A Veľkej Nohe nemôžeš rozumieť, lebo nemáš "konšpirátorské" základy.
meranie expozície na snehu
Moderátor: Moderátoři
Re: meranie expozície na snehu
Kluvi, dám Ti adresu a pošli ten Tvoj pokazený K-5. Aspoň sa Ti uľaví a budeš mať už pokoj.
když už se to tu řeší - měl jsem podobné problémy a bylo to tím, že jsem kámoše na lyžích fotil omylem na režim AUTO, místo MAN.
Auto je jenom na auta, že jo
Tak daj adresu, pošlem Ti ho. A nechaj si ho....ESB píše:Kluvi, dám Ti adresu a pošli ten Tvoj pokazený K-5. Aspoň sa Ti uľaví a budeš mať už pokoj.![]()
.
.
....
- . . . ..
alebo radšej NIE!
Ale ja som tam nemal ani režim WOMAN a ani režim TREE.uray píše:když už se to tu řeší - měl jsem podobné problémy a bylo to tím, že jsem kámoše na lyžích fotil omylem na režim AUTO, místo MAN.
Bigfoot: Tak tie odkazy sú husté. Vydesilo ma napríklad
Učení o konání dobra
Přes 7000 stran textů knih ke stažení
Přes 5000 obrázků a článků ze světa
Ježiši to je viac strán o dobre ako všetky manuály k Oracle dohromady....
Mne stačia dve slová: "nerob zle!"

A občas sa nimi aj inšpirujem...
Ale tá VD je naozaj hustá.
Učení o konání dobra
Přes 7000 stran textů knih ke stažení
Přes 5000 obrázků a článků ze světa
Ježiši to je viac strán o dobre ako všetky manuály k Oracle dohromady....
Mne stačia dve slová: "nerob zle!"
A občas sa nimi aj inšpirujem...
Ale tá VD je naozaj hustá.
No jasné, len rob dobro a niekto kvôli tebe bude robiť zlo, aby zachoval rovnováhu! 
K10D; LX; DA 18-55 AL; SMC K 24/2.8; S-M-C Takumar 35/3.5; SMC A 50/1.7; Meyer Trioplan 100/2.8V; SMC M 135/3.5; SMC A 135/2.8; O-ME53; klin sa klinom vybíja; serepetičky
Správne..vidím že ovládaš východné filozofie. Napríklad hindusiti na Bali dávajú sochám a posvätným stromom čierno-biele štvorčekové sarongy práve z toho dôvodu.yoli píše:No jasné, len rob dobro a niekto kvôli tebe bude robiť zlo, aby zachoval rovnováhu!
Takže nemal som čas ani svetelne podmienky na pokusy, ale bol som zas na výlete a zas hrôza a to tentokrát v režime priority času TV... s konštantným ISO atď. 3 fotky za sebou a naozaj čím viac tam je tmavého lesa tým väčšie prepaly tam sú. Z toho ZATIAĽ vyplýva že tie poloautomatické režimy sú naprd. PRetože keď som na kinofilm musel na snehu dávať +2/3Ev a nedal som, tak to bolo max. šedívé. Ale keď tu NEspravím žiadnu korekciu tak to môže byť nenávratne poškodené. Inak ma celkom zaujel spôsob práce že fotiť do RAW (fotky) a súčasne do 2Mpx JPG (kôli webu).
F22: F16: F13: Jediné čo som robil bolo mačkanie spúšte....
Mám k tomu i EXIF ale akosi mi prestal fungovat ten Pentax digital camera utility
F22: F16: F13: Jediné čo som robil bolo mačkanie spúšte....
Mám k tomu i EXIF ale akosi mi prestal fungovat ten Pentax digital camera utility
Niečo nieje v poriadku. Tá prvá OK, ale ten zvyšok? Robí to aj na normálnych clonách? (myslím do tých f13)
nepochopil som čo si myslel že na normálnych clonách...????yoli píše:Niečo nieje v poriadku. Tá prvá OK, ale ten zvyšok? Robí to aj na normálnych clonách? (myslím do tých f13)
Ešte som našiel 2 foto...tu by som povedal že na rozdiel od tych predtym sa situacia vymenila a prepaly sú tam kde je menej tmavých plôch... (predtym boli tam kde je vela tmavej plochy)
F9: F6.3:
Ad ty 3 nove fotky lyzaru: tady je to snad jasny, proc tam mas nekde exponovano svetleji a nekde tmavsi. Ten les je oproti snehu na slunicku obrovsky tmavy. Proto staci o trochu vice lesa k velkym prepalum na snehu. To ti udela kazdy fotak v automatickych rezimech ...
Ad 2 fotky skaly. Tady to vypada na to ze mas nastaveny na expozici ze stredu fotky ... nic mene v takto drsnych svetelnych podminkach je proste fotky potreba kontrolovat, pokud nevic jak se tvuj fotak chova ...
btw: nechapu proc fotis na prioritu casu ... to se pouziva jen velmi zridka (panning, sport) jinde to nema moc opodstatneni ...
Ad 2 fotky skaly. Tady to vypada na to ze mas nastaveny na expozici ze stredu fotky ... nic mene v takto drsnych svetelnych podminkach je proste fotky potreba kontrolovat, pokud nevic jak se tvuj fotak chova ...
btw: nechapu proc fotis na prioritu casu ... to se pouziva jen velmi zridka (panning, sport) jinde to nema moc opodstatneni ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Smazána citace předchozího příspěvku. Prosím necitujte přímo předchozí příspěvek (viz. Pravidla). Admin
Moc sa mi to nezda MZ5-n mi to tolko nerobila.
A na druhej serii je segmentove meranie tak ako vsade inde...
Na prioritu casu fotim preto ze bezim na bezkach a fotak na krku a rychlo musis zastavit a strelit skupinku. Nemáš čas meniť nastavenie a robiť kontrolné snímky kým tie zábery budú dobré. Bežkári ti totiz nezastavia aby ti pozovali. A raz to fotis na slnku a raz v lese... A nerad by som v lese fotil na dlhy cas. Proste som si stanovil minimalny cas. A na slnku sa mi hodí väčšia clona.
Moc sa mi to nezda MZ5-n mi to tolko nerobila.
A na druhej serii je segmentove meranie tak ako vsade inde...
Na prioritu casu fotim preto ze bezim na bezkach a fotak na krku a rychlo musis zastavit a strelit skupinku. Nemáš čas meniť nastavenie a robiť kontrolné snímky kým tie zábery budú dobré. Bežkári ti totiz nezastavia aby ti pozovali. A raz to fotis na slnku a raz v lese... A nerad by som v lese fotil na dlhy cas. Proste som si stanovil minimalny cas. A na slnku sa mi hodí väčšia clona.
Podľa mňa tak prepalené fotky nemôže vypľuvnúť automatika pokiaľ jej to nebolo eVčkom, alebo meraním na stred prikázané. Mne také nepodarky vychádzali z K10 a K7 IBA v spojení FGZ540 na nízkych clonách, alebo pri nie DA sklách....Pentax sa viac prikláňa na jemnú podexpozíciu, ako preexpo.
Fotil som na diáky.....Skúsim ešte vymyslieť nejaký opakovateľnejší test. A porovnám to s foťákom za 2 tisíce (Kč)cport píše:na tech dalsich dvou fotkach: na te horni strane mas jednou kus "svetleho" lesa a podruhe mas fotak sklopeny dolu. To muze udelat hodne pri nastavovani expozice.
za dalsi: nesrovnavej to s focenim na film. Ten ma daleko vetsi dynamicky rozsah, takze automatika se mohla chovat jeste vic "blbe", ale na vysledne fotce se to nemuselo poznat.