Zamknutí clony při bracketingu v M režimu u K100D

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
Evolution
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 7
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Zamknutí clony při bracketingu v M režimu u K100D

Příspěvek od Evolution » 03 led 2010, 22:08

Ahoj všem,
chtěl bych se zeptat, jak zamknout clonu při bracketingu v manuálním režimu. Při snímání jednotlivých záběrů s posunutou expozicí se mi mění jak čas tak i clona.

Dal by se sice použít režim priority clony, ale tam je možné posunout EV jen o -2 EV resp. +2 EV. Když ale potřebuji např. 9 nebo 11 snímků po 1 EV (pro HDR), nelze to při tomto režimu provést.

Je sice možné to udělat manuálně pro každý snímek, ale chci se během fotografování co nejmíň dotýkat aparátu, aby snímky pasovaly přesně na pixel.

Díky.

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1688
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Považská Bystrica

Příspěvek od Klingo » 04 led 2010, 08:09

Tvojej otázke celkom dobre nerozumiem.Bracketing predsa znamená posun clony oproti skutočnej hodnote,na to stačia tri snímky-expozícia na svetlo,neutrálna a na tiene.Načo potrebuješ viac expozícií-to ti nijako pri hdr nepomôže.V praxi je dostatočný posun o +- 1,5 stupňa na vykreslenie celého spektra.V menu aparátu sa dá nastaviť posun aj o tri expozičné stupne ale krokovanie je potom iba po pol stupňa.Okrem toho si neviem predstaviť čo by si mal na snímke pri posune o 5 stupňov(pri 10 snímkoch).
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

Uživatelský avatar
Evolution
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 7
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od Evolution » 04 led 2010, 08:40

To Klingo: Bracketing nemusí být posun pouze clonového čísla, ale i času popř. hodnoty ISO. Já bych potřeboval mít clonu na stejné hodnotě kvůli zachování hloubky ostrosti a expozici měnit pouze časem (při slučování snímků s různou hloubkou ostrosti do HDR by mi to dělalo neplechu).

U některých kontrastních scén mi 3 snímky (i s posunem + - 2 EV) opravdu nestačí. Navíc pro získání jemnějších přechodů je potřeba menších kroků (2/3 EV, 1 EV apod.).

Ptám proto, abych pro získání většího množství odstupňovaných snímků co nejméně šahal na aparát během focení. Měl jsem zato, že v manuálním režimu při bracketingu se mění pouze čas, ale není to tak, mění se současně jak clona tak i čas.

Uživatelský avatar
kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1287
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Podpolanie a ak nie som doma, tak horske stity
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 04 led 2010, 08:45

Viem co myslis, tiez som riesil podobny problem.

Odfotit viac snimkov tak aby si sa nemusel dotknut fotoaparatu, aby snimky co najviac sedeli. Nastavis manualny rezim, pevnu clonu a len menis cas, lenze ako pises, musis sa dotknut fotoaparatu.

Na K-7 sa da odfotit 5 snimkov naraz, s jednym prvotnym stlacenim spuste, pomocou bracketingu a aktivovanym nastavenim one touch bracketing v custom functions. K-7 ma navyse bracketing az +-5EV, co ine model Pentaxu tusim nemaju.

Neviem ako to riesit na K100D, bez dotyku to asi nepojde a navyse K100D ma asi len jeden volic na clonu a cas?
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Uživatelský avatar
Evolution
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 7
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od Evolution » 04 led 2010, 09:07

To kordoz: U K100D je posun možný po 1/3 nebo 1/2 (max. + - 2 EV) a 3 snímky najednou. V M režimu se mění kolečkem čas. a se stisknutým tlačítkem navíc pak clona.

Když bych tedy fotil na prioritu clony s bracketingem + - 2 EV a navíc bych použil kompenzaci expozice (u K100D + - 2 EV) tak se dostanu na rozsah - 4 až + 4 EV (5 snímků po po 2 EV, jeden zásah do nastavení). U bracketingu + - 1 EV se dostanu na rozsah - 3 až + 3 EV (7 snímků, 3 zásahy do nastavení).

Uživatelský avatar
Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1688
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Považská Bystrica

Příspěvek od Klingo » 04 led 2010, 09:12

Opravujem sa,mal som napísať že sa posúva čas ku zvolenej clone.Ale aj tak si myslím že viac ako tri expozície netreba,hlavne pri fotení do ravu.Pozor na zbytočné špekulovanie aby potom fotka nevyzerala umelo a neprirodzene,čo sa pri HDR stáva dosť často,ľahko sa to preženie.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

Uživatelský avatar
spachal
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 960
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Karlovy Vary
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spachal » 04 led 2010, 09:23

Ja moc nerozumim pojmu bracketing u manualniho rezimu :] .. Manualni rezim je proste manualni, co si nastavis, to mas. Pokud nechces menit clonu, fajn, rozdilove expozice delej pomoci zmeny casu. Na fotak proste v manualnim rezimu 'sahat' musis, korekce expozice je pro polo/automaticke rezimy, manualni rezim (M) ma proste jiny ucel :].
Navic 'na pixel' Ti to stejne nikdy nesedne, tak pevny stativ nema nikdo, nehlede na rozhybani sestavy sklopenim zrcatka atp. Pokud muzu doporucit, pouzivej dalkovou spoust, predsklopeni zrcatka a velmi pevny stativ (u tech mene pevnych se da na spodek povesit treba flaska s vodou :] ..).
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie

Uživatelský avatar
Evolution
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 7
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od Evolution » 04 led 2010, 09:48

To spachal: Kabelovou spoušť používám a stativ Velbon Sherpa 600R je celkem pevný. Bracketing v M režimu funguje, ale jak jsem psal, mění současně clonu i čas. Takže při bracketingu 1 EV posunuje o 1/2 EV clonu a o 1/2 EV čas.

Myslel jsem, že lze u M režimu při bracketingu určit co se má měnit a co ne, někde v předvolbách. Výhodou by bylo nastavení počátku a konce v celém rozsahu (1/4000 až 30 s). U priority clony to lze jen + - 2 EV.

Děkuji všem za odpovědi.
Při větším počtu snímků tedy zůstanu u M, při menším u A režimu.

Uživatelský avatar
kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1287
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Podpolanie a ak nie som doma, tak horske stity
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 04 led 2010, 10:26

Ozaj a v akom softe to spajas? Ja som este nevidel software, ktory by dokazal HDR spojit s uspokojivymi vysledkami. Totiz velakrat ked fotim rano/vecer vychadzaju dost dlhe casy na to, aby sa mraky pohli.
Ked to soft spaja, vznikaju katastrofalne ,neprijatelne chyby.

Ostava mi jedine cez vrstvy v PS.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Uživatelský avatar
pajuss
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 40
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od pajuss » 04 led 2010, 10:47

Já když fotím do HDR na K200D víc jak 3 snímky, tak prostě nastavim manuální řežím, bracketing nepoužívám a prostě měním pouze čas. Myslím, že takové řešení aby ses nemusel dotknout foťáku neexistuje.

Uživatelský avatar
Evolution
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 7
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od Evolution » 04 led 2010, 10:55

To kordoz: Ve Photomatixu. Chci upozornit, že s HDR začínám a dotaz souvisel spíše s focením interiérů, kde se nic nehýbe.

Pokud bych byl venku a chtěl těch 9 nebo 11 snímků, navíc v M režimu, tak by mi to zabralo možná i několik minut. A to by už byl problém, jak si psal.

Uživatelský avatar
BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2079
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 04 led 2010, 11:05

U K20D se take pri bracketingu v manualnim rezimu meni pouze cas. Pokud to K100D tak nema, tak mas zrejme smulu a budes muset to menit rucne koleckem...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Uživatelský avatar
Evolution
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 7
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od Evolution » 04 led 2010, 11:06

To pajuss: Myslel jsem postup, jak minimalizovat zásahy tj. nejefektivnější způsob co do rychlosti snímání tak co do kvality spasování.

Jedna možnost i když nepraktická tu ještě je a to ovládání z počítače. Bohužel program sice fotí RAWy, má i jpeg náhled, ale při otevření v programu Pentax Photo Laboratory se objeví jen změť nesmyslů. Navíc nemám ani notebook, ale to už je mimo tema vlákna :-)

Uživatelský avatar
spachal
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 960
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Karlovy Vary
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spachal » 04 led 2010, 14:31

Nekomplikuj si zivot, fot podklady pro HDR na manual, pokud mas pevny stativ a externi spoust, neni moc co resit.
HDR neni samozrejme na vsechny sceny vselek, ja fotim prakticky jen staticke sceny jako je nocni mesto, tam se photomatrix vcelku chyta a dokaze zarovnavat i sceny, kde je pohyb, napriklad nasvetlena ricni hladina. A cas nastavuji rollerem rucne, pokud to neni stativ ktery vlaje ve vetru :], tak to nastaveni casu na tele proste nijak ve vysledku nevadi, jedno HDRko s tekoucí vodou a měnící se noční oblohou jsem dal do galerie na ukázku.
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie

Uživatelský avatar
broskit
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 45
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Malá Haná

Příspěvek od broskit » 04 led 2010, 15:06

evolution:"Dal by se sice použít režim priority clony, ale tam je možné posunout EV jen o -2 EV resp. +2 EV. Když ale potřebuji např. 9 nebo 11 snímků po 1 EV (pro HDR), nelze to při tomto režimu provést. "
Nevím teda co fotíš, ale 11 snímků po 1EV není trochu zbytečnost? Kdybych vzal dynamiku čipu cca 8EV (pro zjednodušení), tak 5ti fotkama po 2EV snad vyfotím vše obvyklé (kromě černé díry a vybuchu supernovy v jednom záběru).

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“