K20D a čas závěrky se studio blesky

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3639
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od elho_cid » 06 led 2012, 01:35

1/160 je chyba, odpalovač by měl zvládnout 1/180 stejně jako foťák.

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
Side
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 168
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Blansko

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od Side » 06 led 2012, 17:09

ano, něco je špatně, jak jsem psal u canonu 1/180 v poho, dokonce 1/250 je lepší než u K20 1/160, díky
Pentax K-m, sigma 24-70 3,5-5,6 UC

Uživatelský avatar
Side
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 168
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Blansko

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od Side » 06 led 2012, 17:11

jirifno píše:Já jsem si někdy před svátky koupil právě Aputure Trigmaster, protože u levnějšího odpalovače JJC-T1 se mi samovolně odpaloval blesk. Tady u toho mám pokoj. Stejná frekvence, ale asi jiná (lepší) konstrukce. S mým K-x se v pohodě dostanu na 1/160, ale víc mně to nepustí. Problémy ale žádné nemám.
díky...no snad to nějak vyřeším, ta 1/160 se mi často hodí ...
Pentax K-m, sigma 24-70 3,5-5,6 UC

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3639
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od elho_cid » 07 led 2012, 00:16

Tak mě napadá, zkoušel jsi expoziční režim X? Nebo jen manuál/Tv?

Uživatelský avatar
jirifno
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 646
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od jirifno » 07 led 2012, 12:57

Při interním a nasazeném externím blesku se dostanu na 1/180. Po nasazení Aputure Trigmaster jde čas nastavit na max. 1/160. 1/180 se "přeskočí" a pokračuje to dál až 1/200.
elho_cid: můžeš mi říct co je to expoziční režim X?
Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 90/2, Fujinon XF 18-55/2,8-4, Fujinon XF 55-200/3,5-4,8, Bushman Amarula VR + hlava Genesis Base LPH 30, blesk Nissin i60A + Air 1

kominp
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 159
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Rakovník

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od kominp » 07 led 2012, 14:25

režim X...... synchro čas pro blesk

jirifno píše:Při interním a nasazeném externím blesku se dostanu na 1/180. Po nasazení Aputure Trigmaster jde čas nastavit na max. 1/160. 1/180 se "přeskočí" a pokračuje to dál až 1/200.
elho_cid: můžeš mi říct co je to expoziční režim X?
O5 domaPX,K20D+skla

Uživatelský avatar
Jenc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 480
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Vlašim
Kontaktovat uživatele:

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od Jenc » 07 led 2012, 15:39

Na K-x režim X není.
Obrázek
DA 15/4, M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
Tamron 28-75/2.8

Uživatelský avatar
strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 469
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Teplice/Brno

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od strecha » 07 led 2012, 19:52

Aputure Trigmaster dovoli 1/180s pouze v rezimu X. Dlouho jsem se ho pokousel nejak obejit v rezimu M, ale proste nepodarilo se mi to...vzdy jen 1/160 nebo 1/200s. Proste 1/180s neni v klasicke rade expozicnich casu. Kez by uz vymysleli nejakou kvalitni nahradu elektronicke zaverky...ta mechanicka je strasne omezeni :(
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3639
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od elho_cid » 08 led 2012, 11:09

Co se týče té "klasické řady" expozičních časů - záleží jestli máš nastavené kroky 1/2 nebo 1/3. V jedné té řadě je a v druhé není. Ale pak stačí dát X. Včera jsem s X (a pár bleskama) fotil celé odpoledne.

Uživatelský avatar
miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 2277
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od miky_lbc » 09 led 2012, 18:31

Ona je to občas loterie i s drahejma odpalovačema. Já mam Elinchrom Skyport, Elinchrom Skyport Speed, PW a Broncolor RFS.

PW jede vždycky stejně jako Skyport Speed. Klasickej Skyport RX jede z 95%. Prostě se někdy stane, že z ničeho nic se začne na straně objevovat drobnej fade. Bez jakéhokoliv varování. Vypnu a zapnu foťák a je to zase bez něj.

No a ten Broncolor RFS (který je z nich mimochodem nejdražší) funguje na 1/180 jen občas.

Do značné části to ovlivňuje asi i štěstí na tělo. Já jsem (díky reklamacím a vracení) už vystřídal 5 různejch těl. Čtvrté tělo mi po reklamaci jelo na 100% u všech odpalovačů, včetně toho Broncoloru. Poslední 5té tělo ale prostě občas ten pruh vyšvihne.

Uživatelský avatar
Side
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 168
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Blansko

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od Side » 12 led 2012, 14:50

Side píše:
jirifno píše:Já jsem si někdy před svátky koupil právě Aputure Trigmaster, protože u levnějšího odpalovače JJC-T1 se mi samovolně odpaloval blesk. Tady u toho mám pokoj. Stejná frekvence, ale asi jiná (lepší) konstrukce. S mým K-x se v pohodě dostanu na 1/160, ale víc mně to nepustí. Problémy ale žádné nemám.
díky...no snad to nějak vyřeším, ta 1/160 se mi často hodí ...
Ahojte. Tak je to vyřešeno, Už mi to jede na 1/160, ale rýpal jsem se menu a něco jsem přenastavil dobře, Vím, že to sem nepatří, ale focení bez chyby AF....K20 s FA 1,4/50 funguje parádně. Věřte mi, že takovou spolehlivost mi nikdá Canon nedal ani s usm objektivem a přitom se v recenzích píšou takové kraviny. Mějte se....Viva Ricoh
Pentax K-m, sigma 24-70 3,5-5,6 UC

Uživatelský avatar
brzdak
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 31
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Mladá Vožice
Kontaktovat uživatele:

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od brzdak » 22 pro 2012, 13:05

Ahoj, jak jsi to vyřešil? mám stejný problém, s odpalovačem můžu maximálně 1/100 s, od 1/125 s se mi zobrazuje na fotkách lamela.
Pentax K5, Pentax 15/4, Pentax 35/2, Pentax 50-135/2,8, Pentax 100/2,8

Uživatelský avatar
Side
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 168
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Blansko

Re: K20D a čas závěrky se studio blesky

Příspěvek od Side » 22 pro 2012, 13:10

brzdak píše:Ahoj, jak jsi to vyřešil? mám stejný problém, s odpalovačem můžu maximálně 1/100 s, od 1/125 s se mi zobrazuje na fotkách lamela.
Nejsem zcela obeznámen s problematikou, ale na prvním místě bude kvalita odpalovače, fotím na 125, na 180 mám lamelu..., měl jsem problém, že jsem si nevrátil synchronizaci na druhou lamelu.

Příště jdu do obchodu s bleskem a udělám test...., jedna teorie, odpalovat světla pentax bleskem, který umí krátké časy, plánuju ho kupovat, tak pak vyzkouším.
Pentax K-m, sigma 24-70 3,5-5,6 UC

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“