meranie expozície na snehu
Moderátor: Moderátoři
Re: meranie expozície na snehu
Asi mas pravdu. Ocakaval som ze ma niekto presvedci ze nieco robim zle a ja to zacnem robit dobre. A zatial je výsledok že nemám používať poloautomat alebo šudliť každú fotku zvlášť. Alebo na výlety nosiť 2 foťáky... S tým lacným kompaktom som nikdy taký problém nemal.
A chcel som vedieť ako to fotíte vy. Napríklad obvyklá poučka že na snehu použiť +2/3 Ev je blbosť? Vy ju nepoužívate? Vy naozaj každý záber fotíte na manuál?
Tentokrát to naozaj nemyslím ironicky.
A chcel som vedieť ako to fotíte vy. Napríklad obvyklá poučka že na snehu použiť +2/3 Ev je blbosť? Vy ju nepoužívate? Vy naozaj každý záber fotíte na manuál?
Tentokrát to naozaj nemyslím ironicky.
Pokud mas na fotce opravdu jen snih + par lidicek (neni tam tmavy les), pak bych urcite dal cca +2/3 - +1EV. S tim lesem bych to nechal na +-0 (nebo spis bych si to nastavil na M podle expozice snehu), tam je to dost nachylny na kazdou zmenu ... tzn. na M je to nejbezpecnejsi ...
Pokud se ti to zda ze ti to meri blbe, tak nevahej reklamovat. Odhad na sparvnost mereni budes mit asi nejlepsi ty, kdyz s tim fotis ...
Vic info uz se tady k tomuto tematu nedozvis, bylo receno uz uplne vsechno ...
Pokud se ti to zda ze ti to meri blbe, tak nevahej reklamovat. Odhad na sparvnost mereni budes mit asi nejlepsi ty, kdyz s tim fotis ...
Vic info uz se tady k tomuto tematu nedozvis, bylo receno uz uplne vsechno ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
ja ti neviem. 99% fotiem fotim na Av s fixovanym iso, to si radcej nastavujem sam. Problemy s meranim exlozicie neriesim, lebo viem, ze automat je automat. Pokial chcem mat konstantnu expoziciu, jednoznacne manual.
Jednu pripomienku mam. Netvrd prosim, ze kompakt meria lepsie. Fotil som s x kompaktmi a ani jeden nemeral dobre. Vzdy bud prepalene (vacsinou) alebo tmave fotky
Jednu pripomienku mam. Netvrd prosim, ze kompakt meria lepsie. Fotil som s x kompaktmi a ani jeden nemeral dobre. Vzdy bud prepalene (vacsinou) alebo tmave fotky

...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Ale ja netrvam na konstantnej expozicii. Ja chcem len NEpreexponované fotky na snehu. Keby som chcel konstantne tak naozaj pomeriam, nasadim M a je to. Vymyslel som testovacie pracovisko a urobim nejaké poriadne meranie.bigfoot píše:ja ti neviem. 99% fotiem fotim na Av s fixovanym iso, to si radcej nastavujem sam. Problemy s meranim exlozicie neriesim, lebo viem, ze automat je automat. Pokial chcem mat konstantnu expoziciu, jednoznacne manual.
Zatial asi takto (obrazky su len resamplovane, neupravovane, Pentax v rezime Av s manualnym ISO bez korekcii, kompakt je v tom režime pre blbcov):
Ale to už nie je o meraní, ale o dynamickom rozsahu snímača 

teraz CEZ okno- vidno že tú krajinku snímajú rovnako (i histogram vypadá podobne)
Možno áno, lebo pentax som mal s ISO100 a nikon ISO 50yoli píše:Ale to už nie je o meraní, ale o dynamickom rozsahu snímača
Ale z toho zas len vyplýva ze je pentax horší?
Teraz menej snehu Všimnite si že kompakt drží viacmenej pôvodnú expozícia (prvé foto) U pentaxu je zmena času z 1/25 na 1/10 (1.3Ev) a u kompaktu z 1/305 na 1/250 (0.3Ev)
Chapu to spravne ze fotky nahore jsou od Pentaxu a fotky dole z kompaktu. Pak je videt, ze kompakt ktery mas se snazi za kazdou cenu nemit prepaly. Ale zas nema vubec zadnou kresbu uvnitr na zdi. Zatimco Pentax ma na zdi aspon trochu kresby (ktera by sla povytahnout z rawu). U fotek niz kde mas vice interieru je mi osobne blizsi zpusob expozice Pentaxu, ktery exponuje spis podle tmavsiho interieru.
Nevim co si chtel rict tim ze Pentax ma ISO 100 a kompakt ISO 50 a ze je tim kompakt lepsi ... to jsem nepochopil
Nevim co si chtel rict tim ze Pentax ma ISO 100 a kompakt ISO 50 a ze je tim kompakt lepsi ... to jsem nepochopil

Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
kluvi : neporovnával bych kompakt s K7. Z té poslední dvojice jde jen poznat to, že každý měří úplně jinak, kompakt Ti vykreslil les venku při úplně černém popředí, K7 zase popředí při úplně vypáleném okně. Při scéně s tak vysokým rozsahem jasů je nutno zvolit, co si přeješ naexponovat a dle toho nastavit způsob měření a/nebo nastavit kompenzaci. Případně cvankout serii s různou expozicí a skládat. Jako test kvality měření mi to vhodné nepřipadá.
A teraz úplne málo snehu. Zmena oproti prvému snímku:Pentax 1/25 na 1/4 (2.6Ev) kompakt 1/305 na 1/39 (3Ev)
Tu je vidno že začal kompakt menej uprednostňovať pozadie.
Pentax to asi berie nie ako multisegment ale ako celoplošné meranie (apropos: plošné meranie so zvýrazneným stredom mi dosahuje lepšie výsledky)
Tu je vidno že začal kompakt menej uprednostňovať pozadie.
Pentax to asi berie nie ako multisegment ale ako celoplošné meranie (apropos: plošné meranie so zvýrazneným stredom mi dosahuje lepšie výsledky)
Súhlasím. A nenazval by som to test KVALITY merania. To sa dá porovnať exaktne. Ide práve o to že minimálne na snehu je ten pentaxový algoritmus úplne blbý. Ako som napísal hlúpe plošné meranie. V prípade voľby či má algoritmus preexponovávať na snehu alebo podexponovávať v pivnici by som JA radšej bral to druhé.iMD píše:kluvi : neporovnával bych kompakt s K7. Z té poslední dvojice jde jen poznat to, že každý měří úplně jinak, kompakt Ti vykreslil les venku při úplně černém popředí, K7 zase popředí při úplně vypáleném okně. Při scéně s tak vysokým rozsahem jasů je nutno zvolit, co si přeješ naexponovat a dle toho nastavit způsob měření a/nebo nastavit kompenzaci. Případně cvankout serii s různou expozicí a skládat. Jako test kvality měření mi to vhodné nepřipadá.
Ale spôsob merania nieje možné nastaviť ... a ako som povedfal ide mi o fotenie keď nemáš čas sa babraˇ't s každým záberom. Viz napríklad tá skupinka lyžiarov. To som mal odmerat , nastavit kompenzáciu, odfotit, zistit ze dakto má otočenu hlavu alebo urezané nohy, cele to znovu zopakovat? To nestačí stlačiť spúšť ešte raz?
Safra chlape ty uz me stves. Vcera jsem fotil momentky ze sankovani. Mirne protisvetlo proti svetle obloze. Dole snih a tmavy lide. Priorita clony nastavena kompentace +2/3 myslim. A vsechny fotky jsou OK, exponovane uplne paradne. Vecer ti to nahraju sem bez uprav. Rikat ze Pentax spatne meri na snehu je moc velky kafe. Zkoumat to nekde focenim v mostnosti skrz okno asi nebude to prave mereni 

A ešte som skúsil tú teóriu o DE skle a tým to nieje. To sa tvári identicky....