Moderátor: Moderátoři
Pri zapnutom AF je to úplne k ničomu , pretože foťák dovolí exponovať len ak je zaostrené a on si "pípa" o 100 šesť (našťastie mám zvuky vypnuté) a napríklad ked je správný moment, tak foťák zrovna zaostrené nemá.kolista2 píše:Jakmile je to v hledáčku ostré, fotit. Foťák kolikrát pípá jak vzteklý, ale to je potřeba brát jenom jako indikaci, že už jsi blízko.
cport píše:to Ivan-K: nechci nic rikat, ale podle te fotky se zda, ze jsi mel blbe nastavene ohnisko u stabilizace. To se pak nediv, ze mas tolik odpaduStejne tak si myslim, ze hledacek u K-m je dost maly na manualni ostreni.
A zavrhovat kvuli toho manualni skla? Kdyz s nimi ziskas trosku cviku, tak to sice neni na sport, report a strileni od boku, ale jinak s nimi udelas daleko lepsi fotky nez s levnym AF zoomem.
U manualnich skel se do exifu neuklada skutecna hodnota clony, i nahore na fotaku na stavovem displeji se nemuzes docist o nastavene clone. Zaroven v kazdem z programu (az na uplny manual) muzes fotit jen uplne odclonenym objektivem. Manualni skla bych rozhodne takhle neodsuzoval, na vyzkouseni si foceni s nekterymi ohnisky neni nic lepsiho - a vzhledem k tomu ze nestaci jen mackat a fotit co to jde se jedna o dobrou skolu foceniIvan-K píše:No ved som to napísal že medzi jednotlivými expozíciami som nevypínal foťák a nechápem ako je možné že sa zmenila ohnisková vzdialenosť a tiež neviem prečo hodnota clony je "0" ked tam bolo f/11...
O jednej ráno som ozaj nemal chuť už skúmať prečo to tak bolo...
Sú to vyhodené peniaze, za MF sklo by som dnes nedal 300,- (10€), niektorý pýtajú ovela viac aj keby bolo pozlátené... Za 150€ sa už dá kúpiť kvalitné AF sklíčko... Ktoré skôr či neskôr užívatel bez tak kúpi...
Tohle platí jenom pro SMC-M a starší. Od SMC-A se při clonovém kroužku v poloze A hodnota clony do EXIFu přenáší a fungují všechny expoziční režimy.zbyna píše:U manualnich skel se do exifu neuklada skutecna hodnota clony, i nahore na fotaku na stavovem displeji se nemuzes docist o nastavene clone. Zaroven v kazdem z programu (az na uplny manual) muzes fotit jen uplne odclonenym objektivem.