Lightroom

Vše o softwaru určeného k úpravě fotografií a grafických programech.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
fjo
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 2018
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 16 zář 2009, 17:02

...pokud to tak je, tak je to výborné... za předpokladu, že bude konvertovat do zvoleného profilu správně... což bych u Adobe docela i předpokládal...
:-)
Pentax

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3631
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Příspěvek od elho_cid » 22 říj 2009, 23:29

Našel jsem pár pěkných presetů pro Lightroom:
http://www.neutralday.com/40-free-and-f ... lightroom/

Uživatelský avatar
MC55
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 179
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Bruntál

Příspěvek od MC55 » 22 říj 2009, 23:48

Hmm pěkné ještě tak kdyby mi LR říkal pane :lol:

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3631
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Příspěvek od elho_cid » 22 říj 2009, 23:52

Teď je venku nová verze 3beta, 30dní funkční a za vyzkoušení nic nedáš.

Uživatelský avatar
BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2053
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 23 říj 2009, 07:01

elho_cid píše:Našel jsem pár pěkných presetů pro Lightroom:
http://www.neutralday.com/40-free-and-f ... lightroom/
Hezky odkaz, diky...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Uživatelský avatar
oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 488
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Moravská florida

Příspěvek od oumik85 » 09 led 2010, 20:07

Tak sem si precetl aktualni PhotoLife. Karbusicky tam pise, ze pro zrychleni prace v Lightroom (import, export, nahled) se da vyuzit akcelerace pres grafickou kartu.
Adobe Lightroom vyuziva GPU jiz od prvni verze...
Toz sem to zkousel rozchodit i u sebe, kdyz teda je to takova pecka. a... A... A NIC!!!
Vsechno sem aktualizoval (Lightroom 2.6 64 bit, GK-ATI 4670, ovladace nejnovejsi. Win 7 pro-64bit )... A nic, zatez gpu se pri exportu nezvedla ani o 1%.
Tak teda, ze pohledam pomoc na strankach Adobe no a hle co nenajdu ve FAQ. http://kb2.adobe.com/cps/404/kb404898.html
Q. Is Photoshop Lightroom GPU accelerated?
A. No.
Probrouzdal jsem net, kam jen Google dohledl a nikde jsem nenasel navod, nebo dukaz, ze to funguje. Ale ve PhotoLife to doklada i screenshoty.
No uz drive sem pochyboval o tom, ze chodime s Karbusickym po stejne planete. :D No ale toto je fakt nad me chapani.

Nebo su nejaky natvrdly a vsem vam to chodi?

Uživatelský avatar
BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2053
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 09 led 2010, 20:42

ja nemam tak vykonou grafiku, takze jsem to ani nezkousel. Napis jim ale do redakce. Pry odpovida na dotazy, tak schvalne :wink:
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Uživatelský avatar
oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 488
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Moravská florida

Příspěvek od oumik85 » 09 led 2010, 20:57

No zkusim to.
Grafika nemusi byt extra vykona, ani ta moje neni. Staci, aby byla trosku moderni cca do 2 roku stari. I ty nejpomalejsi GPU jsou ve vypoctech s desetinou carkou rychlejsi, nez procesory, proto je to tak vyhodne.

Uživatelský avatar
kolista2
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 459
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Zlínský kraj

Příspěvek od kolista2 » 09 led 2010, 21:26

Ale tady jde přece o to, aby sis u Karbusáka nakoupil, ne ? Já ty jejich počítačové články beru jako reklamu na jejich e-šop.
A taky mě to dokáže odradit od koupě daného čísla, když tam zaplácá tolik stránek blbostma.
Pokud to bylo jednorázové, a do dalších čísel bude dávat víc článků o focení, bude to IMHO pro časopis jenom dobře. Nechám se překvapit.

A samozřejmě všem co LR používají přeju aby ty grafické karty využít uměl.
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6

Uživatelský avatar
Cimrmanek
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 593
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Mikulov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cimrmanek » 09 led 2010, 22:22

No nevim, nerad bych vypadal jako hnidopich, ale asi tusim co ti Karbusak odpovi :-) "Musite mit grafickou kartu od nVidie a ne ATI" :-D Delam si srandu, ale je pravda ze se mne to cislo s reklamou na nVidii a Intel taky nelibilo. On totiz doporucuje nejlip to nejvykonnejsi co je a jedine Intel a nVidii, vsechno ostatni se na zpracovani fotek "nehodi".

Jinak je ale pravda ze aplikace zacinaji vyuzivat GPU i pro vypocet jinych nez grafickych operaci. Nevim ale jak je to u Lightroomu, je zajimave ze na Adobe webu pisou ze ne a Karbusak tvrdi ze jo. Treba je to tim ze si to spletl a vyuzivaji se jen klasicke graficke operace, ale v tomhle nejaky odbornik nejsem, takze jsem zvedavej co ti odpovi :-)
K-5, DA* 16-50/2.8, Tamron 90/2.8, Sigma EF-500 DG Super, (DA 16-45/4)
MZ 7 -> *ist DS -> K10D -> K-5

Uživatelský avatar
oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 488
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Moravská florida

Příspěvek od oumik85 » 09 led 2010, 22:23

Na to, ze v PL vychazi tendencni clanky co se techniky tyce sem ei tak nejak zvykl, ale toto mi smrdi vylozene podrazem.

Delam si ted zrovna lehke srovnavaci mereni k tomu jeho, kdy exportoval 100RAWu v plnem rozliseni (K20D) do PSD. Zatim jsem dosel k tomu, ze na moji masine, ktera ma minimalne o 1/3 levnejsi streva sem se dostal na 3min 48s. Oproti jeho 4min 30s.
Jasne zalezi na mire uprav a vsem moznem. Jenomze podle toho clanku si on pomohl spickovou grafickou kartou za vic jak 4000kc.
To by mne zajimalo, co tam ta grafika delala???

Uživatelský avatar
Cimrmanek
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 593
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Mikulov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cimrmanek » 09 led 2010, 22:32

Tak to vypada Ondro ze to je ono. Ten Lightroom nevyuziva GPU pro jine nez graficke operace, cili je pri exportu jedno jestli ma on nVidii za 4 litry nebo ty ATInu za 15stovek, protoze to dela procesor a nepomaha mu grafika :-)
K-5, DA* 16-50/2.8, Tamron 90/2.8, Sigma EF-500 DG Super, (DA 16-45/4)
MZ 7 -> *ist DS -> K10D -> K-5

Uživatelský avatar
vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1349
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od vjacesslav » 09 led 2010, 22:46

Ten casak mam doma. Celkom ma zaujal prave ten clanok, lebo doteraz som nevedel tiez, nakolko vyuziva LR graficku kartu. Aj nasi programatori mi potvrdili, ze ak je to 2D, tak staci aj smejd karta a dolezita je pamat ale hlavne procak.
Ale Karbusicky pisal o niecom inom. V ramci behu programu a rychlosti programu je dolezita grafika, presne kvoli renderovaniu aktualneho obrazku a nahladov. Pri exportovanie sa uz rendering nevyuziva, tam je dolezita hruba sila procesora.
Zhrniem to pre vsetkych co maju Lightroom:
Vykonny PROCAK je dolezity na samotny export fotografii...
Vykonna GRAFIKA je dolezita pre rychly beh programu a jeho ovladania...
PAMAT je samo sebou lepsia cim vacsia tym lepsie...

A co sa tyka Nvidie, doteraz platilo, ze Nvidia tym ze priamo spolupracuje s Adobe ma lepsie vyladene grafiky ako ma ATI pre vsetky ADOBE programy, specialne pre CS4 aj LR. Napriek tomu ja osobne by som siel do ATI, pretoze jeho grafiky su na tom posledne dva roky minimalne tak dobre ako NVidia a posledny rok omnoho lepsie ako Nvidia a na vyladeni ATI neustale pracuje, takze sa ten naskok Nvidie radpidne skracuje...

V tomto bo Kabusicky naozaj velmi tendencne zaujaty na Nvidiu...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

Uživatelský avatar
oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 488
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Moravská florida

Příspěvek od oumik85 » 09 led 2010, 23:37

No zaujaty muze byt, jak chce a klidne ta graficka karta tomu muze pri exportu pomáhat. Ostatne render na GPU se dnes s velkou vyhodou pouziva u vedeckych vypoctu a treba pro render videa, coz byla jeste pred dvema roky vyhradni prace procesoru, tak proc by ne pro fotky.

Jenomze pokud pomaha, tak by mela ten vypocet urychlit, coz podle meho mereni nedela. Takze mam podezreni, ze ty screenshoty se 100% zatezi CPU i GPU pri renderu, ktere tam otiskl jsou podvrh. Coz uz neni jenom zaujatost.

Uživatelský avatar
vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1349
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od vjacesslav » 09 led 2010, 23:42

No je to take nemeratelne v tomto pripade. Nielen z hladiska moznych uprav ale aj kazde RAW moze byt inej velkosti atd...
A aky ste mali rozdiel v procesoroch? Export je zavisly len na nom :)
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

Odpovědět

Zpět na „Software“