Lightroom

Vše o softwaru určeného k úpravě fotografií a grafických programech.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
palo2811
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 516
Registrován: 28 lis 2011, 20:39
Bydliště: Nitrianské Pravno SK

Re: Lightroom

Příspěvek od palo2811 » 01 dub 2016, 07:08

Všade sa o tom píše že je to zadarmo a dokonca budu vracať peniaze tým čo si to kúpili .
Pentax K10
Nikon D610

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
marian_r
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 207
Registrován: 16 led 2017, 13:02

Re: Lightroom

Příspěvek od marian_r » 19 led 2017, 20:02

Kúpil a nainštaloval som LR 6. Po veľkom pátraní upgradoval na 6.8 aby poznal PEF.

Ale prestal mi chodiť windowsácky pdf viewer (na 8.1) a sfc nepomáha. Neriešili ste to niekto PLS?

Uživatelský avatar
marian_r
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 207
Registrován: 16 led 2017, 13:02

Re: Lightroom

Příspěvek od marian_r » 07 dub 2017, 11:31

Možem sa tu pýtať na základy práce s LR?

Prečítal som knihu o práci s LR6. Sadol k pc, urobil katalóg, naimportoval staré fotografie (okolo 24 tisíc), mám ich v stromovej adresárovej štruktúre. Niečo tak neprehľadné som ešte nevidel, niektoré zábery 4x (mám odložené v podadresároch spracované 1600x1200 a finálne na web 800x600. Tak som ten katalóg vymazal...

Zatiaľ som videl len návody ako začať importom z karty... Ako začať s importom archívu som nenašiel. Nedá sa pri importe nastaviť aby robil "subkatalógy" podľa štruktúry na disku?

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3643
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Re: Lightroom

Příspěvek od elho_cid » 07 dub 2017, 12:16

Já to vyřešil tak, že jsem přizpůsobil strukturu adresářů na disku potřebám Lightroomu. Já mám v Lightroomu desítky tisíc fotek včetně úprav, takže u něj už zůstanu přes všechny jeho nevýhody. Ale začínat bych s ním asi nikomu nedoporučoval.
Jinak do katalogu má smysl dávat jen RAW (PEF) soubory, nebo originály. Ty vyexportované je třeba schovávat někam, kde je lightroom nenajde, jinak je výsledkem chaos.

Uživatelský avatar
marian
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 53
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Re: Lightroom

Příspěvek od marian » 22 črc 2017, 12:13

Tento problem riesim aj ja.
Mam na disku do 20tis fotiek a k tomu prisposobenu strukturu adresarov (RAW-JPG) v ktorej sa "ako-tak" orientujem.
Pouzival som a pouzivam Camera raw a Photoshop CS4 v ktorom som upravoval bez problemov DNG z K5II aj K3.
Vyskusal som starsi Lightroom 5.2 a vysledky sa mi zdaju lepsie.
Uvazoval som nad zmenou SW, ale mam hrozu z toho jak to naexportovat do LR.
Alebo nejaky iny SW v com by sa mi dobre robilo a na co by som si lahsie zvykol ...

Uživatelský avatar
atti.hombre
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 237
Registrován: 21 led 2016, 14:37
Bydliště: Zvolen

Re: Lightroom

Příspěvek od atti.hombre » 23 črc 2017, 07:19

Ja s Lightroomom nemám problém- nedovolím mu organizáciu priečinkov,vypnuté aj import fotiek po vložení média a pod. Mám svoj systém organizácie fotiek a tak sa mi nič nemení ani ked niečo robím v inom softe... stále je všetko na svojom mieste a tak viem kde čo je a kedy som to fotil aj ako to obsahovo archivujem ...
Pentax K-3II...hd da 20-40 ed dc wr limited edition...hd da 55-300mm f/4-5 8 ed wr...smc-da 50/1 8...hd da 15/F4.0 ed al limetka ... Sigma 30/1.4 dc hsm art...af fgz 360 II

Uživatelský avatar
marian_r
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 207
Registrován: 16 led 2017, 13:02

Re: Lightroom

Příspěvek od marian_r » 24 črc 2017, 09:22

No dobre, ale ja fotografie nevidím kým ich nenaimportujem do katalógu. A Import neurobí Collections podľa adresárov.

Uživatelský avatar
bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1824
Registrován: 01 říj 2013, 16:10

Re: Lightroom

Příspěvek od bedo. » 24 črc 2017, 14:32

Základ je urobiť import "na mieste" (použiť voľbu Add), adresárová štruktúra tak ostane zachovaná a nič sa nikam nebude premiestňovať. Tiež to tak robím kvôli prehľadnosti. V katalógu sa potom dá navyše vyhľadávať podľa rôznych metadát (foťák, objektív, expozičné údaje, GPS, ...).

Inak v katalógu nemusia byť všetky fotky, tie ktoré tam nechceš, môžeš kľudne "zmazať" - LR sa opýta, či chceš fotky zmazať úplne alebo len z katalógu.

Uživatelský avatar
marian_r
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 207
Registrován: 16 led 2017, 13:02

Re: Lightroom

Příspěvek od marian_r » 24 črc 2017, 15:45

bedo. píše:Základ je urobiť import "na mieste" (použiť voľbu Add), adresárová štruktúra tak ostane zachovaná a nič sa nikam nebude premiestňovať. Tiež to tak robím kvôli prehľadnosti. V katalógu sa potom dá navyše vyhľadávať podľa rôznych metadát (foťák, objektív, expozičné údaje, GPS, ...).
To je jasné že adresárová štruktúra s fyzickým umiestnením je zachovaná, katalóg je len databáza s odkazmi.

LR mám doma, neviem overiť, ale mne naimportoval stromovú štruktúru (fyzické umiestnenie) do katalógu všetko na jednu kopu. Neurobil žiadne kolekcie. Musím ručne zvoliť adresár (najnižšia úroveň) a urobiť z neho (sub)kolekciu. Stále je možné že to neviem používať, ale prečítal som knihu, hľadal návody a nič.

Uživatelský avatar
bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1824
Registrován: 01 říj 2013, 16:10

Re: Lightroom

Příspěvek od bedo. » 24 črc 2017, 17:46

No veď katalóg je jedna kopa, práve preto, aby sa v ňom dalo vyhľadávať a pod.

Ak chceš pracovať s fotkami v adresároch, musíš ísť o poschodie nižšie, v ľavom paneli máš pod položkou Catalog aj položku Folders. Asi celkom nechápem, v čom je problém...

Osobne "kolekcie" prakticky nepoužívam (a to používam LR už asi 10 rokov), vystačím si s adresármi a katalógom. Hádam len v prípade, ak mám niečo tematicky podobné rozdelené vo viacerých adresároch, ale to naozaj len výnimočne.

Uživatelský avatar
duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 2060
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Lightroom

Příspěvek od duves » 23 říj 2017, 17:33

inžinieri od adobe to nahodou nepo*rali?
Novy lightroom iba na w10?
https://helpx.adobe.com/sk/lightroom-cc ... ments.html

Uživatelský avatar
peppe
Sponzor PFS
Sponzor PFS
Příspěvky: 513
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Zilina

Re: Lightroom

Příspěvek od peppe » 23 říj 2017, 19:51

marian_r píše:No dobre, ale ja fotografie nevidím kým ich nenaimportujem do katalógu. A Import neurobí Collections podľa adresárov.
V menu Library vlavo dole das IMPORT, vyberes Drive (disk), korenovy adresar tvojich fotiek. Napr. C:/Fotky, kde mas domrte podadresarov. Hned sa ti zmeni sposob na ADD (add phots to catalog without moving them), kopirovanie do katalogu so zachovanim tvojej adr. struktury. Potvrdis a obratom mas korenovu strukturu v sekcii folders.
Vsetky upravy sa automaticky ukladaju do Catalogu.
Ja si nove fotky, pretriedene v zoneri, nakopirujem najskor do adresarov na disku (ja clenim podla rokov a mesiacov)
Jednotlivym fotkam po importe z adresara, dodatocne v AL priradim klucove slova (pouzivam rozne zakladne atrbuty, street, nature, florbal atd. Potom mozem vyhladat hned podla roku (kukne do sekcie folders), alebo podla kluc.slova, roku, objektivu atd. Kludne mozes importovat ten isty adresar opakovane znovu, stare fotky ktore tam uz mas naimprotovane, ti hned AL najde a nebude importovat.
Ziaden import z karty nepouzivam. Casto pouzivam prave tlacitko a synchron adresara, akt. nacita nove fotky daneho adresara.
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria

Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 4559
Registrován: 10 led 2012, 00:40

Re: Lightroom

Příspěvek od lennyl » 24 říj 2017, 07:47

ak som to spravne pochopil, klasicka desktop verzia Adobe Lightroom (neviem aka bola posledna verzia) sa uz nebude aktualizovat.

teraz uz budu len cloud verzie, Adobe Lightroom Classic CC so vsetkymi doterajsimi funkciami ako HDR, Panorama, Dehaze atd. (tu mam ja nainstalovanu na pocitaci, cize je to kvazi desktop verzia? s moznostou cloud ukladania fotiek) a Adobe Lightroom CC ktora je cisto cloud riesienie a mala by mat osekane funkcie a zjednodusene ovladanie ci ako.

v oboch pripadoch Classic CC aj CC verzie by sa mal platit pausalny program, cize sa neda kupit standalone Adobe Lightroom Classic CC aby som ju raz zaplatil a mal nainstalovanu na pocitaci? ako napr. tu:
https://commerce.adobe.com/anyware/chec ... scape=prod

inak novy Classic CC je ovela rychlejsi v prepinani modulov Library a Develop (ine moduly ani nepouzivam),
import DNG a export do TIF mi pride asi bez zmeny rychlosti.
Obrázek
...mam nainstalovany 7dnovy trial cez Adobe Creative Cloud.
Naposledy upravil(a) lennyl dne 24 říj 2017, 08:07, celkem upraveno 1 x.
Sony A7r III + Voigtländer 15/4,5 III + Pentax Limited FA31/1,8 a FA43/1,9 + Sony FE85/1,8

Uživatelský avatar
Jindras
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 972
Registrován: 01 říj 2016, 07:40
Bydliště: Praha,teď Městečko-Sázava.

Re: Lightroom

Příspěvek od Jindras » 24 říj 2017, 08:07

Pentax K-5 IIs,Pentax DA16-45/4.ED AL,-Pentax A 135/2.8,-TAMRON 70-200 MM F/2.8 DI LD (IF) MACRO,-smc Pentax DA 35/2,8 Macro Limited.

Uživatelský avatar
duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 2060
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Lightroom

Příspěvek od duves » 24 říj 2017, 12:14


Odpovědět

Zpět na „Software“