Nedalo mi to, a podíval jsem se blíž na názory autora toho srovnání...
Tento hoch z Brém sice "uznává", že jde o "dobrý objektiv", v mnoha směrech "podle očekávání lepší, než FA50/1,4" (kromě bokehu, kde neshledává "žádné zlepšení"), ovšem podle něj kvůli "pomalému AF" nemá jiné použití, než v astrofotografii

Tedy, jak zrovna na tohle přišel... Je dokonce tak důsledný, že použil toto hodnocení na PentaxForums.com s tím, že tomuto objektivu přidělil ratio 6 z 10 možných - tj. nejhorší hodnocení úplně ze všech Px pevných skel bez ohledu na stáří a rozsah i použití či bajonet. I v zoomech je z několika desítek bakelitů srvnatelných jen asi 5, všechny jsou lepší...

Takže prosím: měřili jste někdo přesněji rychlost AF u DA55/1,4 SDM ? Já se pokusil srovnat pomocí stopek s F50/1,7 (tam je AF považován za velice rychlý, ale strašně hlučný...), a to vždy z minimálního fokusu (cca 50cm) do nekonečna a totéž zpět. Nemohu si pomoci, ale pouze (a jedině?) z hlediska určení té 55 mi připadá přijatelně rychlá: cca 1,0-1,1 sekunda oproti cca 0,5 - 0,7 u F50/1,7 (nedokázal jsem lépe změřit tak malý úsek - asi nemám dost dokonalou koordinaci pohybů )

Máte, někdo, prosím, AF lépe změřeno? V každém případě si dovolím zvolání: Chraň nás foto-pámbu od samozvaných proroků !

A nic mi na tom nemůže změnit, že uváděná autorita si předem vymiňuje: This is a test by a layman, who does not really know what he is doing.