Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od lennyl » 18 dub 2013, 22:07

Twix: tiez mam Sigmu 30/1.4 a 50/1.4, tiez mi to ostri dobre. Treba si este uvedomit, ze 1.4 clona je taka nizka (na APS-C, na FF tym duplom) ze staci mierne zakymacanie sa pri fotenie a ujde ti hlbka ostrosti, to si v podstate aj ty napisal.

lenze K5 ma problemy s Pentax DA*55/1.4, plus tu bola spomenuta aj DA*300/2.8, co by ma dost vytocilo, take sklo mat za tie peniaze a AF by to kazil. K5II je na tom s AF dobre, ako pisu ludia co ju kupili. Podla mna nemusis robit paniku, K5 ti snad sluzi dobre :) Pentax pride neskor s dalsim lepsim telom.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 19 dub 2013, 07:23

hilda4sea píše:to: lennyl, kluzo a další k EVF,

Automatické přepínání velikosti obrazu v EVF během použití manuálního ostření není už nic nového. Perfektně to chodí na Olympus OMD-5 a NEX 7. Osobní zkušenost.
Prostě jakmile pootočíte ostřícím kroužkem objektivu, obraz se zvětší. Když kroužkem přestanete otáčet, vrátí se původní velikost celého políčka do EVF. Možná to mají i jiné foťáky s EVF od SONY.
Jasně, o tom spor není :-) A ví to i lenny :-D
Bavíme se o něčem jiném, jak to implantovat do DSLR.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 19 dub 2013, 07:53

Njn... tohle je právě ale obrovský fail. Koupíte objektiv Sigma a nemáte s HSM problém, koupíte ultrapředražený (pozn. ony jsou fakt ultra předražené - *55 stojí téměř 2x tolik co ekvivalentní Canon, obrazově je na tom dost podobě, ostří 2x pomaleji + všechny issue s AF okolo) špičkový objektiv a nemáte AF v pořádku. Už jsem se tady k tomu několikrát vyjadřoval...

Jinak... K5II jsem měl doma 3 dny a opravdu tenhle problém výrazně řeší. To zplešení je naprosto markantní. Nicméně ani tak nedosahuje spolehlivost K5II třeba při F1,4 úrovně, kterou má i blbé entry Canon 550D. Tam prostě zamíříte na kontrastní bod, uděláte 10 fotek a minimálně 9 jich máte zaostřených úplně správně nebo v rámci tolerance. U K5II jich někdy je taky 9-10/10, ale v jiné situaci tam ten odpad úplně klidně je. U K5 (1) je to loterie. Z 10ti fotek často není zaostřená správně ani jedna :-(.

Ale za nejsmutnější považuju to, že problém 4x řešíte se servisem a dělají z vás kreténa... že to je v pořádku, že to je normální, že si máte nejdřív nastudovat jak vůbec AF funguje a že spolehlivost je u nižších clon vždy nižší... atd. atd. A pak přijde oprava tohodle bugu formou nového modelu :-).

Je to k pláči. Ono těžko má k Pentaxu člověk uchovávat nějakou loajalitu a fanouškovství, když se ke svým zákazníkům chová takto.

To je pak i odpověď na to, že lidi chtějí znát budoucnost Pentaxu... chtějí vědět, jak bude vypadat další model, mají prostě strach, co bude dál. Zcela narovinu... když vezmu X posledních let u Pentax, tak

- K10D, naprostá spokojenost
- Přichází K7 a končí KxxD řadu... jsem naštvanej, protože KxxD řada se mi líbila mnohem více
- Přesvědčuju se jít do K7, vracim v 14d... obratem zjišťuju, že fakt není pro mě a kupuju systém Canon
- Odchází mi SDM v 50-135/2,8, autorizovaný servis v DE opravu vyčíslí na cca 12tis v přepočtu
- Kupuju K5... 11x reklamuju/měnim (a to počítám jen uznané reklamace)
- Přesvědčuju se k poslednímu nákupu... *55. Zjišťuju, že na K5 neostří správně, servis ze mě dělá idiota, že je vše OK :-(.

O to horší je to v kontextu toho, že třeba s Tím Canonem neřešim žádnej problém... neni tam fakt nic, co by mi vadilo. Jejich těla se mi neovládají tak pohodlně/intuitivně, ale po technické stránce nemůžu nic říct. Čtu tady argumenty, že jinde není tráva zelenější... jako určitě jsou problémy i na Canikonu. Ale v množství, které neni vůbec porovnatelné.

Já bych chtěl, aby Pentax přežil následující období. Ale něco se proto musí udělat. Ricoh má (měl) úžasnou možnost udělat tlustou čáru za minulým vedením... říct "Koupili jsme Pentax a chceme s ním udělat tohle a tamto... víme, že tady byly problémy s tímhle a tímhle, je nám to moc líto a pod naším vedením se to už nestane". Zatím ale Ricoh čeří vodu stejně, jako to dělala Hoya. To není něco, jak se Pentax může uživit... ne v roce 2013.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 19 dub 2013, 09:42

Třetí...?

Jenže to bude ten pověstný "zakopaný pes". Když sleduji příspěvky zdejších fanoušků Pentaxu, tak z nich přímo čiší snaha přesvědčit - asi sama sebe -, že Pentax je výjimečný, nejlepší a proto i jeho uživatelé jsou nejlepší (viz příspěvek o vazbě mezi inteligencí a značkou, o ovcích co kupují C/N apod.). Někteří zoufale volají po nových objektivech, jiní po FF a pak je velká skupina těch co nazývají vše mimo Pentax krámem. Takže všichni shodně vnímají, že u Pentaxu něco chybí.

Reálná současná situace u Pentaxu: žádné dotykové displeje, žádné EVF, žádné prediktivní ostření, absence kruhových sonických pohonů AF, konstrukčně zastaralé objektivy v novém kabátě, nereálné ceny. Dlouhé období problémů s kvalitou výroby.

Pentax zřejmě nikdy nepřekoná C/N a pokud bude vůbec existovat v oboru DSLR, bude vždy ten "třetí vzadu co vystrkuje černou hlavu", protože technologická ztráta na konkurenci je obrovská a RICOH ten nutný obří skok vpřed nezaplatí.
Pozice třetího vzadu neuspokojí uživatele Pentaxu!
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 19 dub 2013, 09:52

a zapoměl jsi zmínit zdejší pesimisty, co na všechno kolem Pentaxu kydaj špínu a když jim to někdo naznačí, tak ještě dělaj hloupí kdy že oni to vlastně něco špatnýho napsali :D
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 19 dub 2013, 09:56

hilda4sea píše: Pentax zřejmě nikdy nepřekoná C/N a pokud bude vůbec existovat v oboru DSLR, bude vždy ten "třetí vzadu co vystrkuje černou hlavu", protože technologická ztráta na konkurenci je obrovská a RICOH ten nutný obří skok vpřed nezaplatí.
Pozice třetího vzadu neuspokojí uživatele Pentaxu!
To znamena, že FF nebude. Kto by to preboha zaplatil?

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 19 dub 2013, 10:06

Já si taky myslim, že FF nebude... ale na druhou stranu si nemyslim, že by to nutně musel být až takovej problém.

Respektive, vyvinout FF tělo nebude o moc dražší, než vyvinout nové APS-C tělo v nové řadě. AF a většina komponent, by mohla být stejná, jako u APS-C. Pentax navíc FF těla stavět umí.

BTW... nemyslim si, že se Pentaxu může povést (v dnešní době) být třetí za C a N (je tam ještě Sony). Ale i kdyby ano... co to řeší? Ten cíl neznamená nic jiného, než "být lepší než Sony" :-).

Já osobně bych spíš ocenil jiný přístup. SOutěžit s Canikonem nemá smysl, mají obrovský náskok. Pentax může být ale jiný. Dělat kvalitní odolná těla o něco dražší, než konkurence. Mít zajímavá skla. Mít jasnou budoucnost... třeba roadmapy byl super nápad, až na to, že vůbec nefungoval. Atd. Atd.

Třeba já bych byl naprosto "na štvestku", kdyby někdo vydal tělo ve stylu Leica S2 s elektronickou závěrkou... klidně APS-C. Minimalistické ovládání na manuální režim, kde si člověk omylem nic nepřepne... elektronická závěrka nebo 1 portrétové sklo s LS třeba 1/1500.

Těch možností, jak udělat něco trochu jinak, je stále spousta. Snaží se o ně i Pentax s Q a podobnejma projektama. Jen by bylo fajn, kdyby spíš myslel na své fanoušky, které drží značku nad vodou. Věřim, že kdyby peníze, co dal třeba do Q narval do K řad, dneska by tahle debata vůbec nebyla... :-(.

palo2811
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od palo2811 » 19 dub 2013, 10:28

CaNikon su lídri ale do kedy ? Ponúkaju skoro všetko a pomaly sa dostanú do fáze keď už nebude čo zlepšovať a aby mohli ďalej predávať tak budú musieť osr...ať svojich zákazníkov a zmeniť systém (bajonet,pohon a čo jea viem čo ešte ). Canon má 5D III je super ale stále je to up z 5D ale keď spravý Pentax z K5 K5II a vylepší nejaké veci tak sa vám to nepáči že však len opravili nejaké veci a čo by ste chcelo ešte aj vodotrisk?
Pentax K10
Nikon D610

Adrian
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Adrian » 19 dub 2013, 11:47

"5D III je super ale stále je to up z 5D ale keď spravý Pentax z K5 K5II a vylepší nejaké veci tak sa vám to nepáči že však len opravili nejaké veci"

presne takto vnimam tunajsu atmosferu aj ja...
Fuji X-T3, X-T1 - Fuji 23/1.4, Fuji 27/2.8, Fuji 90/2, Fuji 10-24/4, Fuji 18-55/2.8-4
2x Fringer, Canon 50/1.8 STM, Canon 200/2.8 USM, Canon 55-250
Fuji X70

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 19 dub 2013, 12:02

Dokážu pochopit obě skupiny. Já, jako příležistostně a finančně omezený cvakal, budu v sedmém neby s K-30 a nějakým LTD sklem. Pokud budu fotit více a budu mít v kešeni svobodu, budu se taky rozhlížet po co možná nejlepším.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 19 dub 2013, 12:11

Sorry.... ale to mi nepřijde zrovna jako odpovídající příklad :-).

5DII byl úžasnej foťák na naprosté technologické špičce. Měl i celkem kvalitní AF, mimochodem mnohem přesnější, a rychlejší, než má současná K5II. Ovšem v TOP reportážních modelech používal Canon AF ještě lepší.

Uživatelé 5DII Canonu říkali... 5DII je super, ale chtěli bychom i ten AF z 1D, aby se s foťákem dalo naplno i reportovat.A Canon je poslechl a do nového modelu dal svůj nejlepší AF. Kromě toho i nový čip a mnoho dalšího.

Kde je paralela k Pentaxu? 5DII opravuje bug s SDM ostřením. Zbytek je opravdu jen velmi drobná evoluce. Dle všeho má K5II srtejný čip, stejnou vnitřní elektoniku, vyměněný jeden obvod u AF, jiný kryt display a zbytek je jen FW. Nikdo neříká, že cesta 5DII je špatná. Jen tady očividně mnoha lidem přijde, že těch informací o budoucnosti značky mají moc málo na to, aby si mohli dovolit riskovat pokračovat v investicích.

Třeba já bych si teď momentálně koupil 17-70/4, kdybych si byl jistý, že příští model bude stát za nákup.

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 19 dub 2013, 12:20

pentax ricoh imaging company ltd je ako spiaci vulkan, čím dlhšie spia, tým väčší výbuch. :mrgreen:

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 19 dub 2013, 12:20

Mne sa paralela medzi 5D Mark II a 5D Mark III velmi lubi. Az novy AF modul v 5D Mark III z neho spravil skoro dokonaly fotoaparat, ktory vlastne nema konkurenta... Nieze by bol AF v 5D Mark II uplne na hovno ale bol to hlavny kritizovany prvok medzi Canon fanusikmi....
V Pentaxe spravili podobne upravy. Zlepsili AF, novsia generacia cipu aj ked s rovnakym rozlisenim, novy displej... Tiez z neho spravili skoro dokonaay fotoapart...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 19 dub 2013, 12:28

Ale chapem aj milkyho... Toto si prezit... Neviem ci by som bol tak plny eutuziazmu, lebo v podstate to vidim este stale v jeho slovach po tom vsetko co okusil, aj ked dojem je iny...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 19 dub 2013, 12:36

Sorry... ale s tímhle závěrem já nesouhlasim.

AF na 5DII byl možná nejvíce kritizovanou částí těla, ale i tak je výkonnější než AF v K5II. Znamená Tvoje věta snad to, že to co přišlo Canonistům v téhle oblasti před 4mi lety málo, je v ještě horším provedení synonymem dokonalosti u Pentaxu?

AF 5DII byl použitelný, ale nikoliv pro náročný report a specifické foto. Canon ho osadil AF z flagship a dnes je to ultimátní dělo.

Naproti tomu AF v K5 měl bug... neostřil správně se značkovými SDM skly, naopak s neznačkovými a starými ano. Správně by bylo, podobnou situaci řešit reklamací a nikoliv novým tělem! K5II tento bug vyřešil... ostatní vylepšení jsou na hraně subjektivního vnímání. Měl jsem při testech drobný pocit mírného zlepšení, ale nic zásadního. Oproti tomu když vezmeš do ruky 5DIII, tak ten upgrade je neskutečnej. Na rally v c na F5,6 uděláš 30 expozic 160km/hod blížícího se vozu a všechny jsou ostré.

Pokud Ti přijde, že oprava bugu (což je nejvýraznější vlastnost nového K5) je adekvátní novou funkcí, tak to jen ukazuje, jak zoufale jsou Pentaxáři odtržení od reality.

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“