Stránka 1 z 1

Nafocení hotových jídel

Napsal: 10 bře 2010, 10:55
od Kalibutan
Přišel jsem oklikou k zakázce nafocení cca 50ti hotových jídel pro orientální restauraci ve větším městě.
Chci se zeptat jestli někdo náhodou nemáte zkušenosti a radu jak se toho zhostit bez studiového vybavení - jen se stativem, odraznýma deskama a bleskem.
Předesílám, že klient to chce fotit pod úhlem, ne shora.
Jde mi především o potlačení případných stínů - jestli s tím nebude problém (jestli mi odrazné desky postačí, případně difuzér) a na co si třeba dát pozor.
Díky předem za rozumné rady.

Napsal: 10 bře 2010, 11:24
od Kalibutan
Už jsem přece jen něco vygooglil.
Možná se to někomu do budoucna taky bude hodit:

http://www.vareni.cz/trendy/fotografuje ... -a-napoje/

Napsal: 10 bře 2010, 11:48
od cunesk8
ja bych to resil svetelym objektivem. bud 50 nebo 35mm 2 blesky od stropu, wireless a hrat si s HO. chce si to na necem natrenovat.

Napsal: 10 bře 2010, 11:51
od bobo2
...mňa stále fascinujú obrázky z časopisov o varení. Manželke to hneď beriem, len čo si ich prinesie domov. Myslím trend je fotiť na svetlom mieste, možno s odrazkou/neviem síce čo to je/ so svetlým objektívom a malou hĺbkou ostrosti...Blesk by som osobne celkom vylúčil...

No rád by som si niečo také skúsil, necha sa darí......

Napsal: 10 bře 2010, 12:50
od Tomáš
Podle mého na světelnosti objektivu moc nezáleží. Stejně je třeba clonit, aby jídlo bylo ostré. Nejlepší by byl vybavený atelier, ale myslím, že bude stačit fotit u okna a pomoct si odraznými deskami. Čas není rozhodující. Jídlo neutíká a stejně fotíš ze stativu.

Napsal: 10 bře 2010, 13:03
od atiratha
Co jsem tak slyšel, tak i profi focení jídla má své speciální vybavení. Kupříkladu jakési gely, aby to jídlo bylo...lesklejší či snad lákavější, nevím, nějak tak jsem to slyšel.

Napsal: 10 bře 2010, 13:16
od bobo2
Tomáš píše:Podle mého na světelnosti objektivu moc nezáleží. Stejně je třeba clonit, aby jídlo bylo ostré. Nejlepší by byl vybavený atelier, ale myslím, že bude stačit fotit u okna a pomoct si odraznými deskami. Čas není rozhodující. Jídlo neutíká a stejně fotíš ze stativu.

...práve, že trend je fotiť jedlo s malou hĺbkou ostrosti...
Iste ale záleží na vkuse zákazníka.

Napsal: 10 bře 2010, 17:17
od spachal
Osobne bych vzal stul s matnou deskou, dva alespon 60x90 softboxy a ty nad jidlo postavil 'do acka'. Osvetli to cokoliv, tedy i jidlo, velmi rovnomerne (velka svetelne plocha, zadne bodove osvetleni), stiny prakticky nejsou.
S bleskem a odrazkami to bude docela boj :/, zalezi na narocnosti zakaznika, pocitej s tim, ze Ti to mozna omlati o hlavu.

Co se tyce postupu, na netu jich par najdes, jsou to takove ty finty kdy po upravach je to jidlo na vyhozeni, lak na vlasy na salaty, glycerin na pecenou drubez, i umele zmrzlinove hmoty se pro tento ucel vyrabeji :] ..

Napsal: 10 bře 2010, 17:18
od bigfoot
atiratha píše:Co jsem tak slyšel, tak i profi focení jídla má své speciální vybavení. Kupříkladu jakési gely, aby to jídlo bylo...lesklejší či snad lákavější, nevím, nějak tak jsem to slyšel.
ano na fotenie jedla existuje vela pripravkov. Taky najzakladnejsi je jednoduchy lak na vlasy ked nic ine nemas ;)