Stabilizace

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
premek.v
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Stabilizace

Příspěvek od premek.v » 04 říj 2009, 11:31

Ahoj
Dá se nějak ověřit že funguje stabilizace? zdá se mi že fotky vypadají stejně když mám stabilizaci zapnutou nebo vypnutou.
Děkuji ;)

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
peterer
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 91
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od peterer » 04 říj 2009, 12:02

Zdravím, účinnost stabilizace poznáš až při delších časech (třeba ohnisko 50mm a čas 1/25s...).
Pokud vychází časy dobře, např. u ohniska 50mm 1/50s a kratší, tak stabilizaci vypínej.
Čekatel na K-3, DA35/2,8ltd., A50/1,7

Uživatelský avatar
meteor
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 219
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Zlín

Příspěvek od meteor » 04 říj 2009, 12:16

peterer píše:Pokud vychází časy dobře, např. u ohniska 50mm 1/50s a kratší, tak stabilizaci vypínej.
Důvod?

Uživatelský avatar
premek.v
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od premek.v » 04 říj 2009, 14:47

Zkoušel jsem to třeba na 1/15, 55mm a prostě někdy to udržím, někdy je to trochu rozmáznuté. Ale nezdá se mi že když zapnu stabilizaci, že by to bylo nějak lepší (= ostré ve více případech).

A na ten důvod proč jí vlastně vypínat bych se zeptal taky. Píšou to i v manuálu, že třeba na stativu se má vypnout (nebo tak něco, nevim)

Díky!

Uživatelský avatar
spachal
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 962
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Karlovy Vary
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spachal » 04 říj 2009, 15:07

Uz se to zde probiralo, hlavne na stativu paradoxne stabilizace znamena rozmazani snimku, lidove receno, stabilizace chipu se snazi vyrovnat neco, co neexistuje (chveni) a z toho pohybu snimace vznika lehka neostrost.
Obecne se rika, ze stabilizace na Pentaxu 'udrzi navic dve az tri clonova cisla', ja bych sice tak optimisticky nebyl, tipuji tak jedno. Ale je fakt, ze na teleobjektivech a foceni z ruky to pomaha.

Osobne stabilizaci vypinam vzdy, kdyz je dost svetla a casy kratke, sice to nemam nijak podlozene, ale na casy nad 1/400s a objektiv pod 100mm po prepoctu neni nutne nic, co pripadne muze obraz pouze zhorsit ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie

Uživatelský avatar
peterer
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 91
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od peterer » 04 říj 2009, 20:39

Jak píše spachal, při kratších časech, které jdou udržet je lepší stabilizaci vypnout. Detaily jsou ostřejší (někde jsem to četl, vyzkoušel a je to pravda, hlavně se to projeví u lepších, ostřejších objektivů). Při předsklopení zrcátka je stabilizace neaktivní i když je zaplá, teda aspoň na K20D.
premek.v: možná na stabilizaci nadměrně spoléháš a hneš si foťákem při stisku spouště.
Na K20D by měla jít 1/15 na 55mm udržet, ale jsme v jiném vlákně, tak máš asi K100/200D a tam byla stabilizace asi trochu horší.
Na ukázku foto z DA18-55II na K20D se zaplou stabilizací, čas 1/8, ohnisko 42,50mm, ISO1000 a clona 5,6.


Obrázek
Čekatel na K-3, DA35/2,8ltd., A50/1,7

Uživatelský avatar
ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 375
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 04 říj 2009, 21:09

No myslím, že vzhledem k sofistikovanosti zařízení a tomu, že se automaticky vypíná při předsklopení zrcátka (2sec selftimer, 3sec ir spoušť), by se v případě její kontraprodukce v případě kratších časů také sama vypínala (a možná že to i skrytě dělá). Slyšel jsem akorát, že je dobré ji vypnout při švenkování.

Co dost dobře nechápu je vypínání ve flash wireless módu.

Sám ji nikdy nevypínám, snad až na případy, kdy to přepnu omylem. Rozhodně bych raději uvítal iso button místo přepínače SR.
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

Uživatelský avatar
pavel_m
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 93
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Liberec

Příspěvek od pavel_m » 04 říj 2009, 21:18

Účinky stabilizace určitě poznat jsou ,někdy víc a někdy míň. Já když fotil v rytířským sklepení helmu (je v záříjový galerii) ,tak z ruky bych čas 1/6 při ohnisku 135mm určitě bez stabilizace neudržel.

Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
Příspěvky: 3643
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Příspěvek od elho_cid » 04 říj 2009, 21:32

Jednou jsem měl omylem asi den stabilizaci vyplou a výsledky byly strašné. Zkus to taky, protože jinak to asi nepoznáš. Na novějších strojích je efekt stabilizace znatelný v liveview.

Uživatelský avatar
CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 459
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Nitra

Příspěvek od CyberSammy » 04 říj 2009, 22:22

Na overenie funkcie stabilizatora je jeden jednouchy tzv. svieckovy test, ale prave teraz sa mi to nechce popisovat.. napisem v priebehu zajtrajsieho dna a vidno na nom pekne efekt stabilizacie :)
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

Uživatelský avatar
CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 459
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Nitra

Příspěvek od CyberSammy » 05 říj 2009, 09:24

Takze ten test stabilizacie sa da spravit nasledovne. Zavries sa v tmavej miestnosti, kde je uplna tma, napr. v komore. Zapalis v nej sviecku alebo iny slaby zdroj svetla.. fantazie sa medze nekladu, ale nesmie to byt prilis silny zdroj svetla alebo viacej priclonis, aby nebol zaber prilis presvetleny. Nastavis expoziciu a clonu manualne.. napr. na 4 az 10sec a f/4 az 8, iso napr. 200-400. Manualne zaostris na dany zdroj svetla. Vypnes stabilizaciu, spustis expoziciu a velmi pomalinky hybes s fotakom z lava do prava alebo naopak, tak aby zdroj svetla prechadzal napr. stredom zaberu z jednej strany na druhu. Potom zapnes stabilizaciu a zopakujes to iste. Ked si fotky otvoris na kompe, uvidis rozmazanu ciaru, ale na fotke bez stabilizacie bude roztrasena a hrbolata po okrajoch a na fotke so zapnutou stabilizaciou bude ciara po okrajoch pekne hladka a celkovo bude vyzerat hladsie.
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

Uživatelský avatar
premek.v
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od premek.v » 09 říj 2009, 19:28

Tak jo, neco to dela ;) uz to vidim. Diky moc vsem. Hlavne za ten svickovy test ;)

Uživatelský avatar
oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 488
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Moravská florida

Příspěvek od oumik85 » 09 říj 2009, 19:38

re svickovy test... mne teda prijde nejjednodussi pustit LV, nebo nastavit dlouhy cas a odpojit objektiv... mimochodem je zajimave podivat se, jak ten cip pekne kmita.

Uživatelský avatar
ggrand
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 307
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Zlín

Příspěvek od ggrand » 09 říj 2009, 20:09

Spis by se chtelo zeptat tazatele, jaky fotak ma, protoze stabilizace u meho GX10 stala za zlamanou backoru. Kdyz jsem se snazil udrzet delsi cas,tak to bylo vetsinou vic mazle, nez kdyz jsem proste nezadrzoval dech a cele to pri stejnem casu odflaknul. Taky zalezi na verzi firmwaru-viz recenze optyczne.pl K20D,kdy pred nahranim noveho firmware byla ucinost snad jak u K10D.

Uživatelský avatar
premek.v
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 4
Registrován: 01 led 1970, 01:00

Příspěvek od premek.v » 09 říj 2009, 21:21

ggrand píše:Spis by se chtelo zeptat tazatele, jaky fotak ma
K200D

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“