chci se zeptat máli někdo z vás taky problém s opačným navíjením (obracením) filmu při focení? U ostatních značek jsem se s tím nesetkal ale pentax filmy při focení obrací na druhou stranu než jsou origo namotané v roli. No a při následném zavádění na cívku do tanku mi to dělá problém. Film se mi neustále zadrhává a velice špatně, tím že je jakoby ohnutý obráceně namotává. Zkoušel jsem už různé věci...třeba větší část začátku filmu odstřihnout...ohýbat zpět atd...ale pořád to není ono
Otáčení negativu při navíjení
Moderátor: Moderátoři
Otáčení negativu při navíjení
Zdravím všechny,
chci se zeptat máli někdo z vás taky problém s opačným navíjením (obracením) filmu při focení? U ostatních značek jsem se s tím nesetkal ale pentax filmy při focení obrací na druhou stranu než jsou origo namotané v roli. No a při následném zavádění na cívku do tanku mi to dělá problém. Film se mi neustále zadrhává a velice špatně, tím že je jakoby ohnutý obráceně namotává. Zkoušel jsem už různé věci...třeba větší část začátku filmu odstřihnout...ohýbat zpět atd...ale pořád to není ono
Nedělají to všechny Pentaxí těla, jenom některé. Pomoc je jednoduchá, stačí po navinutí filmu zpět do kazety počkat, a po nějaké době (třeba půl den nebo den) si film "vzpomene" jak byl namotaný a potom není problém ho namotat do cívky pro vyvolání.
Čas potřebný pro nápravu jsem si tipnul, MZ-3ka co mám, film navíjí stejně jak je v kazetě.
Čas potřebný pro nápravu jsem si tipnul, MZ-3ka co mám, film navíjí stejně jak je v kazetě.
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
já to nechával zpatky po vyfocení v cívce i dýl a stejně to pak dělalo problém....a to používám tanky od Kaiseru 
Pentax ME Super, M 50 1.7, M 28 2.8
..Minolta Dynax5, Mamyia Super23, Pentax ME, Nikon F100, Nikon D80
www.faajn.estranky.cz
..Minolta Dynax5, Mamyia Super23, Pentax ME, Nikon F100, Nikon D80
www.faajn.estranky.cz