nemá a ani to nie je technicky možné, lebo žiadne Pentax digi telo nemá tzv. "clonový simulátor" a teda telo sa nemá ako dozvedieť, aká clona je clonovým krúžkom nastavená. Ako na potvoru, priorita clony funguje, keď sa tieto objektívy používajú na bezzrkadlovkách (s výnimkou K-01), tam sa totiž clonová páčka na objektíve ignoruje, clonový krúžok objektív reálne zacloní a bezzrkadlovka pokles jasu bez problémov vykompenzuje elektronicky (opticky to jaksi nejde)...w_tas píše:Má K-5II nějaký režim, ve kterým by správně doměřovala čas k manuálně navolený cloně pomocí clon. kroužku?
Mám nový objektiv a chci se pochlubit...
Moderátor: Moderátoři
Re: Mám nový objektiv a chci se pochlubit...
Luborfungovať ti to na 135ke nemôže.Iba to stále fotí na plne otvorenú clonu a nastavenie krúžka ignoruje.Ale keď chceš fotiť na plnú dieru,meranie samozrejme ide a fotiť sa takto dá pohodlne.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
kokoooos fakt, ja som doteraz vlastne skusal fotit s SMC M135/3,5 na Av na plnu dieru...a ja ze potom co je to sklo na nekonecno take blato, uz som ho chcel rozoberat ja blbec 
teraz som cvakol z okna, f11 a f3,5
http://www.imagehosting.cz/images/untitlugu.jpg

w_tas: takze spat k otazke, ak chce clovek pouzit namiesto polohy A clonovy kruzok, tak asi jedine M rezim + zelene tlacidlo.

teraz som cvakol z okna, f11 a f3,5
http://www.imagehosting.cz/images/untitlugu.jpg

w_tas: takze spat k otazke, ak chce clovek pouzit namiesto polohy A clonovy kruzok, tak asi jedine M rezim + zelene tlacidlo.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Teda tak to me trochu mrzi, ze pentax nema lepe zesinchronizovanou starsi "A" optiku s digitalnimi tely. Kazdopadne diky za odpoved.
To nejlepe vychazi Takumar, ktery natvrdo pritmavy obraz:) ale zas ten zavit misto bajonetu...
To nejlepe vychazi Takumar, ktery natvrdo pritmavy obraz:) ale zas ten zavit misto bajonetu...
na každý Takumar jednu redukciu na K-bajonet napevno a je to!
Alternatívne odstrániť z objektívu clonovú páčku a bude to fungovať rovnako ako Takumary. Za cenu tmavšieho obrazu v hľadáčiku, v LiveView možno ani nie, neskúšal som...

Tak mk prišiel z Poľska Samyang 135/2,potrebujem aj niečo dlhšie ako 56mm na klasický portrét.Je to síce verzia pre Fuji,ale líši sa len bajonetom a robí sa aj na Pentax.To by mohlo zaujímať viacerých.Urobil som iba pár cvakov,v sobotu by som mal fotiť dve mladé kočky,tak dám niečo do galérie a v plnom rozlíšení aj sem.Prvý snímok nieje výrez,prekvapilo ma z akej malej vzdialenosti sa dá fotiť.Ostrosť je aj nablízko a aj na strednú vzdialenosť výborná,bokeh jemný, neutrálny.

Jak se ti s tím ostří?
Ptám se proto, že už hůře vidím a nevím, jak bych se s tím na plnou díru popral.
Ptám se proto, že už hůře vidím a nevím, jak bych se s tím na plnou díru popral.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Tak ostrenie na X-T1 je úplne luxusné,už aj preto, že sa dá zobraziť focuspeak. Kedysi som to skúšal na pentaxe K01 ale z natiahnutymi rukami to cez displej proste nešlo. Keď je ale aparát pri oku,nieje problém. Naviac,da sa zvacsit ostriaci bod na cely hladacik.
Odoslané z PLK-L01 pomocou Tapatalku
Odoslané z PLK-L01 pomocou Tapatalku
Gratulujem,ukážkové fotky vyzerajú skvele a najviac sa mi páči tá jemnosť,ale to bude asi tým výstupom z FUJI? Som veľmi zvedavý na tie fotky so 135-kou 

K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5
Tak to je dobrá vychytávka.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
a ja by som doplnil informaciu, ze som skusal u kamosky ostrit manualne cez hladacik Olympus O-ME10 (mal by byt asi taky isty kvalitny ako vo Fuji X-T1) so sklom OM 50/1,8 aj so zapnutym focus peakingom a NEBOL som vzdy 100% uspesny aj ked mam dobre oci.
koniec hlasenia
koniec hlasenia

Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Tak s manuálním sklem se dá taky věřit indikaci v hledáčku, pokud je sklo nastaveno na BF/ FF. Není to na sport, ale u portrétů se s tím dá pracovat stejně jako s AF, jen si člověk točí kroužkem sám a musí ve správný moment zastavit. 

"Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám" M.H.
...bohuzial nie kazde manualne sklo je take (zalezi podla rozsahu/jemnosti drahy ostriaceho prstenca a kvality AF modulu fotaku), ze spravne zaostrenie indikovane pipnutim AF bodu v hladaciku je presne iba v jednom momente - JEMNE pootacat ostriacim prstencom kludne aj 1-2milimetre a HO je uz davno mimo a pritom AF potvrdenie v hladaciku stale pipa ako sproste ze je to stale OK.
vyskusajte si to..
vyskusajte si to..
Olympus sa hľadáčikom na fuji nechytá,X-T ho má rovnaký,ak nie malinko vačší ako fullframe.Samozrejme,treba na to čas ale je to oveľa presnejšie ako na klasickej matnici.Ale to sem nepatrí.Kto však uvažuje o manuálnom svetelnom skle,môže sa mu pár fotiek z reálneho použitia hodiť.Dúfam,že zajtra urobím nejaké portréty týmto sklom.
EM10 nemá ani zďaleka tak kvalitný hľadáčik ako XT1, porovnateľný majú až EM1 a EM5II a ako píše Klingo, väčší ako FF zrkadlovky - samozrejme digitálne, na starý dobrý MX sa zatiaľ nechytá nič.