Lightroom

Vše o softwaru určeného k úpravě fotografií a grafických programech.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 488
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Moravská florida

Příspěvek od oumik85 » 10 led 2010, 00:16

Karbusicky prave tvrdi, ze neni zavisly jen na CPU.

No ja mam K20D, Karbusicky asi taky, nebo K-7 (stejny snimac).
Zkousel jsem ruzne sady fotek bez uprav i s pomerne vyraznymi upravami.

Ja mam:
Core i5, 4GB RAM, Radeon 4670
Win 7 Profesional 64, Lightroom 2.6

Karbusicky uvadi:
Core i7, GTX260. A zminuje se o triple chanel, takze patrne 6GB RAM

Ve vsem bych mel byt pomalejsi. Jedine, ze bych mel rychlejsi disk, coz muze byt rozhodujici, protoze ikdyz jede CPU na 100%, tak vzdy vyrazne polevi, kdyz nacita, nebo uklada data. Graf dela viditelnou pilu. To co tam ale napsal, je neco jako kup si grafickou kartu za X tisic a zrychlis o 500%, coz je blbost i kdyby to co nameril na graficke karte byla pravda.

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1349
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od vjacesslav » 10 led 2010, 00:19

No podla tychto parametrov by mal byt Karbusickeho export poriadne sviznejsi, co nie je a zavana to :(
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

Uživatelský avatar
oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 488
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Moravská florida

Příspěvek od oumik85 » 10 led 2010, 01:07

No uvidime, snazil jsem se poslat z jejich stranek vzkaz... no kdyz sem to sesmolil (A fakt pekne, slusne a dokonce i s diakritikou!) vybaflo to na mne ze k cemusi nemam pristup :? Kdyz se do tydne neozve, tak zkusim najit primo jeho email, poslat to nekomu jinemu do redakce a kdyz se nastvu tak to vytisknu a poslu se znamkou. (dela se to jeste :?: )
Zitra sem nekam dam odkaz na velmi zajimavy blog, co sem nahodou nasel... docela sem se pobavil. tak se teste... doboru noc.

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3631
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Příspěvek od elho_cid » 10 led 2010, 01:26

Ja jsem k tomu akcelerování přes GPU byl taky skeptcký, ale kolega z práce našel utilitku, která na tom láme zaheslované PDF soubory. S obyč procesorem by to trvalo týdny, GPU to má za dva dny.

No a Adobe RAW v CS4 je přes GPU akcelerovaný ofiko.

Uživatelský avatar
strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 469
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Teplice/Brno

Příspěvek od strecha » 10 led 2010, 02:02

Jinak on nebude ani tak problem v graficke karte jako spis s ovladaci...vetsina hernich grafickych karet je nastavena na akceleraci ve hrach (vetsi duraz na rychlost oproti presnosti vypoctu...)
Jenomze Nvidia i ATI nevyrabeji jenom herni graficke karty, ale prodavaji take pracovni graficke kart, ktere obsahuji stejny cip, jenomze jsou nekolikrat drazsi. Ten rozdil v cene delaji hlavne stabilni ovladace potrebne pro presnou praci pri vypoctech (rendrovani, modelovani,...). Takze je mozne, ze maji nastavenou akceleraci pomoci GPU jen u svych pracovnich karet a ne pro mainstream...
Jinak na oficialnich strankach Nvidia Quadro je uvedena cela rada spolupracujicich softwarovych firem...mimo jine i Adobe...
PS: po zkusenostech s nastavenim akcelerace AutoCADu pomoci grafiky a po tom case co jsem s tim nastavenim stravil bych zvazil jestli to ma az tak velky vyznam...zrychleni bylo docela vyrazne, ale ne vzdy. Porad to stridalo mezi CPU a GPU podle toho o jakou se jednalo operaci (hlavne pomahalo pri vykreslovani,...vypocty neurychlovalo...asi nedostatecne ovladace :()
Takze asi nejdulezitejsi je to naladeni karet a ne primo samotny program ;)
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

Uživatelský avatar
strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 469
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Teplice/Brno

Příspěvek od strecha » 10 led 2010, 02:09

Jeste bych dodal, ze nejslabsim clankem vsech pracovnich stanic je stale pevny disk...porad nejvetsi slabina sestavy...
Ani zapojeni v RAIDu neni spasitelne a stale to brzdi realny pracovni vykon...zatim nejrychlejsi reseni jsou disky z RAM pameti...rychlost je radove vyssi, jenomze aby se data zachovaly je nutne udrzovat pameti stale zapnute, jinak se vse smaze (stejne jako pri restartu pocitace z RAMky)...takze tyto disky obsahuji vlastni baterii, ktere udrzuji data i pri vypadku proudu...bohuzel nikdy nedoslo k velkemu rozsireni techto disku a vypada to, ze brzy je nahradi novejsi SSD disky s SLC
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

Uživatelský avatar
ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 375
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 10 led 2010, 10:05

elho_cid píše:Teď je venku nová verze 3beta, 30dní funkční a za vyzkoušení nic nedáš.
Když se podaří sehnat instalačka (Adobe chce myslím registraci), jede ti lightroom 3beta až do dubna (ofiko launč). Už ho tak 2 měsíce používám, a je to pecka. Na mé slabé mašině (notebook, sdílená X3100, 1GRam, Celeron M 544, bez Pagefile) jede perfektně, stabilně, proti 2.4 kterou jsem kdysi testoval, jež mi pořád padala..

Budu se s ním těžko loučit.. Vyzkoušet doporučuji všem, instalačku dyžtak můžu někam upnout.
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

Uživatelský avatar
oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 488
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Moravská florida

Příspěvek od oumik85 » 10 led 2010, 10:13

LR3 je jeste nedotazeny. Kdyz uz sem v tom vcera byl, tak sem munameril 6min 19s (export 100x PSD) LR 2.6 to same za 3min 48s. Je pravda, ze pocitove je pohotovejsi a rychlejsi na ovladani.

Uživatelský avatar
oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 488
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Moravská florida

Příspěvek od oumik85 » 10 úno 2010, 16:56

Tak se mi dostalo odpovědi od p. Karbusického.
Co se týká Vašeho dotazu. Ano, o tom, že Adobe vytrvale tvrdí, že LR není
GPU akcelerován, víme, a je to vskutku komické. Možná je to myšleno tak, že
se jedná o podporu GPU při samotném běhu programu, což opravdu Lightroom
nemá, ale vzhledem k nepatrné zátěži ani mít nemusí. Tady jde ale o
rendering, tedy převod neobrazových dat RAW souboru na data obrazová - je to
podobný rendering, jako je právě při práci s videem. Věřete, že informace si
ověřujeme v praxi, nepíšeme to, co bychom si někde přečetli.. A s
Lightroomem jsme se něco natrápili, než jsme našli, kde je pes zakopán ve
chvíli, kdy je zobrazování při přecházení z obrázku na obrázek pomalé, úzké
hrdlo systému, o exportu ani nemluvě.

Spolupráce LR při těchto činnostech s VGA je ověřená na více systémech a
různých GPU. Váš problém bude v něčem jiném. Měření výkonu. Nevím, jakou
používáte utilitu a zda máte VGA Sapphire nebo Gigabyte, ale zobrazování
výkonu karty je snímáno v určitém intervalu, který je u různých utilit
rozdílný. U zmíněné VGA GTX260OC mi zobrazje výkon utilita HUD, která snímá
velmi rychle, a graf výkonu jste mohl vidět v onom článku. Nyní jsem si
instaloval novou kartu, čip nVIDIA GTX 285 Matrix. Export souborů se zkrátil
o minutu, tedy na 3´28", zobrazení při přechodu z obrázku na obrázek je nyní
cca 0,8 sec. Přitom utilita Asus ukazuje výkon karty s bídou na 15 %, je
však vidět, že měřící impulsy jsou méně časté, než u Gigabyte. Ale... Tato
super VGA má (což byl hlavní důvod, proč jsem si ji pořídil) speciální
systém barevného zobrazení výkonu - od zelené po červenou, v celém spektru,
a toto se zobrazuje přímo na boku VGA karty (moc efektní )) a díky
průhledné bočnici tak vidím, jak VGA šlape. A tak také vidím, že při
renderingu nebo prohlížení obrázků v sekci Vyvolávání v LR VGA přejde na
tmavě modrou, někdy až růžovou barvu, přesně podle toho, jak pracuji,
zatímco utilita takové zatížení nezobrazí, protože GPU stačí na zpracxování
zřejmě kratší úsek, než je měření schopno zobrazit, naproti tomu světelný
displej díky setrvačnosti výkon ukáže... Takže tak... Je to jednoduché -
zkuste instalovat neaktivní VGA třeba s DDR2 RAM na 512 MB, a změřte čas....
Mnou měřené hodnoty byly v Lajfíku...
Můj názor je, že karta stačí obyč za 15stovek, se kterou se dostanu na prakticky stejné časy. A celý Karbusického článek je jenom reklama na jeho sestvy v PL-shopu.

Uživatelský avatar
bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 955
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: mlecna draha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 10 úno 2010, 22:52

oumik85 >> bla bla bla... staci ti rychly disk, troska ramky a samozrejme procesor... ten pan by mal vidiet ako mi LR exportuje s i7 s taktom 4GHz a potom by pochopil ze o grafickej katre to nie je.
S CAD som kedysi robil a mozem potvrdit ze graficka karta nato urcena pri praci velmi pomoze. V PS som si nicoho nevsimol, znamy mi ale tvrdi ze aj PS je rychlejsi... tak neviem.

zaveste na nejaky server rarko s 100raw + textak s nastavenim exportu a mozme si to pre tu srandu porovnat komu aka zostava ako rychlo renderuje. poslite to aj tomu panovi co to ma ultra rychle a uvidime ci je to s jeho uzasnou grafickou kartou rychlejsie ako na inej zostave s "hracskou" kartou
...K10+K5...
a rozne serepeticky

Uživatelský avatar
CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 459
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Nitra

Příspěvek od CyberSammy » 10 úno 2010, 23:00

Mne LR2 rendruje jedno RAWko 2min 26s :-) prekona ma niekto? :-D
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

Uživatelský avatar
vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1349
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od vjacesslav » 10 úno 2010, 23:02

Aby sa to dalo nejako robit meratelnym, trebalo by hodit jedno RAW rovnake pre vsetkych a nech si to kazdy zmeria :) ale dohodnu t aj nejake parametre :)
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

Uživatelský avatar
CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 459
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Nitra

Příspěvek od CyberSammy » 10 úno 2010, 23:03

Mozem zavesit jedno RAW na web :)
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

Uživatelský avatar
vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1349
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od vjacesslav » 10 úno 2010, 23:06

Jo ale treba k tomu napisat kto ake upravy ma vykonat a aj nazov proste vsetko a potom nech kazdy napise aku ma konfig (zakladna staci) a vted yje to meratelne :)
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

Uživatelský avatar
CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 459
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Nitra

Příspěvek od CyberSammy » 10 úno 2010, 23:30

Spravil som to tak, ze som vyexportoval DNG s nastaveniami ake maju byt.. po importe by mala foto vyzerat u kazdeho rovnako.. takze staci dat len export :) idem si to omerat ja.. a napisem a dam aj link :)
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

Odpovědět

Zpět na „Software“