K-30 (ne)funguje nastavení clony

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Kastan42
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 51
Registrován: 12 úno 2013, 18:19

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od Kastan42 » 10 říj 2016, 16:08

Pentaxforums provedlo mezi svými uživateli anketu ohledně nefungujícího clonového mechanismu a včera zveřejnili výsledky:
http://www.pentaxforums.com/articles/ph ... sults.html

Vypadá to, že porucha je ovlivněna spíše věkem těla než počtem pořízených snímků.
Pentax K-5 II, ME Super
Sigma EX DC 17-50mm f2.8, Pentax-A 50mm f1.7, Samyang 8mm f3.5, Sigma EX DC 30mm f1.4, Pentax 40mm f2.8 Ltd., Samyang 85mm f1.4, Sigma 50mm f2.8 EX DC Macro, Helios 44 58/f2

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
portvis
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 624
Registrován: 05 zář 2014, 07:35

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od portvis » 30 lis 2016, 18:20

čisto teoreticky keby človek nasadí na K50 s pokazený ovládaním nový DA 55-300 f4,5-6,3 tak by mal foťák bez problémov fungovať nie ?
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4

Uživatelský avatar
duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1990
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od duves » 30 lis 2016, 20:46

portvis píše:čisto teoreticky keby človek nasadí na K50 s pokazený ovládaním nový DA 55-300 f4,5-6,3 tak by mal foťák bez problémov fungovať nie ?
ano

Uživatelský avatar
Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 2026
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od Ivan-K » 30 lis 2016, 21:53

K čomu by to bolo dobré? Tu má zmysel iba oprava, k čomu telo na ktorom funguje jediné sklo, respektíve sklá s clonovým krúžkom
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Uživatelský avatar
samsak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 335
Registrován: 21 srp 2015, 21:48
Bydliště: Žlutava (okres Zlín)

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od samsak » 01 pro 2016, 09:55

:idea: takze to je ten duvod, proc se to do ted tak kazi :D clona se pokazi a clovek si misto opravy koupi KAF4 objektiv... no a vzhledem k tomu ze KAF4 budou jen nove tak si tim RICOH zajistuje zakazniky na objektivy :D
Petr
________________________
Pentax K-S2, Zonerama.com
Sigma 30mm F1.4 EX DC, SMC Pentax-DA 50mm F1.8, Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II

Nabízím: SMC Pentax-A 28mm F2.8, SMC Pentax-DA L 18-50mm F4-5.6 DC WR RE, SMC Pentax-DA L 50-200mm F4-5.6 ED WR

MZX
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 93
Registrován: 21 čer 2016, 08:38

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od MZX » 01 pro 2016, 12:54

Existujú nejaké príznaky, že clonovy mechanizmus K30 sa blíži ku koncu alebo sa to stane instantne počas fotenia?

Uživatelský avatar
jirifno
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 655
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od jirifno » 01 pro 2016, 14:00

Já myslím, že žádné příznaky předem nejsou. Moje K-30 přestala fungovat z ničeho nic. Černý snímek po předchozí správné expozici. Někdo má jeden snímek černý po vypnutí to fotí správně a po nějaké době to klekne znovu...
Nemyslím, že by byl nějaký přesně definovaný postup, jak to odejde.
Možná duves ví o tom víc, když už to opravoval víc krát a s dobrými výsledky.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1

Uživatelský avatar
portvis
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 624
Registrován: 05 zář 2014, 07:35

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od portvis » 01 pro 2016, 14:16

Na fórach píšu že to je skor sposobené vekom, možno je problém aj to keď človek málo fotí a potom to zlenivie a zadrháva :D
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4

Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 4877
Registrován: 10 led 2012, 00:40

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od lennyl » 01 pro 2016, 14:20

http://www.pentaxforums.com/articles/ph ... sults.html

tá štatistika kazivosti vyzerá hrozivo. má však jednu chybu a to zásadnú.
cca 35% či koľko malo poruchu, ale z počtu opýtaných ľudí(zaregistovaných na fóre?).

v tabuľke mal byť počet vyrobených/predaných kusov za to obdobie 2012-2015. to by bol výsledok možno "iba" 3% a to je sakra rozdiel.
Sony A7R III + Tamron 17-28/2,8 Di III RXD + Sigma 24/1,4 ART + Sony FE 35/1,8 + Samyang 85/1,4 AF FE + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN Contemporary

Uživatelský avatar
portvis
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 624
Registrován: 05 zář 2014, 07:35

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od portvis » 01 pro 2016, 14:33

Lennyl: tak to nie je štatistika výrobcu ale prieskum uživateľov na fóre,,,
dá sa to brať ako vzorka aktívnych uživateľov ale objektívne to nie je, ale na zamyslenie určite
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4

Uživatelský avatar
duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1990
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od duves » 06 pro 2016, 22:18

Mal som teraz komunikaciu s jednym majitelom takto pokazenej zrkadlovky. Otvoril to sam a chcel to opraviť. Stratil magnet. Takže to nevie dokončiť. Vraj odo mna kupi nové súčiastky. Lenže ja nič nepredavam. Ja nie som medzisklad pre Ricoh corp.
A potom, že či je v tom nejaky fígeľ a že on to neprezradí, že sa nemusím bať, že to niekomu vyzradí. :mrgreen:

Sosi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 142
Registrován: 27 srp 2013, 17:32

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od Sosi » 06 pro 2016, 23:43

Je dobré tuhle opravu udělat jako prevenci nebo řešit až se problém vyskytne?
Pentax K-30, Pentax K-S2, Pentax smc DA 50mm f/1,8 // Sigma 17-70mm F2,8-4 DC Macro OS HSM Contemporary // Sigma 10-20mm f/4,0-5,6 EX DC

Uživatelský avatar
duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 1990
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od duves » 07 pro 2016, 07:25

až sa vyskytne, pravdepodobne sa jedna len o nejake % závad, takže je zbytočné to robiť na funkčnom tele

pavelp
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 37
Registrován: 24 dub 2014, 17:57

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od pavelp » 17 úno 2017, 15:38

Oprava nastavení clony. Závada se projevila, sama chvíli vymizela a definitivně se po krátkém čase znova projevila. Odesláno do Fotoservis Kautský. Opraveno během 10, dnů, odesláno zpět na dobírku. Faktura: práce 2000, materiál 1286, poštovné 120, balné 40, celkem 3446.

Uživatelský avatar
jirifno
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 655
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí

Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony

Příspěvek od jirifno » 17 úno 2017, 15:55

Ano. Klasický postup i cena. Duves to dělá, tuším o 1000 Kč levněji. Bohužel mně se to stalo ještě před tím než na to duves přišel a začal to opravovat. Jinak bych se domluvil s ním.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-30, K-50, K-S2, K-70“