/měnim (a to počítám jen uznané reklamace)
- Přesvědčuju se k poslednímu nákupu... *55. Zjišťuju, že na K5 neostří správně, servis ze mě dělá idiota, že je vše OK

.
O to horší je to v kontextu toho, že třeba s Tím Canonem neřešim žádnej problém... neni tam fakt nic, co by mi vadilo. Jejich těla se mi neovládají tak pohodlně/intuitivně, ale po technické stránce nemůžu nic říct. Čtu tady argumenty, že jinde není tráva zelenější... jako určitě jsou problémy i na Canikonu. Ale v množství, které neni vůbec porovnatelné.
Já bych chtěl, aby Pentax přežil následující období. Ale něco se proto musí udělat. Ricoh má (měl) úžasnou možnost udělat tlustou čáru za minulým vedením... říct "Koupili jsme Pentax a chceme s ním udělat tohle a tamto... víme, že tady byly problémy s tímhle a tímhle, je nám to moc líto a pod naším vedením se to už nestane". Zatím ale Ricoh čeří vodu stejně, jako to dělala Hoya. To není něco, jak se Pentax může uživit... ne v roce 2013.