Velke pixely

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Redrum
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 23
Registrován: 09 čer 2012, 20:21

Velke pixely

Příspěvek od Redrum » 28 zář 2012, 23:51

Vopred sa ospravedlnujem, ak tu bolo toto uz niekedy riesene, alebo ak sa jedna o nejaku banalitu.
Tak teda pozeram si fotky z mojej K5+sigma17-70 2,8-4 MACRO HSM v LR3 avsak na oblohe su vidiet velke pixely, akoby prechod modrych farieb, ci oblakov bol zobrazeny na monitore spred 15 rokov. Makro, alebo fotky bez oblohy sa mi zobrazuju v poriadku, vidim to teda hlavne na modrej oblohe. Fotim do DNG, na objektive nasadeny polarizacny filter, nastavenia fotaku standardne...Netusim, cim by to mohlo byt, mozem pripadne poslat jpeg fotky.
Vdaka

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1688
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Považská Bystrica

Re: Velke pixely

Příspěvek od Klingo » 29 zář 2012, 07:30

pravdepodobne je to preto,lebo máš zobrazený iba náhľad,ktorý obsahule raw.Ten je veľmi komprimovaný.Daj si v nastavení zobrazižť plnú veľkosť (alebo tak nejako)
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

Uživatelský avatar
majster333
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 548
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Slovensko

Re: Velke pixely

Příspěvek od majster333 » 29 zář 2012, 19:28

a rovno sem pridaj fotku na ktorej problém vidieť
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

Uživatelský avatar
žižka74
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Březolupy (CZ)
Kontaktovat uživatele:

Re: Velke pixely

Příspěvek od žižka74 » 31 pro 2013, 07:42

Mám stejný problém - "pixelizace" většinou v tmavších jednolitých sektorech snímku...foceno do RAW (DNG), na displeji je to vidět, v PC v prohlížeči fotografií Faststone image viewer taky, když fotku následně otevřu v Adobe camera raw, už to vidět není, po převodu do Jpeg taky ne. Dříve jsem si toho nikdy nevšimnul, resp. po kontrole týden starých snímků na kartě myslím, že se problém nevyskytoval.
Zpracované fotky jsou o.k., ale je to nepříjemné při selekci snímků před zpracováním.
pošlu dotaz na Pentax servis, ale zajímalo by mě, jestli to už někdo řešil/vyřešil. Díky.

Odkaz na fotky s problémem zde: http://zizka74.rajce.idnes.cz/Problem/

Uživatelský avatar
zirecek
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 996
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Olomoucký kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Velke pixely

Příspěvek od zirecek » 31 pro 2013, 08:06

Proč hned psát dotaz na Pentax servis? To s Pentaxem příliš nesouvisí, spíše to souvisí se SW, který užíváš na zobrazování snímků. Dle mne se jedná o problém, který popsal Klingo. RAW má veliké soubory a je normální, že jeho zobrazování se provádí ve zjednodušeném módu. Mně se zobrazují náhledy v Pentax SW normálně.
Obrázek
Fotogalerie FLICKR

Pentax KP, Sigma 8-16, Pentax 24-70 a 55-300/4,0-5,8

Uživatelský avatar
bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1996
Registrován: 01 říj 2013, 16:10

Re: Velke pixely

Příspěvek od bedo. » 31 pro 2013, 09:00

Neviem, či na kvalitu náhľadu nemá náhodou vplyv aj nastavenie JPG "hviezdičiek" - mne sa napr. pri nastavení na jednu zvýši počítadlo obrázkov, ktoré sa dajú nafotiť na kartu. Vyskúšal by som nastaviť kvalitu na 3 hviezdičky, ale je celkom možné aj to, že pre náhľad je kvalita nastavená napevno na najnižšiu. Každopádne to nie je chyba, ale vlastnosť, ak chceš vyššiu kvalitu JPG priamo z foťáku, treba zapnúť fotenie do JPG+RAW.

Uživatelský avatar
zirecek
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 996
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Olomoucký kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Velke pixely

Příspěvek od zirecek » 31 pro 2013, 09:13

Myslím si, že popsaný problém souvisí se zobrazování RAW, DNG v daném SW při dané výbavě HW. Osobně nemám moc výkonný PC, proto fotím do RAW+JPG. Na prohlížení, třídění fotek v PC užívám obrázky v JPG, které mám nastavené ve foťáku na nižší kvalitu a rozlišení, ať nezabírají příliš místo. Nastavení kvality a rozlišení formátu JPG je slušně popsáno v papírovém manuálu k fotoaparátu.
Obrázek
Fotogalerie FLICKR

Pentax KP, Sigma 8-16, Pentax 24-70 a 55-300/4,0-5,8

Uživatelský avatar
žižka74
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Březolupy (CZ)
Kontaktovat uživatele:

Re: Velke pixely

Příspěvek od žižka74 » 31 pro 2013, 10:05

Mě udivilo jen to, že se to mi to nikdy před tím nestalo...hlavně na displeji foťáku, proto jsem to považoval za chybu. Každopádně nepříjemné při selekci fotek v PC to je. Na týden starých fotkách podobného rázu to nepozoruji. Každopádně děkuji za názory, třeba ještě někdo něco napíše :)

Uživatelský avatar
palo2811
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 501
Registrován: 28 lis 2011, 20:39
Bydliště: Nitrianské Pravno SK

Re: Velke pixely

Příspěvek od palo2811 » 31 pro 2013, 10:57

Je to jednoduché vyvolávajte RAW súbory v raw editoroch .Pokiaľ ho táháš v JPG editoru tak ho ťaháš z nahlado a vznikajú posteri a pixeli .
Pentax K10
Nikon D610

Uživatelský avatar
slavek
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 830
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Mnichovohradišťsko & Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Velke pixely

Příspěvek od slavek » 31 pro 2013, 13:27

Ono to taky bdue rajčetem ;) Stává se mi to také - prostě i když upravím RAW a vyexportuju jpeg co je OK, tak na kečupu se občas jednolité plochy typu obloha posterizují :) Třeba nezvládá barevný prostor AdobeRGB nebo prostě to je převodem origo jpegu na velikost, co kečup používá... Já to nijak neřeším většinou.
Slávek

K-3II, K-3, K-5 mod, K-7, K-30 mod; AF-540FGZ & FGZII; HD1.4×AW
DA10-17FE; DA*11-18/2.8; DA15/4Ltd;DA18-55WR; HD20-40Ltd; FA31/1.8Ltd; DA35/2.8MacroLtd; A50/1.2; M50/1.4; DA*55/1.4; FA77/1.8Ltd; DFA100/2.8MacroWR; M135/3.5; K200/2.5; DA*300/4
a další...

Uživatelský avatar
bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1996
Registrován: 01 říj 2013, 16:10

Re: Velke pixely

Příspěvek od bedo. » 31 pro 2013, 13:32

slavek: dobrá poznámka, s AdobeRGB priestorom to môže súvisieť...

žižka74: neprepol si si náhodou foťák do AdobeRGB? Výhoda AdobeRGB priestoru je v tom, že je oproti sRGB väčší. Lenže zároveň je to aj jeho nevýhoda, keďže "vzdialenosti" medzi farbami sú väčšie a keď sa nepoužije 16-bitové spracovanie (čo v JPG principiálne nejde), môže to viesť aj k posterizácii...

Uživatelský avatar
žižka74
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Březolupy (CZ)
Kontaktovat uživatele:

Re: Velke pixely

Příspěvek od žižka74 » 31 pro 2013, 13:53

Slavek: rajčetem to není, mám to už v náhledu na displeji foťáku i v PC (viz. výše).
Bedo: nic jsem nepřepínal...mám od začátku Adobe RGB, ale problém se zobrazením začal až předevčírem...
po načtení do Adobe caera raw je po problému...viz. výše...

Uživatelský avatar
slavek
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 830
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Mnichovohradišťsko & Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Velke pixely

Příspěvek od slavek » 31 pro 2013, 14:13

Mě se to u náhledů stávalo většinou jen dokud se nenašetl větší snímek ve foťáku. Když an fotku najedu tak posterizuje ale jen chvíli, než se načte. Pak snad většinou OK. Ale jestli je to jen náhledem tak bych to já neřešil. Popř. zkus změnit nastavené barevného prostoru a kvality jpegu ve foťáku. Popř můžeš vrátit tovární nastavení foťáku jestli to nepomůže...
Slávek

K-3II, K-3, K-5 mod, K-7, K-30 mod; AF-540FGZ & FGZII; HD1.4×AW
DA10-17FE; DA*11-18/2.8; DA15/4Ltd;DA18-55WR; HD20-40Ltd; FA31/1.8Ltd; DA35/2.8MacroLtd; A50/1.2; M50/1.4; DA*55/1.4; FA77/1.8Ltd; DFA100/2.8MacroWR; M135/3.5; K200/2.5; DA*300/4
a další...

Uživatelský avatar
bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1996
Registrován: 01 říj 2013, 16:10

Re: Velke pixely

Příspěvek od bedo. » 31 pro 2013, 14:32

sRGB vs AdobeRGB: to je trochu podobná záležitosť ako foťáky bez AA filtra - ľudia si myslia, že po prepnutí do AdobeRGB budú ich obrázky z nejakého záhadného dôvodu vyzerať lepšie, avšak opak je väčšinou pravdou. AdobeRGB potrebuje viac ako 8 bitov na farbu a to mu JPG neumožní, ten je limitovaný práve na tých 8 bitov. Pravdu povediac tú voľbu ani veľmi nechápem - v určitých obmedzených prípadoch môže síce aj JPG obrázok v AdobeRGB vyzerať lepšie (analógia s foťákom bez AA filtra), ale pre 99% ľudí je výhodnejšie používať sRGB (a foťáky s AA filtrom)...

Uživatelský avatar
žižka74
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Březolupy (CZ)
Kontaktovat uživatele:

Re: Velke pixely

Příspěvek od žižka74 » 31 pro 2013, 15:01

Adobe RGB mám proto, abych dostal z rawu co nejvíce při masivnějších úpravách v Adobe camera raw...pak to samozřejmě stejně převedu na 8 bitů. Ale to už jinde jsme...

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“