Nastavení K200D s manuálním objektivem

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
mirass
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Roudnice nad Labem

Nastavení K200D s manuálním objektivem

Příspěvek od mirass » 01 led 2010, 15:55

Zdravím,
Může mi prosím někdo poradit, jak nastavit tělo K200D s plně manuálním objektivem ? Když přepnu na těle přepínač na MF - zajede osička do těla, ale spoušť na těle s nasazeným objektivem stejně nejde zmačknout a na horním displeji svítí ve všech režimech pouze F - - . Nevím co s tím, v manuálu od K200D jsem se nic nedočetl. Předem dík za radu. Mirass

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
fjo
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 2019
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení K200D s manuálním objektivem

Příspěvek od fjo » 01 led 2010, 16:07

mirass píše:Zdravím,
Může mi prosím někdo poradit, jak nastavit tělo K200D s plně manuálním objektivem ? Když přepnu na těle přepínač na MF - zajede osička do těla, ale spoušť na těle s nasazeným objektivem stejně nejde zmačknout a na horním displeji svítí ve všech režimech pouze F - - . Nevím co s tím, v manuálu od K200D jsem se nic nedočetl. Předem dík za radu. Mirass
...čti pořádně... a i zde hledej trochu lépe...


...v menu musíš ještě přepnout v Custom setting v položce Using aperture ring na polohu 2 Permitted
Pentax

Uživatelský avatar
mirass
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Roudnice nad Labem

Příspěvek od mirass » 01 led 2010, 16:24

Přesně toto jsem našel na netu hned několikrát, ale v menu K200D nic takového není ? Nebo to tam nemohu najít.

Uživatelský avatar
pajuss
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 40
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od pajuss » 01 led 2010, 16:31

Musíš to tam mít. V k200D s českým menu (pochybuju že by se to u jiných verzí lišilo) to je poslední položka v uživatelském nastavení (čili položka 23). Pak uz je jen reset.

Uživatelský avatar
BiG FooT
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 149
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od BiG FooT » 01 led 2010, 16:49

No hele, řešíš tu dvě věci naráz, jestli ten tvůj popis chápu správně.

Jedna věc je, že ti nejde exponovat, druhá věc, že ti nejde nastavit clona. Takže mezi záložkama "custom settings" je "použití clon. kroužku", nastav na hodnotu 2. Pokud máš ale úplně manuální objektiv, kterej nemá automatickej přenos clony (to poznáš tak, že na clon. kroužku není písmenko "A", a proto se ti furt zobrazuje F--), tak nemůžeš používat režimy A,Av,Tv. Přepni na manual, nastav clonu na objektivu a nech foťák změřit expozici tlačítkem pro korekci expozice (majitelé K200 mě příp. opraví, jestli je to tam jinym tlačítkem). Foťák pak za tebe nastaví čas a můžeš exponovat.

Uživatelský avatar
mirass
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Roudnice nad Labem

Příspěvek od mirass » 01 led 2010, 20:44

Už jsem to našel, je to tam kde jsem to nehledal - dík všem za radu a vysvětlení. Vše již funguje Ještě jednou dík M

Uživatelský avatar
Bob van Sikorski
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 118
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od Bob van Sikorski » 03 led 2010, 12:30

já používal manuální sklo minolta tak, že jsem měl zapnuto normálně AF, povoleno použití clonového kroužku a nadále zapnutý svůj oblíbený režim AV. tohle byl specifický případ, kde bylo třeba kompenzovat expozici o 1,0eV. je to s pentax-m skly jiné, toto mi fungovat nebude? přehazuju totiž pravidelně se seťákem a štvalo by mě furt někde něco přepínat.

ještě dodám: samo hovořím o K200D

Uživatelský avatar
waterran
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 2
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Ľubica, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

K200D s manuálnym objektívom

Příspěvek od waterran » 05 úno 2010, 20:37

Ahoj Pentaxaci, menovite Bob van Sikorski - myslím, že nastavenie aparátu pri každej výmene skiel je samozrejmosť. Ja som si zvykol pred fotením vrátiť nastavenia do stavu "od výroby". Tých pár zmien v nastavení sa mi vždy oplatí urobiť nanovo, ako potom doma mazať nepodarky. Používam okrem seťákov aj manuálny objektiv Chinon MC 1:1,7 f=55mm so závitom M42 cez adapter a tam musím nastaviť okrem iného aj eV kompenzáciu. Ako vyzerá fotka s kombináciou Pentax K200D a tohoto objektívu pozri: http://www.panoramio.com/photo/27683911 , ale mám tam panorámy aj so setovými objektívamy. Po skúsenostiach, ktoré mám s K200D môžem túto mašinku len chváliť!!! :D
waterran: Pentax K 5II, K200D, smc-DA 18-55ALII, smc-DA 50-200ED, Tamron AF 17-50 F2,8 IF, Sigma 70-300 APO, CHINON MC 1:1,7/55, Tele-converter 1,7x Soligor C/D4 AF, blesk AF-360FGZ ...
http://www.panoramio.com/user/3653640

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“