Metz 15 MS-1
Moderátor: Moderátoři
Metz 15 MS-1
Ahoj všem, asi před cca 1/2 rokem jsem měl dotaz ohledně možného propojení a odpálení blesku Metz 15 MS-1 přes kabel, odkaz jsem zde nyní již nenašel, a zatím problém nedořešil
.. Můžete mi prosím poradit jakou synchronizační kostku a přesně jaký kabel pořídit abych nemusel kvůli signálu odpalovat vestavěný blesk? Nemá někdo k danému blesku návod v CZ v př. pdf či odkaz kde by se dal stáhnout? Na daném blesku Metz 15 MS-1 je zdířka pro konektor úplně shodný jako má tělo K7 X-sync ( pod tlačítkem otvírání vestavěného blesku ). Existuje prosím daný kabel do délky max. cca 0,5m ? jaké má označení? kde by se dal sehnat? A fungovalo by odpalování ? V návodu K7 na str 187 ovšem píší propojení automatických funkcí přes X-sync nepracuje. A ještě navíc, že blesky s obrácenou polaritou můžou při takovém zapojením zlikvidovat tělo či blesk... nic více, takže nemám představu o tom co by šlo…
. Zároveň bych ovšem rád využíval daný blesk na starších tělech K100D a K200D které X-sync nemají. Byla by tedy vhodná právě některá ze synchronizačních kostek ? Stačila by PENTAX HOT SHOE ADAPTER 2P ? a nebo PENTAX HOT SHOE ADAPTER F či FG ? Jaký je v nich rozdíl ? děkuji
Kabely existuji
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p316054 ... u-05m-6970
Urcite tam najdes i nejakou kostku pro K100. Ta originalni Pentax je zbytecne draha.
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p316054 ... u-05m-6970
Urcite tam najdes i nejakou kostku pro K100. Ta originalni Pentax je zbytecne draha.
Hmm kabely žádný problém opravdu nejsou, ale dostat reálný impuls pro odpálení externího blesku Metz 15MS-1 ze středového kontaktu asi ano, dnes jsem zkoušel v excelfotu v HK kostky firmy Doerr v cenové relaci do 300kč s tělem K200D a bez úspěchu
. Bohužel tu v HK preferují Olympus, Nikon,Canon
takže možnost vyzkoušet originál od Pentaxu není
. Má někdo reálnou zkušenost s odpalování tohoto blesku kabelem bez použití blesku vestavěného na tělech Pentaxů ? Jde to vůbec ?
-
Dr.Chocholousek
- V.I.P.

- Kontaktovat uživatele:
-
Dr.Chocholousek
- V.I.P.

- Kontaktovat uživatele:
-
Dr.Chocholousek
- V.I.P.

- Kontaktovat uživatele:
sakra ja jsem dnes ukecanej na telenovelu. Ohledne synchro kostek pres stredovej kontakt. Si dej pozor na jednu krasnou vec a to je cas expozice.
Taky jsem s tim spekuloval a nabehl si nefungovala a nefungovala a pak mi to doslo. Jedes jen pres stredovej kontakt tudiz fotak oblesku vlastne vubec nevi, neprobiha zadna komunikace. A jak mas cas kratsi jak 1/180tina fotak to proste ustrihne a neodpalis nic a jelikoz fotak oblesku nevi tak tak ti cas neupravi automaticky a musis si to hlidat. Po tomhle zjisteni jsem si to zkusil a vsechno slo oka.
Jinak kontakty - Stred je hlavni odpalovaci plus
- Sanky hlavni odpalovaci minus a minus pro vsechny ostatni kontakty
- Pak je tam kontakt pro indikaci nabiti blesku
- dalsi je pro odpalovani podle automatiky blesku
- ten posledni nevim jelikoz jsem rozkuchaval Px AF260-Sa a tam ten posledni neni
Taky jsem s tim spekuloval a nabehl si nefungovala a nefungovala a pak mi to doslo. Jedes jen pres stredovej kontakt tudiz fotak oblesku vlastne vubec nevi, neprobiha zadna komunikace. A jak mas cas kratsi jak 1/180tina fotak to proste ustrihne a neodpalis nic a jelikoz fotak oblesku nevi tak tak ti cas neupravi automaticky a musis si to hlidat. Po tomhle zjisteni jsem si to zkusil a vsechno slo oka.
Jinak kontakty - Stred je hlavni odpalovaci plus
- Sanky hlavni odpalovaci minus a minus pro vsechny ostatni kontakty
- Pak je tam kontakt pro indikaci nabiti blesku
- dalsi je pro odpalovani podle automatiky blesku
- ten posledni nevim jelikoz jsem rozkuchaval Px AF260-Sa a tam ten posledni neni
Tak pravil Dr.Chocholousek
Asi to budu muset risknout za pár stovek kostku a zkoušet.. snad mi k něčemu bude. Blesk má shodný konektor jako K7 X synchro, obě koncovky shodne na kabelu neměli, ale prodejce říkal že kolem půl týdne bude, vyzkouším to tedy nejprve na K7 jen s kabelem bez kostky na manuálu s nastavením času jak říkáš 1/ohniskové vzdálenosti i clony... a pak uvidím... Díky za info