Pentax K-1

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 2255
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Re: Pentax K-1

Příspěvek od miky_lbc » 30 led 2018, 16:35

Taky jsem na své K1 nic podobného nepozoroval.... ani po 2 hodinách, kdy měl člověk kontinuálně tělo v ruce.

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
al.vlado
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 652
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Šurany (okr. Nové Zámky, kraj Nitra)
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-1

Příspěvek od al.vlado » 30 led 2018, 16:51

Mám čiernu K-1 a nič podobné som nezaregistroval ani po 8 hodinovom fotení v 30 stupňovej horúčave (ruky spotené a horúce) na leteckom dni. A veruže som ho stískal poriadne, veď s teleobjektívom 70-200/2,8 je čo držať, takže to treba uchopiť pevne.
K-1 II + D-BG6 (K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN), Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR, Tamron 70-200/2,8, Pentax D FA 150-450/4,5-5,6, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2.4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ

Uživatelský avatar
portvis
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 513
Registrován: 05 zář 2014, 07:35

Re: Pentax K-1

Příspěvek od portvis » 30 led 2018, 20:16

Mám takú otázku ohľadom "automatickej rady" ( expozičkom snímaní), dnes som si všimol že sa K1 správa neštandardne ako by som čakal, neviem či som niečo zmenil v nastavení či čo.

mám nastavenú aoutomatickú radu ex -2 a 0, na Manualno režime si nastavím expozíciu podľa expozimetru.
Očakával by som správanie že po nastavení expozície foťák spraví dva snímky s expozicou podľa nastavených parametrov expo. 0 a druhý s expo. -2
lenže foťák spraví fotku podľa nastavenej expozície a berie ju ako -2 a druhú spraví s s expo. 0 (čiže ju prepáli)
teraz som to skúšal a nastavení expozície v režime M: iso4000 f5,0 s1/250s - expozícia je vyvážený "riska" v strede expozimetru.
spraví dva snímky:
expo. -2 = f5,0, s1/250
expo. 0 = f5,0, s1/60

Pri prepnutí jednotlivých režimov snímania pri rovnakom nastavení ma pri jednotlivej expozícii ukazuje ako ideálny čas 1/60s, a pri automatickej rade 1/250s- nechápem prečo je tomu tak, čakal by som východzie podmienky úplne rovnaké.
vie mi niekto poradiť ??
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4

Uživatelský avatar
samsak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 328
Registrován: 21 srp 2015, 21:48
Bydliště: Žlutava (okres Zlín)

Re: Pentax K-1

Příspěvek od samsak » 30 led 2018, 21:11

ja nevim jak to je na K 1 ale na me K S2 mam v menu nastavene ze mi to foti 0 +1 -1 (expozicni kroky) a pak si na fotaku navolim nulovou hodnotu (treba -0.3). po expozici mam 3 snimky s korekci: -0.3, 0 a -0.7 ex (priorita clony). Myslim ze drzis moc kratkou dobu spoust takze se ti udelaji jenom 2 snimky a tim padem ti chybi ta zaporna expozice -2.

EDIT: ten cas 1/250 je pravdepodovne nejkratsi cas expozice pri te stredni expozici 1/60 a tvem nastaveni bracketingu
Petr
________________________
Pentax K-S2, Zonerama.com
Sigma 30mm F1.4 EX DC, SMC Pentax-DA 50mm F1.8, Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II

Nabízím: SMC Pentax-A 28mm F2.8, SMC Pentax-DA L 18-50mm F4-5.6 DC WR RE, SMC Pentax-DA L 50-200mm F4-5.6 ED WR

Uživatelský avatar
portvis
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 513
Registrován: 05 zář 2014, 07:35

Re: Pentax K-1

Příspěvek od portvis » 30 led 2018, 21:24

stláčanie spúšte s tým nemá nič spoločné...
nechápeme sa mne aj na režime priority clony berie ako východiskovú expozíciu pri automatickej rade tú -2, takže mi nespraví to čo chcem (expozícu 0 a -2 ) ale spraví mi v podstate 0 a +2 (len to berie ako -2 a 0, jednoducho expozimeter berie pri tomto nastavení východiskovú expozíciu ako -2 a nechápem prečo. )
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4

Uživatelský avatar
samsak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 328
Registrován: 21 srp 2015, 21:48
Bydliště: Žlutava (okres Zlín)

Re: Pentax K-1

Příspěvek od samsak » 30 led 2018, 21:30

Mrkni do nastaveni bracketingu do menu, treba tam neco objevis.
Petr
________________________
Pentax K-S2, Zonerama.com
Sigma 30mm F1.4 EX DC, SMC Pentax-DA 50mm F1.8, Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II

Nabízím: SMC Pentax-A 28mm F2.8, SMC Pentax-DA L 18-50mm F4-5.6 DC WR RE, SMC Pentax-DA L 50-200mm F4-5.6 ED WR

Uživatelský avatar
jasanek
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 716
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Český ráj ;-)
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-1

Příspěvek od jasanek » 30 led 2018, 22:04

Bude to nastaveni menu ve fotaku, alespon K-3 ma v menu poradi nastaveni... Poradi v bracketingu...
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

Uživatelský avatar
zirecek
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 843
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Olomoucký kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-1

Příspěvek od zirecek » 30 led 2018, 23:03

Bracketing je režim exponování. Předním a zadním kolečkem měním počet fotek a jejich hodnotu EV, je to jednoduché a přehledné. Nikde jsem nic nenastavoval v menu.
Nemáš natvrdo při focení plusovou kompenzaci expozice? Bracketing vychází i z případné kompenzace expozice a pak je to guláš...
Obrázek
Fotogalerie FLICKR

K-3 II, Sigma 8-16, Pentax 24-70 a 70-200

Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 4582
Registrován: 10 led 2012, 00:40

Re: Pentax K-1

Příspěvek od lennyl » 31 led 2018, 00:50

elpí píše:Originální bateriový grip mám. Tento problem se netýká bateriového gripu , ale klasického gripu - úchopu na fotoaparátu. Je fakt že moje ruce docela topí , málokdy nosím rukavice :-) Možná je to tak, jak píše Samsak. Nekvalitně přilepené pogumování a příliš horké ruce , možná je tam malilinkatá vůle ( mezi hořčíkovým tělem a pogumováním ) a při zahřátí gripu , ruce zavnímají lupnutí a posun, jakoby si to sedlo . U prvního kusu sem si řekl ok, stane se , ale ted mám druhej kus a zas stejný problem. Úchop se viditelně nevyklá , nicméně v momentě kdyyž nefotím a fotoaparát držím za úchop a zavnímám tu závadu .....je to prostě k naštvání. Nic, jen jsem se chtěl s Vámi podělit.
uz vies, je to vo fore. niekomu pomohlo pootocenie srobov v gripe.
https://www.pentaxforums.com/forums/190 ... sor-4.html

Obrázek
Sony A7r III + Voigtländer 15/4,5 III + Sony FE28/2 + FE50/1,8 + FE85/1,8

Uživatelský avatar
atti.hombre
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 248
Registrován: 21 led 2016, 14:37
Bydliště: Zvolen

Re: Pentax K-1

Příspěvek od atti.hombre » 01 úno 2018, 08:06

portvis : mrkni na nastavenie EV - ak nie je na nule tak daj na nulu. Ja som minule chvíľu žasol prečo mám plusové hodnoty- a to som mal EV korekciu kvôli objektívu na +1 . Bracketing potom ráta expozíciu podla toho ako je nastavené EV
Pentax K-3II...hd da 20-40 ed dc wr limited edition...hd da 55-300mm f/4-5 8 ed wr...smc-da 50/1 8...hd da 15/F4.0 ed al limetka ... Sigma 30/1.4 dc hsm art...af fgz 360 II

isaacasimov
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 315
Registrován: 16 led 2015, 20:41

Re: Pentax K-1

Příspěvek od isaacasimov » 05 úno 2018, 19:51

Myslím, že to je u nás velmi zajímavá nabídka, zvlášť v porovnání s posledními modely bezzrcadlovek různých značek. To slůvko výprodej mi sice moc nesedí, ale možná je to známka blízkého nástupce vrcholného modelu Px.

https://www.megapixel.cz/vyprodej-penta ... encni-cenu

Uživatelský avatar
kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1250
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Podpolanie a ak nie som doma, tak horske stity
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-1

Příspěvek od kordoz » 07 úno 2018, 07:26

Pentax / Ricoh ČR
14 h ·

Oznamujeme ukončení prodeje úspěšného modelu PENTAX K-1. Poslední kusy je možné ještě objedávat u našich obchodních partnerů, jejich seznam naleznete zde: http://pentax.cz/web-content/prodejny.html


https://pentaxrumors.com/2018/02/06/the ... continued/


To uz maju nieco nove ked K-1 konci?
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Limited, 31/1.8 Limited, Sigma 100-300/4 EX

AMD Hackintosh, OS Mavericks, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 4582
Registrován: 10 led 2012, 00:40

Re: Pentax K-1

Příspěvek od lennyl » 07 úno 2018, 07:47

ano, na CP+ 2018 by mal byt predstaveny nastupca aj K-1. na oficialnej RICOH stranke je zatial ukoncena vyroba iba pre K-3II.

http://www.cpplus.jp/en/
Sony A7r III + Voigtländer 15/4,5 III + Sony FE28/2 + FE50/1,8 + FE85/1,8

Uživatelský avatar
inutihar
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 339
Registrován: 22 zář 2013, 09:17
Bydliště: nyní Praha

Re: Pentax K-1

Příspěvek od inutihar » 07 úno 2018, 10:03

Ta zpráva z facebooku českého Pentax/Ricoh už je odstraněna.

Uživatelský avatar
jasanek
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 716
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Český ráj ;-)
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-1

Příspěvek od jasanek » 07 úno 2018, 10:17

Nj. vypada to, ze toho bude oznameno docela dost..

Na PF zminuji:
K - 1 mk 2,
Buffer enhancement (hardware
Continuous speed enhancement (hardware
AF area expansion (hardware
AF Algo Improvement (Software
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-1, K-1 II“