Pentax K10D a ostrenie s SDM objektivmi
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
..tak to je v riti.. prave tento problem s clonou stval aj mna.. aj ked nie som si isty ako to ovplyvnuje MF? Ved ak zaostris podla oka, ostris nie podla indikacie, ale podla toho co vidis v hladaciku. Tu by pomohlo vymenit matnicu za Katz Eye http://www.katzeyeoptics.com/ a tam by si presne videl ako to mas zaostrene. Resp. ty pises, ze ak zaostris MF a zvysis clonu tak mas BF? Totiz mne SDM skla robili obe taku halusku, ze pri f/2.8 som mal FF a postupne pridavanim clony som mal BF, pri f/11 uz jasne viditelny, ale toto sa tykalo AF. Veru K20D a K200D funguju s SDM uz bez problemov. Este by stalo za to skusit K100D super s SDM sklami.
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470
No, ked manualne zaostrim niekde na "sikmu" stupnicu, tak potom sa s pridavanim clony postupne posuva dalej rovina ostrosti. Matnica s tym nic nema. Aj keby som mal matnicu s klinmi a zaostril totalne presne na nieco pri plnej diere, tak ked priclonim, tak sa rovina ostrosti posunie dozadu, cize by som musel ostrit s objektivom zaclonenym na prac clonu, ale to uz je na matnici dost tma, takze by to bol problem... S AF to tiez nema nic spolocne, skratna, je to neprijemna vlastnost SDM skiel. Mozno k20 to uz ma urobene tak, ze aj ked mas MF, tak to trochu posunie podla nastavene clony, ale to by bola poriadna haluska...CyberSammy píše:..tak to je v riti.. prave tento problem s clonou stval aj mna.. aj ked nie som si isty ako to ovplyvnuje MF? Ved ak zaostris podla oka, ostris nie podla indikacie, ale podla toho co vidis v hladaciku. Tu by pomohlo vymenit matnicu za Katz Eye http://www.katzeyeoptics.com/ a tam by si presne videl ako to mas zaostrene. Resp. ty pises, ze ak zaostris MF a zvysis clonu tak mas BF? Totiz mne SDM skla robili obe taku halusku, ze pri f/2.8 som mal FF a postupne pridavanim clony som mal BF, pri f/11 uz jasne viditelny, ale toto sa tykalo AF. Veru K20D a K200D funguju s SDM uz bez problemov. Este by stalo za to skusit K100D super s SDM sklami.
K20D, KP
DA 35/2.8 Macro Limited, DA 16-45/4 ED AL,
Sigma 17-50/2.8 HSM, Tamron 70-300/4-5.6
-
- Pokročilý uživatel
Ak zaostris niekam na stupnicu, mal by si mat ostry kusok pred bodom zaostrenia a potom podla nastavenej clony za bodom zaostrenia do hlbky. Matnica s tym ma dost, lebo AF matnica Ti v hladaciku klame a preto podla nej nevies uplne presne manualne zaostrit, iba na kratku vzdialenost a preto sa vyrabaju MF matnice.
To je jasne, ale nic to nemeni na skutocnosti, ze aj ked zaostris uplne presne pri otvorenej clone, tak ked sa objektiv zacloni, tak sa rovina ostrosti posunie dozadu. Cize MF matnica pri SDM sklach nepomoze, iba ak by si fotil stale pri najmensej clone alebo zaostroval so zaclonenym objektivom.CyberSammy píše:Ak zaostris niekam na stupnicu, mal by si mat ostry kusok pred bodom zaostrenia a potom podla nastavenej clony za bodom zaostrenia do hlbky. Matnica s tym ma dost, lebo AF matnica Ti v hladaciku klame a preto podla nej nevies uplne presne manualne zaostrit, iba na kratku vzdialenost a preto sa vyrabaju MF matnice.
K20D, KP
-
- Pokročilý uživatel
..no tak to je pekne na chuja.. aj ked nechapem, ze preco sa to takto sprava.. mozno je to vada objektivu. Oplatilo by sa ho skusit na K20D alebo K200D.lubo píše:To je jasne, ale nic to nemeni na skutocnosti, ze aj ked zaostris uplne presne pri otvorenej clone, tak ked sa objektiv zacloni, tak sa rovina ostrosti posunie dozadu. Cize MF matnica pri SDM sklach nepomoze, iba ak by si fotil stale pri najmensej clone alebo zaostroval so zaclonenym objektivom.CyberSammy píše:Ak zaostris niekam na stupnicu, mal by si mat ostry kusok pred bodom zaostrenia a potom podla nastavenej clony za bodom zaostrenia do hlbky. Matnica s tym ma dost, lebo AF matnica Ti v hladaciku klame a preto podla nej nevies uplne presne manualne zaostrit, iba na kratku vzdialenost a preto sa vyrabaju MF matnice.
Tazko povedat, kazdopadne, na tomto skle ma zaostrovaci prstenec tak kratku drahu, ze manualne ostrenie je takmer nemozne. Takze sa da usudzovat, ze Pentax pri tomto skle manualne ostrenie ani velmi nepredpoklada, takze AF tuto "vlastnost" na novych telach koriguje a MF "nikoho" netrapi. Pre tych, co chcu presne MF su urcene "limited" skla, ktore maju dostatocne dlhu drahu zaostrovacieho kruzku a nemaju SDM... ale to su uz iba moje spekulacie...CyberSammy píše:..no tak to je pekne na chuja.. aj ked nechapem, ze preco sa to takto sprava.. mozno je to vada objektivu. Oplatilo by sa ho skusit na K20D alebo K200D.lubo píše:To je jasne, ale nic to nemeni na skutocnosti, ze aj ked zaostris uplne presne pri otvorenej clone, tak ked sa objektiv zacloni, tak sa rovina ostrosti posunie dozadu. Cize MF matnica pri SDM sklach nepomoze, iba ak by si fotil stale pri najmensej clone alebo zaostroval so zaclonenym objektivom.CyberSammy píše:Ak zaostris niekam na stupnicu, mal by si mat ostry kusok pred bodom zaostrenia a potom podla nastavenej clony za bodom zaostrenia do hlbky. Matnica s tym ma dost, lebo AF matnica Ti v hladaciku klame a preto podla nej nevies uplne presne manualne zaostrit, iba na kratku vzdialenost a preto sa vyrabaju MF matnice.

K20D, KP
Jak to tady čtu, připadá mi to jako z horroru. Ale na druhou stranu přestože o biologii toho vím asi jako o optice, tak mi připadá stejně nesmyslné aby mrtví vstávali z hrobů, jako aby se měnila rovina ostrosti vlivem clony.
Vždycky clona přidávala jen hloubku ostrosti, cca třetinu před, dvě třetiny vzadu. Pokud ten objektiv nemá nějakou vadu a nehýbne při zaclonění i s čočkama, tak to přece není možné.
Vždycky clona přidávala jen hloubku ostrosti, cca třetinu před, dvě třetiny vzadu. Pokud ten objektiv nemá nějakou vadu a nehýbne při zaclonění i s čočkama, tak to přece není možné.
No, pozri si moje testovacie fotky a uveris, hlavne na tych ostrenych manualne je to evidentne. Objektiv je dost zlozita opticka sustava a jeho zaclonenim sa v istych pripadoch mozu zmenit aj jeho opticke vlastnosti, teda sa moze posunut aj rovina ostrosti a to bude asi tento pripad. Vedia o tom aj v nemeckom servise, lebo v mojom fotaku upravili pre toto sklo algorytmus AF tak, ze pri clone vacsej ako 8 tu uz preostri na trochu mensiu zvdialenost, takze pri pohlade do hladacika sa zda, ze je FF, ale po zacloneni sa FF strati...elho_cid píše:Jak to tady čtu, připadá mi to jako z horroru. Ale na druhou stranu přestože o biologii toho vím asi jako o optice, tak mi připadá stejně nesmyslné aby mrtví vstávali z hrobů, jako aby se měnila rovina ostrosti vlivem clony.
K20D, KP
Je to na porazenie. Akokolvek skusam, tak v konecnom dosledku su fotky s clonou 4 ostrejsie ako s 8. Taktiez setak 18-55 je na 8 ovela ostrejsi ako toto. Ked mi neuznaju reklamaciu, tak sa toto sklo (SMC DA 17-70/4 AL(IF) SDM) pokusim predat pripadne vymenit za 16-45 (kus za kus) niekomu, kto ma K20 a nebude mat s tym problem. Lebo inak je to dobre sklo, podla testov lepsie ako napr. Sigma s tym istym rozsahom, ale na K10 je na prd.
K20D, KP
-
- Pokročilý uživatel
Kamo.. tak tomu ver, ze je to horor.. Jednak, ze cakam viac nez mesiac na fotak zo servisu uz cca 3x, co som ho mal v servise a podla toho, co citam to nevyriesia tak, ci tak.. cize K10D a SDM = No more!!! Navyse ak fotis portret a zalezi Ti dost na vysledku, tak si v haji. Ostris na oko a pri f/2.8 mas ostry nos a pri f/5.6 ucho.. takze dovi-dopo. Bud to v tom Nemecku vyriesia alebo si kupujem K20D, prip. novy model od Pentaxu, ktory maju uviest.elho_cid píše:Jak to tady čtu, připadá mi to jako z horroru. Ale na druhou stranu přestože o biologii toho vím asi jako o optice, tak mi připadá stejně nesmyslné aby mrtví vstávali z hrobů, jako aby se měnila rovina ostrosti vlivem clony.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Caute chlapi - tak jsem jesšte jednou pročetl ty trable s ostrenim - zitra / pototri mi dojde 50-135/2,8 - jsem na velkých vážkách ten objektiv vubec nepřevzít - protože za ty prachy nechci trpét a posílat podruhé foťák do servisu
Udělal jsme si ten HW test:
Camera has been serviced?: Serviced bit set (Value:
Production ID?: 1
Takže jeslti jsme dobře četl, je u mě pravděpodobné, že problém budu mít.
Ještě se chci zeptat - pokud jsem nečetl pozorně :
- problém je tedy hladně s BF a FF (rychlost ostreni mi totiž až tak nevadí.)
- je problém s BF a FF i při manuálním ostření?
Díky za rychlou odpověď - ať stihnu ten balík nepřevzít...

K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4
https://www.webovica.sk
-
- Pokročilý uživatel
Bohuzial, neviem Ti dat jednoznacnu odpoved. Zatial nemam naspat fotak zo servisu a teda neviem aky bude vysledok. Kazdopadne 50-135 je vyborne sklo. Mozno Ta potesi, ze s tym sklom az take problemy s BF/FF nie su, aj ked nejake mierne tam su, ale da sa to prezit. Najhorsie je to so sklami 16-50 a 17-70. Kazdopadne az by Ti to robilo blbosti s SDM, tak sa mozes vratit k fw1.20 a tam Ti bude ostrit OK, ale bez SDM. Prip. poslat to do servisu, kde Ti to bezplatne spravia. Zrejme sa plati len za postu. Rychlost ostrenia je podla mna dobra. Konkretne ja som pri manualnom ostreni problem s BF/FF vs clona nemal, ale netestoval som to ako Lubo. Takze je to na tebe. K10D urcite nebudes mat na cely zivot a na inom tele su tie SDM objektivy bezproblemove.cikorsky píše:Caute chlapi - tak jsem jesšte jednou pročetl ty trable s ostrenim - zitra / pototri mi dojde 50-135/2,8 - jsem na velkých vážkách ten objektiv vubec nepřevzít - protože za ty prachy nechci trpét a posílat podruhé foťák do servisu
servisné menu na K10D
Chce lby som sa opýtať Cybersammyho ako sa v domácich podmienkach dá dostať do servisného menu na K10D. Sa mi zdá že ti si to tu niekde spomínal že si to nastavoval.Díky za odpoveď.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Mam dojem, ze to zde uz asi bude :] ( http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... opic&t=137), ale zde je navod (EN): http://www.pentaxforums.com/forums/pent ... djust.html
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
diky...
spojil je se mnou ještě peteri - který má taky K10D ze začátku, jako já, říkal, že si nejakých velkých problemu s ostřením 50-135 začal všímat až když si to tady přečetl, takže možná tam budou, ale nebude to tak, že by každá fotka měla silný FF/BF...
Objektiv mi pujčí, takže si to odzkouším a uvidím...
spojil je se mnou ještě peteri - který má taky K10D ze začátku, jako já, říkal, že si nejakých velkých problemu s ostřením 50-135 začal všímat až když si to tady přečetl, takže možná tam budou, ale nebude to tak, že by každá fotka měla silný FF/BF...
Objektiv mi pujčí, takže si to odzkouším a uvidím...
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4