Praktické zkušenosti s K-5
Moderátor: Moderátoři
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ivan-K: na karte je Class 2... i kdyz je to Ultra II 8GB. Je fakt ze jsem ji kupoval uz davno, treba to od te doby zmenili
Jarda: jemne nastaveni AF pro vsechny skla a pro jednotlive se scita? prislo mi ze ne, kdyz jsem to zkousel, spis se to chovalo tak, ze pokud mel objektiv nastavenou vlastni korekci, spolecna se nepouzila, pokud nemel, pouzila se spolecna. Ale nemel jsem moc casu nad tim badat, bude to chtit poradne prozkouzkoumat, manual o tom moc nepise...
Jarda: jemne nastaveni AF pro vsechny skla a pro jednotlive se scita? prislo mi ze ne, kdyz jsem to zkousel, spis se to chovalo tak, ze pokud mel objektiv nastavenou vlastni korekci, spolecna se nepouzila, pokud nemel, pouzila se spolecna. Ale nemel jsem moc casu nad tim badat, bude to chtit poradne prozkouzkoumat, manual o tom moc nepise...
-
- Významný člen
Ale podle znění návodu (a to pro K20, K7 i K5 !) právě nastavení "Pro všechny" se použije jako platné, i když máš nastaveno pro konkrétní sklo jinou hodnotu... zatím jsem to vždy řešil u jednotlivých objektivů a nebádal, jak by se choval ten, co vyžádal korekci +3 při celkově nastavené -7 (extrémní případ sice, ale tolik vím, že se korekce "Pro všechny" a "Pro jeden" nesčítají... pak by se ale neměly ani rušit? Ale viz návodelho_cid píše:pzwak: nejspíš ta Ds měla jako tělo BF -5 a těch +-5 cos měl na různých objektivech pak nebylo tak markantní. Zkus na K-5 nastavit globální korekci těla -5 a pak teprve ladit objektivy.

Pavel
-
- Významný člen
Ale ne, počkej s tou omluvou, Jardo
Já si totiž taky myslím, že (aspoň u mojí K5), že by jí prospělo celkově -5 (namátkově podle měření jsou vlastně všechny objektivy, "na kterých mi záleží", mezi -4 až -7, což zvláště u zoomů je nejednoznačné). Ale jde vlastně jenom o tohle: když nastavíš celkově -5 (příklad) a individuálně -7, platí hodnota, kterou při opouštění nastavení (číslo v zeleném rámečku na příslušné řádce) potvrdíš OK, tedy zde -7 (návod tohle uvádí výhradně pro "Pro všechny", ale zkusil jsem a platí i pro jedno). Takže při příštím nasazení tohoto skla bude platit co - celkové (mezitím používané pro jiné) nebo -7, kdysi uložené pro tohle? Protože při náhledu do menu nastavení jsou připraveny obě možnosti... Snad to přece jenom aspoň u jednoho objektivu konkrétně vyzkouším... trochu to žere čas (
)

Pavel
-
- Významný člen
Tak jsem to (aspoň zhruba na testovacím obrazci se stativem, ale jen na min. zaostř. vzdálenost) zkusil na 55/1,4 SDM, 16-50/2,8 SDM a 18-55WR s výsledkem, že vždy platí poslední potvrzené nastavení pro objektiv: přitom se změní z "Pro jeden" na "Pro všechny" a opačně, kdykoliv odkliknete pro to dané OK. Zůstává i po vypnutí a výměně objektivu - zdá se tedy, že je to ta nejlepší varianta (u objektivu s ID můžu ponechat jeho nastavení, ale nemusím je použít, když kliknu na "Pro všechny"). Tož tak - prosím, někdo tomu věnujte trochu času a potvrďte nebo opravte... mně už bolí oči 

Pavel
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ono Pavle ani tak nejde o to, co zustane nastavene jako prvni v menu, ale jakou korekci pouzije fotak. Mohu to vyzkouset az vecer, ale myslim si, ze by to melo fungovat jak jsem psal - korekce pro "vsechny" se pouzije pro "nezname" objektivy, korekce dle ID objektivu pro ty, co fotak zna a ma nadefinovane.
-
- Významný člen
Ne "první v menu" - ale posledně nastavené u tohoto objektivu. A o to jde. Nemá asi smysl dohadovat se - bylo určitě užitečné vysvětlit si to zavádějící (protože také neúplné) tvrzení v návodech (závěrečná věta v kapitole "AF jemná úprava" , u K5 na straně 135 a třeba u K20 na straně 106 českého návodu): mělo by, myslím, znít: Když je nastavena hodnota "Pro všechny" a nastavuji hodnotu "Pro jeden", bude pro tento objektiv vždy použita hodnota, kterou odkliknu OK. Nebo tak nějak - protože tvrzení, že "Jestliže hodnota úpravy byla uložena s použitím Apply One a stisknete tlačítko OK s /Pro všechny/ zvolené v kroku 6, je použita hodnota Apply All namísto hodnoty Apply One. (Tohle je z K20, u K5 zní:"I když hodnota úpravy byla uložena (!) s použitím /Pro jeden/, a jestliže stisknete tlačítko OK s /Pro všechny/ zvolené v kroku 3, je použita hodnota /Pro všechny/ namísto hodnoty /Pro jeden/.pzwak píše:Ono Pavle ani tak nejde o to, co zustane nastavene jako prvni v menu, ale jakou korekci pouzije fotak. Mohu to vyzkouset az vecer, ale myslim si, ze by to melo fungovat jak jsem psal - korekce pro "vsechny" se pouzije pro "nezname" objektivy, korekce dle ID objektivu pro ty, co fotak zna a ma nadefinovane.
Prostě vypadá to, že náš foťáček je chytřejší,/rozumnější než autoři návodů (nebo překladatelé ?)

Naposledy upravil(a) Pavel41 dne 11 lis 2010, 14:21, celkem upraveno 2 x.
Pavel
-
- Pokročilý uživatel
První cvaky ze zkoušení kápětky. Opravdu první, tak berte ohled 
http://chotouchovak.rajce.idnes.cz/2010 ... a_Kukliku/

http://chotouchovak.rajce.idnes.cz/2010 ... a_Kukliku/