Ivan-K píše: Toto sklo bohužial zostava 50-135/2,8 + 200/2,8 nikdy nenahradí, lebo zoomovať nohami rozsah 135-200 je trochu odveci
Tak Pentax to vždycky bral tak, že 16-50 + 50-135 jsou prostě náhrady FF 24-(75)-200.
Já bych mu třeba i odpustil, že se rozhodne držet mnohokrát řečeného "FF nebude" a tu 70-200 prostě už nevypustí.
Co se ale odpouští mnohem hůře je fakt, že
1. tyhle skla nebyly updatovány "100 let" a update potřebují to jak prase drbání
2. jejich cena se za ta léta zvedla pomalu na dvojnásobek bez jakéhokoliv "protiplnění" kupujícímu
3. a tak dnes cenově konkurují sklům, kterým nikdy konkurovat neměly a nemohou
4. a to i skrze nikdy finálně nedořešení issue s failem SDM (ano, i já mám doma 50-135 bez SDM), za které se nikdo ani neomluvil
Ale já si BTW nemyslim, že to je jen o rozčarování a emocích z ceny toho těla. Jen prostě někteří z nás stále doufali, že Pentax je stále Pentax, kterým býval. A jenom si prostě prochází nějakou krizí, ze které se třeba dostane a opět bude dělat kvalitní fototechniku pro fajnšmekry a náročné uživatele.
A tohle je další krok, který ukazuje, že Pentax už prostě ten Pentax neni. Už to není o uživatelích perfekcionalisticky se honících "za dokonalostí", o lidech šetřících na skla a budujících si ultimátní portfolio... nejen pro fotky a možnosti, ale i pro svou radost. Pro takové lidi už je tu čím dál tím méně místa.
A je tedy i klidně možné, že už ani ty *skla zoufale čekající na update, nikdy překonány nebudou. Protože IN bude nějaká barevná plastová řada ladící k novejm svítícím hračkám... a kde už o obrazovou kvalitu nikdy úplně nepůjde.
Alespoň takhle je to s rozčarováním u mě

.