K-x debug menu

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
aes
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 582
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Blava - DNV

K-x debug menu

Příspěvek od aes » 15 pro 2009, 08:18

Tak som nasiel clanok o debug menu v Pentaxe K-x. No nepotesili ma velmi.

http://deejjjaaaa.blogspot.com/2009/12/ ... focus.html

Vyzera to, ze je to riesene rovnako ako u K10D-nesikovne. Tipujem, ze len pre testovanie a len 1 objektivu. Ale zatial som o tom nenasiel konkretnu info.

..Tak uz som tu info nasiel, je to len pre jeden objektiv. Preco trubky z Pentaxu po skusenosticha z K10D, rovnako ako u K20D necapli do menu normalne nastavovanie viacerych obejktivov? Zase s tym bude bordel.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3638
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Příspěvek od elho_cid » 15 pro 2009, 10:24

No tak zamrzi to, nas zkusenejsi a hracicky, ale pro zamyslenou cilovou skupinu by to mohlo nadelat vic skody nez uzitku. Nehlede na to, ze konkurence nenabizi tuhle moznost ani u dvojansob drahych fotaku.
Porad zbyva moznost zanest telo + vsechny objektivy do servisu a nechat si to seridit.

Uživatelský avatar
duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1986
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 17 pro 2009, 12:21

Môžete sa k tomu rozpisať? A ake nastavovanie sa jedna?
dik

Uživatelský avatar
vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1349
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od vjacesslav » 17 pro 2009, 14:01

elho_cid píše:No tak zamrzi to, nas zkusenejsi a hracicky, ale pro zamyslenou cilovou skupinu by to mohlo nadelat vic skody nez uzitku. Nehlede na to, ze konkurence nenabizi tuhle moznost ani u dvojansob drahych fotaku.
Porad zbyva moznost zanest telo + vsechny objektivy do servisu a nechat si to seridit.
Presne TAK :) Keď máš objektívy nové a aj telo tak ich zosúladenie ťa nevyjde nič okrem poštovného :)
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

Uživatelský avatar
aes
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 582
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Blava - DNV

Příspěvek od aes » 17 pro 2009, 14:01

Uz sa to tu preberalo velakrat. Problem je(nielen u PX, ale aj u ostatnych DSLR vyrobcov), ze nie vsetky objektivy ostria presne s telami fotakov. Obvykle to plati pre objektivy inych vyrobcov-Sigma, Tamron. AF je posunuty bud smerom za pozadovanu rovinu ostrenia alebo pred nu(front focus/back focus).Tym padom ti kontrolka zaostrenia signalizuje zaostrenie,ale realne mas zaostrene inde a tak nedostanes ostru fotku.
Zial nie len objektivy od vyrobcov tretich stran sposobuju tento problem, ale aj PX objektivy maju tento problem aj ked nastastie nie az tak casto. Plati to ako pre stare objektivy, tak aj pre uplne nove objektivy(obvykle s SDM ostrenim). Naviac rozne tela fotakov od rovnakeho vyrobcu sa s rovnakymi objektivami chovaju rozne, takze dopredu nikdy nevies, ci to bude na novom tele OK.
Podla spravnosti by si mal v takom pripade kontaktovat servis. Bud si nechat vymenit objektiv, kym je v zaruke. Alebo posles telo aj s objektivom do servisu, kde ti ich zosteluju, aby to fungalo bez problemov. Lenze ak kupis casom dalsi objektiv, mozes tuto proceduru absolvovat znovu. To stoji obvykle cas aj dodatocne peniaze.
Druha moznost je nastelovat si to sam vo fotaku. Dostanes sa do specialneho menu a idealne by bolo, ze si toto posunutie AF nastavis pre kazdy objektiv zvlast a nastavenia zostanu vo fotaku ulozene. K10D mala s tym obrovske problemy a tak bola vydana K20D s kozmetickymi zmenami, kde vsak tento problem bol rieseny prave tym idealnym sposobom. Podobne je to aj u K7. Kenze kedze K-x je amatersky fotak, tak napriek tomu, ze mozes mat s objektivami rovnake problemymal by si radsej poslat fotak do servisu.Jedina ina moznost je, ze vyuzijes neoficialne Debug menu sluziace ciste na testovacie ucely a len pre jeden objektiv. Takze v pripade, ze ich mas viac-staci, ak jeden ma posunuty AF a druhy nie,musis pri zmene objektivu kazdy nanovo nastavovat hodnotu posunutia AF. Na zaciatku ti to prijde ako dobre riesenie, ale casom to dost otravuje a ak sa ti niekedy stane, ze si po zmene objektivu zabudol zmenit aj nastavenie AF, mas smolu a neostre fotky.

Tak tolko v skratke:)
Naviac K10D mala s tym taky problem, ze postupom casu(ak si prestavoval AF) sa ti rozstelovalo cele ostrenie aj pre objektivy, ktore povodne nemali AF problem.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

Uživatelský avatar
aes
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 582
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Blava - DNV

Příspěvek od aes » 17 pro 2009, 14:03

vjacesslav píše:
elho_cid píše:No tak zamrzi to, nas zkusenejsi a hracicky, ale pro zamyslenou cilovou skupinu by to mohlo nadelat vic skody nez uzitku. Nehlede na to, ze konkurence nenabizi tuhle moznost ani u dvojansob drahych fotaku.
Porad zbyva moznost zanest telo + vsechny objektivy do servisu a nechat si to seridit.
Presne TAK :) Keď máš objektívy nové a aj telo tak ich zosúladenie ťa nevyjde nič okrem poštovného :)
..a casu a potom hlavne nekupuj ziadne dalsie objektivy, aby sa ti to nestalo zase..
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

Uživatelský avatar
vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1349
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od vjacesslav » 17 pro 2009, 14:07

aes píše:
vjacesslav píše:
elho_cid píše:No tak zamrzi to, nas zkusenejsi a hracicky, ale pro zamyslenou cilovou skupinu by to mohlo nadelat vic skody nez uzitku. Nehlede na to, ze konkurence nenabizi tuhle moznost ani u dvojansob drahych fotaku.
Porad zbyva moznost zanest telo + vsechny objektivy do servisu a nechat si to seridit.
Presne TAK :) Keď máš objektívy nové a aj telo tak ich zosúladenie ťa nevyjde nič okrem poštovného :)
..a casu a potom hlavne nekupuj ziadne dalsie objektivy, aby sa ti to nestalo zase..
Jeden objektív tak hoďka práce max, ale kým Ti ho pošlú späť, tak s tým skúsenosti nemám. Horšie je to s ladením starších skiel :( Tam je už cena cca 20 eur za jedno nastavenie :)
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

Uživatelský avatar
jikoloj
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 52
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Opava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jikoloj » 17 bře 2010, 13:09

Když budu mít novou K-x teda v záruce, je seřízení zdarma i s objektivy co nejsou v záruce?

Váhám zda prodat vše co mám a koupit něco jiného (láká mě Olympus Olympus E-PL1) nebo zkusit K-x popřípadě ještě GX-20 kde je seřazení možné doma...

mám i sigmu 10-20 a jak tu někde bylo psané, že se zde "nemusí ostřit", že je od 1,5 do nekonečna, tak jsem si udělal pokus zaostřil na nekonečno pomoci AF a potom udělal snímku že jsem pootočil 1mm doleva a doprava manuálně, a rozdíl v ostrosti byl dost patrný... bylo to na panelák vzdálený asi 60m
www.toulackovi.eu, Samsung GX10 + sigma 17-70 + sigma 10-20 + pentax 100-300 + macro Voigtlander 100 3.5

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3638
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Příspěvek od elho_cid » 17 bře 2010, 13:48

Sigma seřizuje v AWH servisu. Mají teď prodlouženou záruku, jsi si jistý, že ta Sigma v záruce není? Jinak nevím na co ji používáš, ale pokud ostříš v LV na kontrast, neměl by se FF/BF projevit.

Uživatelský avatar
duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1986
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 17 bře 2010, 14:22

Ja vlastne mam 3 tyzdne pentax K-x. Ak mam dojem, že nepotrebujem experimentovať, mam to nechať na pokoji, alebo stojí za to sa s tym potrápiť?

Uživatelský avatar
jikoloj
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 52
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Opava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jikoloj » 17 bře 2010, 17:02

elho_cid píše:Sigma seřizuje v AWH servisu. Mají teď prodlouženou záruku, jsi si jistý, že ta Sigma v záruce není? Jinak nevím na co ji používáš, ale pokud ostříš v LV na kontrast, neměl by se FF/BF projevit.
no mám GX10 (k10d) takze tam LV nemám nebo se pletu? a používám ji nafocení :) tos asi myslel k tomu LV že?

a jednu sigmu 17-70 ma z USA a tu 10-20 jsem kupoval v pres bazar ale taky uz myslim není.
Naposledy upravil(a) jikoloj dne 17 bře 2010, 17:50, celkem upraveno 1 x.
www.toulackovi.eu, Samsung GX10 + sigma 17-70 + sigma 10-20 + pentax 100-300 + macro Voigtlander 100 3.5

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3638
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Příspěvek od elho_cid » 17 bře 2010, 17:21

aha, já měl za to, že jde o K-x (název vlákna).
U K10 mám osobně zkrátka permanentně aktivovaný debug mód a když to situace vyžaduje, měním si korekci. Naštěstí s žádným objektivem nemám takové potíže, jako ty s tou 10-20.

Uživatelský avatar
jikoloj
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 52
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Opava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jikoloj » 17 bře 2010, 17:53

takže pokud si koupím k-x a budu ostřit přes LV na ten kontrast, tak nemužu mít problem FF/BF s žádným objektivem ?
www.toulackovi.eu, Samsung GX10 + sigma 17-70 + sigma 10-20 + pentax 100-300 + macro Voigtlander 100 3.5

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3638
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Příspěvek od elho_cid » 17 bře 2010, 18:12

Jasně, ale ostření na kontrast se hodí spíš na statické záležitosti, trvá tak 2s než foťák zaostří.

Uživatelský avatar
ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 107
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od ďaur » 18 bře 2010, 06:26

duves:
mám takovou "skorozásadu": pokud něco funguje a su s tím spokojený, tak nejlépe to nechat být a zbytečně neexperimentovat.....

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-m/K-x/K-r“