Změna dedikace čudlíků

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Jirka71
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 39
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Změna dedikace čudlíků

Příspěvek od Jirka71 » 11 pro 2009, 21:19

Ahoj, napadla mě jedna věc, která mi na mojí K200 celkem chybí. Nechápu proč kolečko ovládné palcem ovládá vždy jen jednu funkci, proč např. po stisknutí zeleného tlačítka nemůžu kolečkem měnit libovolnou funkci jinou. /měl jsem kdysi olympus C-5050 a ten měl taky jen jedno kolečko, ale tělo poseté různými čudlíky, které měnily vždy funkci toho kolečka, jednoduše se tak dalo podexponovávat, měnit iso, měnit sílu blesku atd. A jedno talčítko tam byl "wish button", na který se dalo nastavit cokoliv a to pak kolečkem měnit. Já bych hlavně uvítal jednu funkci. Normálně kolečkem točit a měnit clonu či čas /podle toho co mám zvoleno Av, Tv../ a při stisknutí zeleného "wish buttonu" měnit zejména ISO. /po uvolnění by se to zas vrátilo k původní funkci/, Existuje něco takového třeba i za cenu hrabání se ve firmware? Jinak mi ten zelený čudlík přijde úplně zbytečně plonkový... A lovit ISO v podnabídkách znamená oddálit oko od hledáčku mačkat čudlíky, koukat na displej a ztrácet čas...
Dík za rady.
Jirka

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
spachal
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 962
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Karlovy Vary
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spachal » 11 pro 2009, 23:11

"Zelene tlacitko" je naopak velmi uzitecne, je o nem tady cele jedno vlakno :]. A to, na co se ptas, je vyresene napriklad u K20D, ma dva rollery, ten predni se sa treba v pripade Av nastavit na ovladani ISO (ci neceho jineho, dle potreby). U K200D netusim, treba zna nekdo z majitelu vice ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie

Uživatelský avatar
strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 469
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Teplice/Brno

Příspěvek od strecha » 11 pro 2009, 23:29

Bohuzel K200 nema predni kolecko, protoze u K10/20 je uz davno vyresene...pri rezimech Av/Tv normalne menis clonu/cas a pokud drzis tlacitko OK tak otacenim predniho kolecka menis ISO...uzitecna funkce...
Tak kdyz tak vyzkousej, jestli treba zmacknuti tlacitka OK a otaceni zadniho kolecka nebude menit ISO i na K200...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

Uživatelský avatar
cport
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Příspěvky: 2769
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Ostravsko

no

Příspěvek od cport » 12 pro 2009, 08:15

co ja vim, tak to nejde. Taky jsem to kdysi hledal. Pro nastaveni ISO se musi do menu. Urcite zjednoduseni je to, ze staci zmacknout OK a pak uz jen mackat opakovane sipku doprava. Da se to delat i poslepu, ale bohuzel, menene ISO v hledacku videt neni. Co jsem napsal, plati u K100D, ale myslim, ze u K200D to bude stejne.

EDIT: Mas pravdu, ma se mackat Fn a ne OK.
Naposledy upravil(a) cport dne 12 pro 2009, 09:12, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Jirka71
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 39
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Zelené tlačítka

Příspěvek od Jirka71 » 12 pro 2009, 08:49

Já vím, že zelené tlačítko je u K20 velmi užitečné, ale u té K200 je fakt plonkové a přitom by velmi jednodušše zelpšilo komfort užívání. DLe mého je to jen firmwarová vec. Nedá se nahrát jinaj firmware? Já myslím, že K200 byla bohužel navržena jako "amatérská", včetně investic do vývoje firmware, a proto se nepředpokládá, že by lidi chtěli nějak dramaticky a rychle měnit nastavení atd... JInak dík za postřehy.

Zjednodušení s pravým tlačítkem pochopitelně používám, dá se to opravdu dělat poslepu, až na to že to není tlačítko ok ale Fn. Zase z něznámých důvodů to není vidět v hledáčku....
Jinak mi ta K200 plně vyhovuje odolností /proti počasí/ a AA bateriemi, používám eneloop a nabíječku IPC. Ta změna ISO je vopruz, každej se pochhopitelně snaží držet s nastavením ISO co nejníž kvůli šumu, stačí ale přejít do stínu a nastává 10 vteřinové či delší přenastavování a lovení, jesti tohle ISO je "už to dobrý" nebo se musí jít výš...

Uživatelský avatar
lhendrych
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 138
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Česká Lípa

Příspěvek od lhendrych » 12 pro 2009, 09:56

ISO v hledacku i na hornim displaji videt je, pokud si to v menu nastavis, tak je misto poctu snimku. Pri zmacknuti OK je videt ten druhy udaj.
Pentax K7
DA 17-70/4, DA 55-300/4-5.8, M50/1.4, CZJ Sonnar 135/3,5 MC

Uživatelský avatar
Jirka71
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 39
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od Jirka71 » 12 pro 2009, 10:11

Dík, znám a používám ISO/počet snímků, o to víc je mi nepochopitelné proč se takhle na "hledáček" nedá to ISO měnit. /když zmáčkneš Fn, čísla v hledáčku zhasnou a musíš na display a "lovit".
J
K200D, DA 18-55 II, DA 50-200, FA 1:1,4/50, DA 1:3,2 21 AL Limited, Oly C-5050, Oly SP-320, , Benq C750, Leica III, 8xAA Eneloop, IPC-1, Ansmann PoverLine4, BMW Z-3, Honda XRV 750, IBM X31, 2x Nokia 6310i....

Uživatelský avatar
Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1696
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Považská Bystrica

Příspěvek od Klingo » 12 pro 2009, 13:10

Na rýchlu zmenu isa je na k200 na ovládacom kolečku režim Sv-vtedy sa zadným rollerom mení iso a aparát je vo funkcií program.No a neviem akou teba ale mne funguje aouto iso dobre a aparát sa snaží nastaviť také parametre aby nebol obrázok rostrasený.V Av režime pekne podľa svetelných podmienok,ohniska obj.a nastavenej clony mení iso takže nevidím dôvod prečo by to muselo byť cez zelené tlačítko.Tak isto to funguje pri Tv režime.Treba svoj aparát len dobre poznať.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

Uživatelský avatar
cport
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Příspěvky: 2769
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Ostravsko

no

Příspěvek od cport » 12 pro 2009, 15:17

vypada to, ze Jirka71 ten fotak prostudovany ma. Navic ma pravdu v tom, ze by se ta rychlejsi zmena iso hodila - napr. pri pouzivani manualnich skel, kdy si nejsem jisty, jestli funguje Sv na K200, ale AutoISO na K100 proste nefunguje.

Uživatelský avatar
spachal
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 962
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Karlovy Vary
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spachal » 12 pro 2009, 16:32

Obecne manualni skla jsou v tomhle spise vyhodou, protoze mivaji, narozdil od treba novych DA skel, clonovy krouzek. Takze na objektivu si nastavis clonu a mas o starost mene :]
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie

Uživatelský avatar
ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 375
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 12 pro 2009, 18:08

Ta změna iso je u K200 opravdu docela otrava, a Sv to nevyřeší - je to prostě režim pro specifické podmínky, ne pro rychlou změnu iso.

Ale při troše cviku se to dá, hlavně, že je vidět iso v hledáčku či na staváku. Malá rada, myslím, že není v návodu: ve Fn menu nemusíte nic potvrzovat tl. OK (vypne se), ale lze se vracet zpět tl. Menu a nastavit hned i něco jiného.

Větší problém bych viděl u kompenzace expozice, ta je na K200 hodně špatně pořešená: není vidět! nastavuje se při namáčknutém tlačítku rolerem, ale ten když pustíte, tak hodnota zmizí a malé ikonky, že se s ní hejblo, si lehce nevšimnete, už mě to stálo hodně zlosti. Typ: rychlé vynulování: držím tl. korekce a současně s ním přimáčknu zelené tlačítko -> korekce se vynuluje.

Druhé kolečko a lepší stavový display K20 by bodlo - režim TvAV, viditelná a pohodlnější kompenzace, i ta změna iso by byla pěkná, hold ale to je jiná liga než K200..
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

Uživatelský avatar
strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 469
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Teplice/Brno

Příspěvek od strecha » 12 pro 2009, 18:15

Myslim ze duvod proc nektere veci nejsou podporovany je zpusobene existenci temer totozneho fotaku (K10D), takze aby byly obe prodejne, tak u jednoho bylo vetsi zamereni na hobby a mensi rozmery v neprospech profi ovladani u vyssiho modelu...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

Uživatelský avatar
Jirka71
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 39
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od Jirka71 » 12 pro 2009, 20:30

No, nechávat foťák, aby mi dodával dle svého uvážení ISO s tím, že se snaží, aby obrázek "nebyl roztřesený" si netroufám. Obávám, se že natolik svůj foťák neznám. Já se v návodu nedočetl, že K200 umí číst myšlenky a odliší rozstřesenou ruku od stativu či rychle se pohybujícího objektu... Navíc všichni víme, že je rostřesená ruka a ruka, spousta lidí ani nezadrží dech před zmáčnutím spouště. Jinak díky za rady, ale neni tady náhodou nějakej geek kterej by mi vypálil novej firmware a dal by mi na to zelené tlačítko ISO, nepotřebuji další roler jen ten "wish buton" na C 5050 to funguje skvěle... proto je z toho legenda.
Jirka
K200D, DA 18-55 II, DA 50-200, FA 1:1,4/50, DA 1:3,2 21 AL Limited, Oly C-5050, Oly SP-320, , Benq C750, Leica III, 8xAA Eneloop, IPC-1, Ansmann PoverLine4, BMW Z-3, Honda XRV 750, IBM X31, 2x Nokia 6310i....

Uživatelský avatar
Jirka71
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 39
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od Jirka71 » 12 pro 2009, 20:38

Jinak samozřejmě bych na vyšší model přešel, ale kromě šumícího CCD čipu bych se bohužel zbavil AA baterií. A nosit s sebou zas další šnůry... Vše na cesty jsem sjednotil na AA baterie.
J
K200D, DA 18-55 II, DA 50-200, FA 1:1,4/50, DA 1:3,2 21 AL Limited, Oly C-5050, Oly SP-320, , Benq C750, Leica III, 8xAA Eneloop, IPC-1, Ansmann PoverLine4, BMW Z-3, Honda XRV 750, IBM X31, 2x Nokia 6310i....

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“