Pentax K-5

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

Je K-5 důstojný konkurent E-5, 60D a D7000?

ano
141
82%
ne
4
2%
tělo ano, ale systém zaostává
27
16%
 
Celkem hlasů: 172

Uživatelský avatar
duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 2060
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-5

Příspěvek od duves » 13 dub 2012, 17:32

Každa firma ma svoje normy kvality, ak je to naozaj tak, ako píšeš, budem len rád.

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
Pavel41
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 588
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Rakovnicko na chalupě

Re: Pentax K-5

Příspěvek od Pavel41 » 13 dub 2012, 17:36

Omlouvám se za použití zkratek (ale Hilda začal :) ), ale měl bych tedy svůj názor doplnit: mé první tělo K-5 ("382") mi připadalo po K20D a K-7 jako nejskvělejší stroj... dokud jsem nezjistil "bordel na sestavě snímače" (či jak to nazvat). Vyměněné tělo mělo sice čistý snímač, ale neuvěřitelné problémy s AF (Jarda si myslím pamatuje, jak jsem otravoval s konzultací). Když stroj poslali dvakrát do Němec, vyměnili (přiznám, že to bylo v období nedostatku těl na výměnu a protože jsem neuvažoval o vracení peněz, raději jsem čekal, co dokážou soudruzi v... ), ovšem co čert nechtěl - "black dot" - a další výměna. Prý takovou smůlu ještě neviděli ... nedivím se, že v řízení jakosti museli udělat vítr, protože v mém případě by byla mohla stačit jediná výměna, když v první serii řekněme "spapali jógra" od výrobce čipové sestavy. Subjektivně - první ("382"), třetí ("421") a čtvrté ("423") tělo mi po stránce AF připadaly stejně dobré (to druhé, nešťastné, mělo s/n 398...), takže, jak říká elho_cid, neviděl bych to jednobarevně... věřím, že smůlu jsem zato vybral do dna :shock:
Pavel

zdeny
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 182
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Re: Pentax K-5

Příspěvek od zdeny » 13 dub 2012, 20:37

Nestraš, mám 397... :!:
Zdenek

Uživatelský avatar
Pavel41
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 588
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Rakovnicko na chalupě

Re: Pentax K-5

Příspěvek od Pavel41 » 13 dub 2012, 21:20

zdeny píše:Nestraš, mám 397... :!:
... což nemusí nic znamenat: elho_cid -viz výše - přece má, pokud vím, po výměně 391 - a bez problémů :idea: , což jsem chtěl naznačit i svým dlouhým příspěvkem.
Pavel

ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 289
Registrován: 04 pro 2011, 10:16
Bydliště: Nové Zámky, SR

Re: Pentax K-5

Příspěvek od ESB » 14 dub 2012, 07:29

Pavle, dosť si nás tu vystrašil. Ja som príčinu Tvojich problémov nakoniec odhalil. Bola to zjavne Tvoja karmická skúška vernosti. A ..... obstál si :)

Uživatelský avatar
yoli
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 693
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Re: Pentax K-5

Příspěvek od yoli » 14 dub 2012, 08:03

A po tejto skúške si myslím, by bol najvhodnejším testerom, predprodukčných noviniek a my by sme boli informovaní ešte skôr, ako nejaká rumor stránka :)

Uživatelský avatar
Pavel41
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 588
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Rakovnicko na chalupě

Re: Pentax K-5

Příspěvek od Pavel41 » 14 dub 2012, 08:54

Vidím, že jsem vás pobavil... aspoň něco... ale - pokusnej králík? No fuj :shock: :D
Pavel

Uživatelský avatar
yoli
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 693
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Re: Pentax K-5

Příspěvek od yoli » 14 dub 2012, 09:28

Ale však Ty by si testoval foťák, nie on Teba tentokrát :)

hilda4sea

Re: Pentax K-5

Příspěvek od hilda4sea » 11 kvě 2012, 16:20

Potřebuji něco vysvětlit k dynamickému rozsahu, když už teď nemusím řešit ostření.

elho_cid uvedl v jiném vláknu:
"na k-5 je nejvetsi DR taky na iso 80."
Dotaz: když nastavím rozšířenou citlivost, tak nejnižší ISO je 80, pokud nemám nastavené rozšíření D-Range, to je nejnižší citlivost ISO 160.
Podle oficiálních údajů DxO má K5 rozsah 14 EV, ale hodnota je označena jako K5 "smoothed". Smoothed rozumím jako vyhlazený, rozprostřený (patrně rozšířené D-Range). Pokud se měří dynamický rozsah K5 bez "smoothed", tak je významně menší. Rád bych využil maximální rozsah 14 EV od ISO 80, ale jak mám provést nastavení? Mám zapnout nebo vypnout D-Range? Nebo je to jinak?
Děkuji za odpověď.
Hilda

Uživatelský avatar
majster333
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 548
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Slovensko

Re: Pentax K-5

Příspěvek od majster333 » 11 kvě 2012, 16:43

hilda4sea: predpokladám, že to bude pri vyvolávaní z rawu takže D rang nehrá rolu.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

Uživatelský avatar
jasanek
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 712
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Český ráj ;-)
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-5

Příspěvek od jasanek » 11 kvě 2012, 17:01

Camera senzor database na DxOMark:
http://www.dxomark.com/index.php/Camera ... /Pentax/K5
Zalozka Measurements->Dynamic Range

Obecne lze nejvyssiho dynamickeho rozsahu dosahnout na zakladni ISO senzoru (tedy ne vzdy to nutne musi byt to nejnizsi - viz. ruzna rozsireni ISO rozahu). Ruzne vychytavky typu D-Range jsou vetisnou jen softwarove upravy, pripadne se na vyssim ISO snizuje "dynamicky rozsah ve stinech", takze co se ziska ve svetlech, tak se ztrati ve stinech...
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

hilda4sea

Re: Pentax K-5

Příspěvek od hilda4sea » 11 kvě 2012, 17:13

Já nerozumím rozdělení dynamického rozsahu na K5 a K5 smoothed.
http://www.dxomark.com/index.php/Camera ... /Pentax/K5
Dále klik na "Measurements", pak klik na "Dynamic Range".

Podle návodu str. 227 rozšířením funkce D-Range se: -" Rozšíří dynamický rozsah a umožní bohatou výrazovou gradaci senzoru CMOS."
Tak jak to mám nastavit aby bylo 14 EV na 80 ISO ?
Děkuji Hilda

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3643
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Re: Pentax K-5

Příspěvek od elho_cid » 11 kvě 2012, 22:19

rozhodne nastavit raw a iso 80. Pak staci exponovat tak, aby se histogram vpraco dotykal okraje, maly prepal nekdy nevadi. Na pocitaci pak v raw editoru muzes tahat kresbu ze stinu. Je ji tam prekvapive hodne a chvili trva, nez narazis na rusivy sum. Podle metodiky dxo to odpovida 14 ev. Jelikoz jpg ma si 8 ev a z raw jsem vytah kresbu o nekolik radu dal, tak jim verim. Ale nevim, co mysli tim smoothed.

Uživatelský avatar
Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1696
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Považská Bystrica

Re: Pentax K-5

Příspěvek od Klingo » 12 kvě 2012, 04:56

jasanek píše:
Obecne lze nejvyssiho dynamickeho rozsahu dosahnout na zakladni ISO senzoru (tedy ne vzdy to nutne musi byt to nejnizsi - viz. ruzna rozsireni ISO rozahu). Ruzne vychytavky typu D-Range jsou vetisnou jen softwarove upravy, pripadne se na vyssim ISO snizuje "dynamicky rozsah ve stinech", takze co se ziska ve svetlech, tak se ztrati ve stinech...
Ja už neviem kam to napísať.Dynamic -range u pentaxu NIEJE SOFTWÉROVá ALE HARDVÉROVÁ ZÁLEŽITOSŤ
.Treba si páni aspoň niečo naštudovať.Na rozdiel od canikonu,kde naozaj zvýšenie RD je robené spôsobom vyťahovania kresby z tieňov,u px sa získava krezba z prepalov a to znížením isa v prepálených bodoch o jeden stupeň.O viac to ale nejde,zistiť,či je bod prepálený o jedno alebo viac iso sa nedá.Lenže aj to jedno iso stačí a dokáže to hotové zázraky.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

hilda4sea

Re: Pentax K-5

Příspěvek od hilda4sea » 12 kvě 2012, 08:03

ad Klingo:

Tomu rozumím a potvrzuje to i moje dosavadní zkušenost s Px. Z jasů se dá získat vynikajicí kresba bez rušivých artefaktů, alespoň na mé K5. Se stíny to tak snadné není. Díky všem za odpovědi na můj dotaz.

Hilda

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“